Κατά πλειοψηφία, αλλά χωρίς ιδιαίτερες προστριβές και αντιστάσεις, εγκρίθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από το περιφερειακό συμβούλιο. Τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν δεν ήταν απλά κάποιοι «άψυχοι» αριθμοί, αλλά αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της παρεμβατικότητας της Περιφέρειας στην τοπική οικονομία, καθώς ο προϋπολογισμός του 2023 ξεπερνά τα 390 εκατ. ευρώ.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία των εκταμιεύσεων, που έγιναν το 2022 και δείχνουν την ανοδική πορεία των παραστατικών που κατέληξαν και πληρώθηκαν τελικά από το ταμείο της ΠΔΕ, με αποτέλεσμα την επιτυχή διάχυση των εσόδων, για την κάλυψη των δαπανών που δημιουργήθηκαν.
Ετσι, για το 2019 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 87,6 εκατ. ευρώ, το 2020 σε 117,6 εκατ. ευρώ, το 2021 σε 135,7 εκατ. ευρώ και ήδη σήμερα, λίγο πριν κλείσει το έτος σε 155 εκατ. ευρώ. Στο σκέλος των επιχορηγήσεων, από τα 39,5 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2019, η Περιφέρεια έφτασε ήδη στα 94,3 εκ. ευρώ και στα τέλη του 2023 θα διαθέσει 260,2 εκατ. ευρώ.
Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Ανδρέας Φίλιας, μιλώντας χθες στον «Πελοπόννησος FM 104,1» και στην εκπομπή «Πρωϊνός Τύπος», είπε ότι η εκταμίευση πόρων ύψους 150 εκ. ευρώ, σε έναν μόνο χρόνο, μεταφράζεται σε μια τροφοδότηση της τοπικής οικονομίας με 424.000 ευρώ κάθε μέρα, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα της ΠΔΕ. «Είναι χρήματα που στην συντριπτική τους πλειονότητα κατευθύνονται στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Αν αυτή δεν είναι αναπτυξιακή πολιτική, τότε ποια είναι;» τόνισε.
Ως εισηγητής του προϋπολογισμού, ο κ. Φίλιας σημείωσε ότι η Περιφέρεια εργάζεται με συνέπεια και προσήλωση πάνω σε δύο κεντρικούς άξονες.
Τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών και την αναπτυξιακή ώθηση στην τοπική οικονομία και τον τόπο μας διαμέσου μικρών, μεσαίων και μεγάλων έργων, στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Δυτικής Ελλάδας και άλλων, χτίζοντας τη Δυτική Ελλάδα του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, υπερασπίστηκε το μεγάλο έργο ανάπλασης του «Λαδόπουλου», σε αντιπολιτευτικές αναφορές περί καθυστερήσεων, όπως και για το Κολυμβητήριο Αγυιάς, επιστρέφοντας αιχμές, λέγοντας:«Κάνετε κριτική εσείς, που δεν πράξατε τίποτα από το 2011 γι΄αυτή την χαβούζα. Για 10 χρόνια ούτε που το αγγίξατε. Μέσα στο 2023 θα γίνει η δημοπράτηση».
Ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης, χαρακτήρισε «άδικη» την κριτική της αντιπολίτευσης, και είπε πως η περιφερειακή αρχή έβαλε πολλές φορές «πλάτη», για να κλείσουν εκκρεμότητες και έργα του παρελθόντος.
Ο Γιάννης Λύτρας, επικεφαλής και ο Γιώργος Αγγελόπουλος ως εισηγητής της μείζονος μειοψηφίας, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό και καταλόγισαν στην περιφερειακή αρχή «καταστρατήγηση αναθέσεων», με αιχμές περί «αδιαφάνειας, έλλειμα κοινωνικής πολιτικής και αναπτυξιακού προσανατολισμού». Ανέφερε ο κ. Λύτρας: «Τίποτα καινούριο για την ακρίβεια που πλήττει πολίτες, μικρή και μεσαία επιχείρηση, καμία αναφορά σε υποδομές, υγεία, εκπαίδευση και απασχόληση. Ενας προϋπολογισμός, που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, απλώς διαχειρίζεται μια καθημερινότητα που κανένα δεν ικανοποιεί».
Ο Κώστας Σπηλιόπουλος, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «μη ρεαλιστικό, υπεραισιόδοξο, με προεκλογικό πρόσημο, μη εφαρμόσιμο και αναποτελεσματικό».