Φώφη Γεννηματά: Η μητρότητα, ο σεξισμός και το μήνυμα για τον καρκίνο

    Ημερομηνία:

    «Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου, που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή προέδρου του Κινήματος Αλλαγής».

    Με αυτά τα λόγια η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, για λόγους υγείας την Τρίτη 12 Οκτωβρίου.

    Δεκατρείς μέρες αργότερα, στις 25 Οκτωβρίου, η σημαντική Ελληνίδα πολιτικός, άφησε την τελευταία της πνοή ύστερα από πολυετή, γενναία μάχη με τον καρκίνο.

    «Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μάς ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα», είχε πει το καλοκαίρι του 2020 σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

    Ο Οκτώβριος, ως μήνας ενημέρωσης και πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού, είναι ένας μήνας που συχνά μάς θυμίζει τη Φώφη Γεννηματά και τη γενναία δημόσια εξομολόγησή της για τις μάχες της ζωής της. Σκεφτόμαστε τη Φώφη Γεννηματά ως μία πολιτικό που κατάφερε να ηγείται ενός κόμματος και να είναι πολλές φορές η μόνη γυναίκα σε ένα δωμάτιο γεμάτο άνδρες. Σκεφτόμαστε τη Φώφη Γεννηματά ως μία γυναίκα που έδωσε και δίνει μάχες με τον καρκίνο. Η Φώφη Γεννηματά δεν ήταν όμως μόνο αυτό το δίπολο. Και υπάρχουν πράγματα που ίσως δεν ήξερες για εκείνη.

    Η Φώφη Γεννηματά και η βαριά της κληρονομιά

    Η Φώφη Γεννηματά είναι κόρη του Γιώργου Γεννηματά, που είχε υπάρξει ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και που το όνομά του έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη δημιουργία του Ε.Σ.Υ. Η πολιτική μπορεί να σκεφτείς πώς ήταν μονόδρομος για εκείνη αλλά η ίδια σε συνέντευξή της στο περιοδικό Hello, έχει δηλώσει ότι της πήρε πολλά χρόνια για να αποφασίσει να εμπλακεί με την πολιτική μετά τον θάνατό του.

    «Το αντίθετο θα έλεγα. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα μου για να πάρω την απόφαση. Ο ίδιος πίστευε ότι θα υπάρξουν πολλοί συνεχιστές για όσα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει. Στη ζυγαριά βάρυνε η σκέψη πως όσοι τον γνωρίσαμε και μάθαμε δίπλα του πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο που άνοιξε. Την πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο», σημείωνε η Φώφη Γεννηματά.

    Η πολιτικός έχασε και τους δύο γονείς της από καρκίνο. Ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1995, 7 μόλις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του, Κάκιας Βέργου. «Η μητέρα μου η Κάκια. Μία γυναίκα που δεν πέρναγε ποτέ απαρατήρητη. Είχε άποψη και την υπερασπιζόταν, είχε συναίσθημα , έμπαινε μπροστά σε όλα, πρώτη έσερνε τον χορό, ήταν ένας χείμαρρος», είχε πει στο LadyLike για τη μητέρα της, η Φώφη Γεννηματά.

    «Μας έμαθε να διεκδικούμε στη δουλειά, στις σχέσεις, στις φιλίες, στον έρωτα. Μας έμαθε να χαιρόμαστε κάθε λεπτό της ζωής, να αγαπάμε, να έχουμε ένα σπίτι ανοιχτό σε όλους, να είμαστε απλές, προσιτές. Ήταν το στήριγμα για μένα και την αδερφή μου, ήταν το στήριγμα για το σπίτι μας», πρόσθετε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

    «Μας έμαθε ότι στη ζωή δεν φτάνει μόνο να ονειρεύεσαι , τα όνειρα πρέπει να αγωνιστείς να τα κάνεις πράξη . Μας έμαθε να έχουμε μια διαφορετική σχέση με την πολιτική, μέσα από τη δράση της στην Ένωση Γυναικών Ελλάδος , εδώ ταυτιζόταν η άποψη της με τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου ήταν υπουργός και εκείνη διατηρούσε ένα μαγαζί στο Χαλάνδρι. Δεν διανοήθηκε ποτέ να αλλάξει τη ζωή της. Η μητέρα μου είναι μέσα μου. Είναι η γυναίκα που με εμπνέει και με καθοδηγεί. Μου μιλά και με συμβουλεύει. Έφυγε νωρίς από τη ζωή , αλλά δεν έφυγε ποτέ από την καρδιά μου», πρόσθετε.

    Ο αγώνας για τη μητρότητα

    Σε μία διαφορετική εξομολόγηση στο Πρωινό και τον Άρη Καβατζίκη, η Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει για τον προσωπικό της αγώνα να γίνει μητέρα. «Όταν ήμουν 22 χρονών στον πρώτο μου γάμο, μας είπαν ότι δεν θα κάνουμε παιδιά, μας το απέκλεισαν. Είπα ότι δεν το βάζω κάτω, δεν υπάρχει περίπτωση, δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά και ξεκίνησα έναν πάρα πολύ μεγάλο αγώνα που κράτησε 10 χρόνια και τελικά ήρθε η Αιμιλία στη ζωή μας και τα άλλαξε όλα», είχε πει η Φώφη Γεννηματά.

    «Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε ένα παιδάκι, αρχίσαμε να ψάχνουμε τη διαδικασία και τότε έμεινα έγκυος στην Αιμιλία. Ήταν η τελευταία προσπάθεια εξωσωματικής που κάναμε. Μετά, τα άλλα δύο μου παιδιά ήρθαν φυσιολογικά. Είναι από τα περίεργα που συμβαίνουν στη ζωή», πρόσθετε.

    Η Φώφη Γεννηματά εκτός από την Αιμιλία, απέκτησε επίσης τον Γιώργο και την Κατερίνα από τον δεύτερο γάμο της με τον Ανδρέα Τσούνη.

    Η Φώφη Γεννηματά και το mansplaining

    «Υπάρχουν ακόμα. Όμως, «σπάμε» τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες σε «δεύτερους ρόλους». Η μάχη που δίνουμε είναι καθημερινή και δεν αφορά μόνο το χώρο της πολιτικής. Σε κάθε χώρο δουλειάς οι γυναίκες είμαστε υποχρεωμένες να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι μπορούμε. Δουλεύουμε διπλά για να πείσουμε, γι αυτά που για έναν άντρα θεωρούνται αυτονόητα», είχε πει σε συνέντευξή της στο Hello για τις γυναίκες στην πολτική και τις προκαταλήψεις που ακόμα αντιμετωπίζουν, η Φώφη Γεννηματά.

    Όπως διάβασες νωρίτερα, η πολιτικός όπως και η αδερφή της είχαν μάθει το δρόμο της διεκδίκησης και της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων μεγαλώνοντας. Κι αυτό η Φώφη Γεννηματά το έκανε οδηγό της ζωής της, φτάνοντας να είναι μία γυναίκα πολιτική αρχηγός ενός ιστορικού κόμματος στη χώρα μας. Και το έκανε χωρίς να διστάζει να καταδείξει τον σεξισμό όποτε τον αναγνώριζε.

    Φώφη Γεννηματά: Η τελευταία φορά που μίλησε για τη μάχη της με τον καρκίνο

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λέξη mansplaining που ακούστηκε πρώτη φορά από τα χείλη της στη Βουλή τον Αύγουστο του 2021. «(Ο Κυριάκος Μητσοτάκης) υπέπεσε σε ένα πραγματικό ατόπημα στη δευτερολόγια του εναντίον μου, προσπαθώντας να υποτιμήσει τα όσα έλεγα. Προσπαθώντας να πει ότι δεν καταλαβαίνω και ότι ως άντρας οφείλει να εξηγήσει στη γυναίκα αυτά που δεν καταλαβαίνει. Οφείλει να σέβεται λοιπόν. Είναι προφανές ότι κάθε φορά που αισθάνεται ότι στριμώχνεται, χάνει και την αστική του ευγένεια. Αυτό που έκανε λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη», είχε αναφέρει τότε.

    Η επαναστατική ημέρα των γενεθλίων της

    Σύμφωνα με τα βιογραφικά στοιχεία που διατίθενται στην Ελληνική Βουλή για τη Φώφη Γεννηματά, γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου. Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε ακριβώς 9 χρόνια, πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της Δικτακτορίας, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1973. Ίσως αυτό να είναι ένα μόνο στοιχείο της προσωπικότητας μίας μαχήτριας, αλλά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

    Ο μεγάλος φόβος

    Όπως ξεκινήσαμε έτσι θα κλείσουμε. Με την εξομολόγηση που είχε κάνει για τον καρκίνο στην εκπομπή Μεσάνυχτα πριν απο κάποιους μήνες η Φώφη Γεννηματά. Εκεί η πολιτικός είχε μιλήσει για τον μεγαλύτερο φόβο της για χρόνια που αποτελούσε η απειλή του καρκίνου.

    «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου. Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό», είχε πει χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

    Φοβόταν τον καρκίνο που θα χτυπούσε την πόρτα της. Κι αυτός επανήλθε. «Κι αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό», είχε πει. Η Φώφη Γεννηματά, μια σπουδαία μαχήτρια.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γεννήθηκε δικέφαλη αγελάδα σε φάρμα στο Κεντάκι – Απίστευτες εικόνες

    Η μεταλλαγμένη αγελάδα γεννήθηκε σε μια φάρμα στο Κεντάκι...

    Sin Boy: «Δεν με ήθελαν οι γκόμεvες επειδή ήμουν Αλβανός»

    Η εξομολόγηση του νεαρού ράπερ που κάνει επιτυχία με...

    Πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά δημόσια στη Ρώμη

    Ένα πορτρέτο του Ιταλού μπαρόκ ζωγράφου Καραβάτζιο, το οποίο φυλασσόταν σε ιδιωτική...
    Best Shop