Μια φοιτήτρια στο Τέξας, η Άλισον Πίκερινγκ, 23 ετών, πέθανε από σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε πιάτο που είχε παραγγείλει πολλές φορές στο παρελθόν, μη γνωρίζοντας ότι το εστιατόριο είχε αλλάξει τη συνταγή του.
Το περιστατικό έχει οδηγήσει τους γονείς της σε εκστρατεία για την ενίσχυση της ενημέρωσης και της ασφάλειας σχετικά με τα αλλεργιογόνα στη βιομηχανία εστίασης.
Η Πίκερινγκ, που σε λίγες μέρες θα αποφοιτούσε από το Πανεπιστήμιο Tarleton State, επέλεξε να πάει σε ένα γνωστό της εστιατόριο για το πρώτο της ραντεβού, στις 12 Μαΐου 2023. Ωστόσο, η κουζίνα του εστιατορίου είχε προσθέσει σάλτσα φιστικιού στο πιάτο με το ψάρι mahi mahi, κάτι που δεν γνώριζε ούτε η ίδια ούτε το προσωπικό του καταστήματος.
Η Άλισον, που είχε ανακαλύψει την αλλεργία της στα φιστίκια από την προσχολική ηλικία, διαχειρίστηκε την κατάσταση με τον αυτόματο αυτοεγχυτή επινεφρίνης (EpiPen) της και ζήτησε βοήθεια από ένα ασθενοφόρο που βρισκόταν έξω από το εστιατόριο.
Παρά την αρχική της ψύχραιμη αντίδραση, κατέρρευσε και δεν ανέκτησε τις αισθήσεις της.
Η εκστρατεία των γονιών της
Κάτι περισσότερο από έναν χρόνο μετά τον θάνατό της, οι γονείς της, Γκρόβερ και Τζόι Πίκερινγκ, δίνουν μάχη για την πρόληψη παρόμοιων τραγωδιών. «Θέλουμε να γίνουν περισσότερα για την ευαισθητοποίηση του προσωπικού και των πελατών», δήλωσε η Τζόι Πίκερινγκ.
Οι αλλαγές που προωθούν περιλαμβάνουν καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων στα εστιατόρια σχετικά με αλλαγές σε συνταγές, ειδικά όταν αυτές περιλαμβάνουν αλλεργιογόνα συστατικά.
«Θα θέλαμε να δούμε κατευθυντήριες γραμμές που θα βοηθήσουν τα εστιατόρια να ενημερώνουν με σαφήνεια τους πελάτες τους για τα συστατικά, όπως γίνεται στις ετικέτες των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ», σημείωσε ο Γκρόβερ.
Η Τζόι Πίκερινγκ εξέφρασε την πεποίθηση της ότι αυτές οι προσπάθειες μπορούν να σώσουν ζωές. «Ξέρω ότι θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε παρόμοιες τραγωδίες», τόνισε.