Φοιτητική στέγαση: Όταν το δικαίωμα γίνεται προνόμιο

    Ημερομηνία:

    Στην Ελλάδα του 2025, το δικαίωμα στη μόρφωση παραμένει θεσμικά κατοχυρωμένο. Ωστόσο, η πραγματικότητα καταρρίπτει τον θεσμικό αυτό μύθο.

    Η πρόσβαση στην Παιδεία καθορίζεται όλο και περισσότερο από την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας. Η φοιτητική στέγαση δεν αποτελεί πλέον, απλώς, μια πρακτική δυσκολία, καθώς έχει εξελιχθεί σε εθνικό πρόβλημα πρώτης γραμμής. Είναι ο «καθρέφτης» μιας κοινωνίας που απορρυθμίζεται, αφήνοντας πίσω της τη νεολαία και τις οικογένειές της.

    Η Ελλάδα κατέχει σήμερα τα θλιβερά πρωτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το κόστος στέγασης σε σχέση με τα εισοδήματα. Την ίδια ώρα, το 71,9% των νέων ηλικίας 17-34 εξακολουθεί να ζει στο παιδικό του δωμάτιο — όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη. Οι οικογένειες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις, ενώ οι νέοι στερούνται της δυνατότητας για προσωπική αυτονομία και ανάπτυξη.

    Η οικονομική ασφυξία μετατρέπει την επιλογή πανεπιστημιακής σχολής σε γεωγραφικό περιορισμό. Χιλιάδες φοιτητές δεν διαλέγουν σύμφωνα με τα όνειρα και τις κλίσεις τους, αλλά με μοναδικό γνώμονα την απόσταση από το πατρικό τους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι γονείς καλούνται να καλύψουν ενοίκια της τάξης των 500–550 ευρώ μηνιαίως, ποσά που είναι απαγορευτικά για τη μέση ελληνική οικογένεια.

    Έτσι, ενώ οι κυβερνήσεις επιμένουν στη ρητορική περί «δωρεάν Παιδείας», η πραγματικότητα τις διαψεύδει με οδυνηρή σαφήνεια. Από τα φροντιστήρια του γυμνασίου και του λυκείου μέχρι τα υπέρογκα έξοδα στέγασης και διαβίωσης κατά τη διάρκεια των σπουδών, η δωρεάν Παιδεία παραμένει ένα όνειρο θερινής νυκτός. Είναι «δωρεάν» μόνο στα χαρτιά.

    Ακόμα χειρότερα, το κράτος τιμωρεί την αλληλεγγύη. Αν κάποιος συγγενής βοηθήσει οικονομικά έναν φοιτητή, το ποσό μπορεί να θεωρηθεί τεκμαρτό εισόδημα και να φορολογηθεί. Δηλαδή, η κοινωνική προσφορά αντιμετωπίζεται ως παράπτωμα, ενώ η κρατική ανεπάρκεια μετατρέπεται σε φορολογική επιβάρυνση για τα ήδη πιεσμένα νοικοκυριά.

    Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτουν κοινωνικές ή συνεταιριστικές κατοικίες προσιτού κόστους στέγασης. Οποιοσδήποτε δείκτης, είτε της Eurostat είτε της ΕΛΣΤΑΤ είτε η πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, αναδεικνύει τη βαθιά στεγαστική κρίση που πλήττει τη χώρα. Είμαστε πρωταθλητές στο κόστος στέγασης και στην ανεπάρκεια λύσεων.

    Παρότι η χώρα εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, δεν αξιοποίησε αυτή την ιστορική ευκαιρία για να θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Αντί αυτού, επιλέχθηκε η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, με έργα που στερούνται κοινωνικής στόχευσης και ουσιαστικής κοινωνικής απόδοσης. Ουδέποτε σχεδιάστηκε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο στεγαστικής πολιτικής, για τους πραγματικά έχοντες ανάγκη· μόνο αποσπασματικές παρεμβάσεις, επικοινωνιακά τεχνάσματα και marketing εντυπώσεων.

    Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί η εξαγγελία, στη ΔΕΘ του 2022, για τη δημιουργία 8.153 φοιτητικών κλινών μέσω ΣΔΙΤ. Τρία χρόνια μετά, δεν υπάρχει ούτε σκαλωσιά. Μόνο ενημερώσεις σε ψηφιακές πύλες και φωτορεπορτάζ με μακέτες. Και ακόμη πιο εξοργιστική είναι η παντελής απουσία του Πανεπιστημίου Πατρών – του τρίτου μεγαλύτερου ΑΕΙ της χώρας – από τον σχεδιασμό. Ποια στρατηγική ισότητας και περιφερειακής ανάπτυξης μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την απαράδεκτη παράλειψη;

    Όμως, το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχουν πόροι» είναι πλέον αβάσιμο. Πόροι υπάρχουν – το ζήτημα είναι πολιτικής βούλησης και προτεραιοτήτων.

    Για παράδειγμα, μόνο για το 2024, τα δημοσιονομικά έσοδα από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) ανέρχονται σε 860 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για πόρους ικανούς να χρηματοδοτήσουν στοχευμένες πολιτικές για κοινωνική και φοιτητική στέγαση, αν αξιοποιηθούν με σχέδιο και διαφάνεια.

    Την ίδια στιγμή, υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό στο επενδυτικό πρόγραμμα της «Golden Visa», που θα μπορούσε να μετατραπεί σε αναπτυξιακό εργαλείο με κοινωνικό πρόσημο. Το πρόγραμμα μπορεί και πρέπει να διευρυνθεί, ώστε να παρέχει άδεια διαμονής και σε επενδυτές που επενδύουν στην κατασκευή ή ανακαίνιση κατοικιών προσιτού κόστους, ή/και στη δημιουργία φοιτητικών κατοικιών με προσιτό ενοίκιο.

    Με αυτόν τον τρόπο, η «Golden Visa» θα πάψει να είναι ένα εργαλείο real estate πολυτελείας και θα γίνει μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αξιοποιώντας αδρανή κτίρια και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

    Η Ελλάδα του 2025 είναι η χώρα που δεν στηρίζει έμπρακτα τη νέα γενιά της. Είναι η χώρα που δεν προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους, που δεν αναγνωρίζει τις ανάγκες ούτε τις φωνές των νέων ανθρώπων, αλλά τους οδηγεί στη σιωπή, στην αβεβαιότητα ή στη μετανάστευση. Σε κάνει να νιώθεις ότι δεν υπάρχεις. Κι ενώ η καθημερινότητα για χιλιάδες νέους είναι γεμάτη εμπόδια, η πολιτεία επιβραβεύει με ταχύτατους ρυθμούς τα «δικά της παιδιά», δημιουργώντας ευκαιρίες και επαγγελματικές διαδρομές μόνο για κομματικά στελέχη, επικοινωνιακούς μηχανισμούς και «ομάδες αλήθειας». Στην Ελλάδα του σήμερα, η αξιοκρατία είναι εξαίρεση και όχι κανόνας. Και αυτό το γνωρίζει καλά κάθε νέος που παλεύει μόνος του χωρίς πρόσβαση, χωρίς στήριξη, χωρίς φωνή.

    Χρειαζόμαστε επειγόντως:

    Εθνικό σχέδιο φοιτητικής στέγασης, με σαφές χρονοδιάγραμμα, εγγυημένη χρηματοδότηση και μαζική δημιουργία δημόσιων φοιτητικών εστιών.
    Ανακατεύθυνση δημοσιονομικών πόρων, όπως τα έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση, προς την κοινωνική και φοιτητική στέγαση.
    Μεταρρύθμιση του προγράμματος «Golden Visa», ώστε να επιβραβεύει επενδύσεις σε φοιτητικές και κοινωνικές κατοικίες προσιτού κόστους στέγασης αντί σε πολυτελή διαμερίσματα.
    Φορολογικές ελαφρύνσεις για τις οικογένειες φοιτητών και δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου από το φορολογητέο εισόδημα.
    Επιδόματα στέγασης που ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς και όχι σε λογιστικές εξομοιώσεις εκτός πραγματικότητας.
    Ανάπτυξη κοινωνικής και συνεταιριστικής κατοικίας, με την  αξιοποίηση δημόσιας γης και ευρωπαϊκών κονδυλίων.
    Η στήριξη της νέας γενιάς δεν είναι περιθωριακή πολιτική· είναι επένδυση στο μέλλον της κοινωνίας, της οικονομίας και της ίδιας της χώρας. Αν δεν μπορούμε, το 2025, να εξασφαλίσουμε στους φοιτητές μας ένα αξιοπρεπές δωμάτιο, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνία γνώσης, ισότητας και προόδου.

    Αν δεν δράσουμε τώρα, τότε το μόνο εξαγώγιμο «προϊόν» της Ελλάδας θα είναι τα ίδια της τα παιδιά. Και καμία χώρα δεν μπορεί να ευημερήσει επάνω σε μια τέτοια συνθήκη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Άνοδος σε 18, πτώση σε 15 τμήματα

    Οι φετινές βάσεις «έφεραν» πτώση σε 15 από τα...

    Κορτιζόλη: 10 νόστιμες τροφές που μειώνουν τα επίπεδά της με φυσικό τρόπο και ηρεμούν το μυαλό

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b9%ce%b6%cf%8c%ce%bb%ce%b7-10-%ce%bd%cf%8c%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%bf/

    Snoafers: Η νέα μόδα στα παπούτσια που γίνεται παγκόσμιο trend

    Στον κόσμο των fashion hybrids υπάρχουν οι skorts (σορτς που...