Λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές 2023 και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου θα γίνουν φέτος οι φοιτητικές εκλογές, σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.
Λόγω των εθνικών εκλογών, που ακολουθούν αμέσως μετά στις 21 Μαΐου, οι εκτιμήσεις μιλούν για κλίμα έντασης στα ΑΕΙ ενώ εκφράζονται φόβοι και για σοβαρά επεισόδια σε μια περίοδο, που έτσι και αλλιώς η ένταση και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων στο πολιτικό πεδίο της χώρας θα βρίσκεται στα ύψη.
Λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου θα γίνουν φέτος οι φοιτητικές εκλογές, σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Λόγω των εθνικών εκλογών, που ακολουθούν αμέσως μετά στις 21 Μαΐου, οι εκτιμήσεις μιλούν για κλίμα έντασης στα ΑΕΙ ενώ εκφράζονται φόβοι και για σοβαρά επεισόδια σε μια περίοδο, που έτσι και αλλιώς η ένταση και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων στο πολιτικό πεδίο της χώρας θα βρίσκεται στα ύψη.
Ιδιαίτερα φέτος η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι «έκρυθμη» και κυρίως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και την απόφαση της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και ένα πλήθος νέων ρυθμίσεων, που αφορούν στα ΑΕΙ.
Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων φοβούνται για σοβαρά επεισόδια μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων, ένταση η οποία ξεκίνησε από πέρυσι μεταξύ της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΚΣ (ΚΚΕ) για το ποια πήρε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των φοιτητών.
Η αλήθεια είναι ότι εδώ και δεκαετίες οι φοιτητικές εκλογές έχουν χάσει όχι μόνο την «αίγλη τους» αλλά και την αξιοπιστία τους, αφού λόγω της ανυπαρξίας της ΕΦΕΕ δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο όργανο που να καταγράφει την ψήφο των φοιτητών και έτσι η κάθε παράταξη δίνει τα δικά της αποτελέσματα προκαλώντας ένα χάος και σίγουρη μια εξαιρετικά θολή εικόνα για τις πολιτικές επιλογές της νέας γενιάς.
Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει και τους ίδιους τους φοιτητές οι οποίοι προτιμούν (σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά) να απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες καθώς βλέπουν ότι δεν μιλούν την ίδια «γλώσσα» με τις φοιτητικές παρατάξεις.
Τι έγινε με τις εκλογές του 2022
Πέρυσι ξέσπασε «πόλεμος» ανάμεσα σε Πανσπουδαστική και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με τις δύο φοιτητικές παρατάξεις να διατείνονται πως κέρδισαν τις φοιτητικές εκλογές, αμφισβητώντας η μία το αποτέλεσμα της άλλης.
Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ ήταν η μόνη παράταξη που δεν έδωσε την πρωτιά στην Πανσπουδαστική (ΠΚΣ). Σύμφωνα με την ΠΚΣ η παράταξη είναι η πρώτη δύναμη μετά από 35 χρόνια ενώ σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η παράταξη διατήρησε την πρωτιά της. Αντιθέτως, στα αποτελέσματα της ΕΑΑΚ νικητής των φοιτητικών εκλογών 2022 εμφανίζεται η ΠΚΣ με 33,68%.