Φολόη: Η ξηρασία του καλοκαιριού «έπληξε» την παραγωγή κάστανου

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Δεν πήγαν καλά τα πράγματα φέτος για τους παραγωγούς κάστανου στην περιοχή του Λάλα, αφού όπως τονίζουν, η έλλειψη βροχής το καλοκαίρι και ο καύσωνας, δεν βοήθησαν τον καρπό να μεγαλώσει, ενώ και οι ποσότητες που υπάρχουν πάνω στα δέντρα είναι μειωμένες.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    «Αν δεν βρέξει τουλάχιστον δύο – τρεις φορές το καλοκαίρι, το κάστανο δεν παίρνει … πάνω του, δεν μεγαλώνει» τονίζουν οι παραγωγοί, οι οποίοι δεν ξέρουν αν θα πάρουν πίσω τα χρήματα που χάλασαν για την παραγωγή τους.

    Και φυσικά δεν προτρέπουν κανένα νέο παραγωγό να ασχοληθεί με το κάστανο, αφού με τις υπάρχουσες συνθήκες, πολύ δύσκολα θα έχουν ένα καλό κέρδος.

     

    Αντίθετα τα πράγματα είναι καλύτερα όσον αφορά την παραγωγή του λαδιού, αν και εδώ υπάρχουν κάποια σημαντικά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να βρουν την απαραίτητη λύση.

    «Όταν δεν βρέχει δεν έχουμε παραγωγή»

    Ο Δημήτρης Πίππας παραγωγός κάστανου, μήλων και ελαιόλαδου, ανέφερε πως η ανομβρία έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες.

    «Φέτος τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά όπως ήταν άλλες χρονιές, γιατί το καλοκαίρι είχε ανομβρία και οι καρποί είναι μικροί. Άλλες χρονιές όπου είχαμε βροχές, όπως πέρσι, είχαμε καλή παραγωγή, ενώ είχε και καλή τιμή το προϊόν. Για να είναι καλή η παραγωγή στο κάστανο, θα πρέπει να βρέξει δύο – τρεις φορές το καλοκαίρι. Εγώ βέβαια της πότισα φέτος λίγο τις καστανιές, αλλά δεν έγινε τίποτα. Αν έχουμε μεγάλες θερμοκρασίες και δεν βρέξει έχουμε πρόβλημα. Συνήθως μαζεύω γύρω στους 2 με 3 τόνους, αν πάει καλά η σοδιά. Φέτος αν θα μαζέψω έναν τόνο… Τα κάστανα που παράγω έρχονται και τα παίρνουν οι έμποροι και τα κάνουν εξαγωγή στην Ιταλία κυρίως. Πάντως όλες τις χρονιές δεν έχει ζήτηση το κάστανο, πέρσι είχαν έρθει, τα προηγούμενα χρόνια όμως δεν είχαν έρθει και μας είχανε μείνει τα κάστανα αμάζευτα. Το κάστανο θέλει γενικά πολύ περιποίηση και δεν συμβουλεύω κανέναν να ασχοληθεί με την παραγωγή του, γιατί είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Εδώ ασχολούμαστε πιο πολύ με τις ελιές και στο χωριό έχουμε φυτέψει πάνω από 5.000 καινούργια δέντρα. Η παραγωγή φέτος για το λάδι είναι καλή, ενώ όσον αφορά την πώληση του κάστανου, το κιλό είναι στα δύο με τρία ευρώ και φυσικά αν έχουμε μεγάλη παραγωγή βγαίνει το κόστος. Ειδάλλως μπαίνουμε μέσα».

    Φολόη: Η ξηρασία του καλοκαιριού «έπληξε» την παραγωγή κάστανου

    «Να στείλει ο ΕΛΓΑ τα πορίσματα»

    Ο Ανδρέας Βασιλόπουλος παραγωγός ελαιολάδου δηλώνει πως ακόμη ο ΕΛΓΑ δεν έχει στείλει τα πορίσματα για το ποιες από τις ελιές που κάηκαν στις φωτιές του 2021, πρέπει να κοπούν και να αντικατασταθούν από άλλες.

    «Πολλές ελιές στην περιοχή έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές του 21 και έχουμε πάρει μία αποζημίωση από το κράτος, η οποία για κάποιους είναι αρκετή, για κάποιους άλλους όμως δεν είναι. Το θέμα είναι όμως ότι ο ΕΛΓΑ δεν έστειλε τα πορίσματα ακόμη και έτσι σε κάθε χωράφι υπάρχουν ελιές οι οποίες είναι για κόψιμο και πρέπει να μπουν στη θέση τους καινούργιες. Όμως ο κόσμος δεν ξέρει πλέον τι να κάνει. Τα χρήματα που πήραμε είναι οριακά για να μπορέσουμε να βάλουμε τις καινούργιες ελιές. Δεν ήρθε και το πόρισμα για να δούμε αν δικαιούμαστε και θα πάρουμε αποζημίωση για την απώλεια καρπού. Είμαστε … μετέωροι και δεν μας λέει κανένας τι θα γίνει. Αυτή είναι η κατάσταση και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω το ίδρυμα του κ. Κωνσταντακόπουλου που έχει το Costa Navarino, για την εκδήλωση που έκανε στο Στρέφι με συντονίστρια την κα Κούρβα, όπου ένας εξαίρετος καθηγητής μας είπε ότι αν συνεχίσουμε αυτόν τον τρόπο καλλιέργειας της ελιάς, με φυτοφάρμακα, το 30% του ελαιόλαδου θα βγει εκτός παραγωγής. Πρέπει να γίνουμε ποιο σύγχρονοι στην παραγωγή του ελαιολάδου. Πρέπει να δοθεί λοιπόν άμεσα λύση με το πρόβλημα των ελέγχων του ΕΛΓΑ, αφού θα έρθουν το 25 για να δουν αν έχουμε βάλει τις νέες ελιές και να πάρουμε την απαραίτητη αποζημίωση».

    Φολόη: Η ξηρασία του καλοκαιριού «έπληξε» την παραγωγή κάστανου

    «Πάθαμε μεγάλη καταστροφή από την ξηρασία»

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Ο Δημήτριος Κούτρας παραγωγός κάστανου και ελιάς τονίζει και αυτός ότι από την ξηρασία έχουν πάθει ζημιά όλες οι καστανιές.

    «Φέτος από την ξηρασία έχουμε πάθει μεγάλη καταστροφή και στα κάστανα και στις ελιές και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να βγάλουμε λάδι, αφού οι τελευταίες έχουν αρχίσει και πέφτουνε. Όλα αυτά λόγω του καύσωνα, αλλά και του ότι δεν είχαμε καθόλου βροχές μέσα στο καλοκαίρι. Οι καστανιές δεν είχαν κανένα άλλο πρόβλημα, ούτε αρρώστιες με μύγα όπως πέρσι και πρόπερσι, ήταν καθαρές, αλλά από τον καύσωνα ξεράθηκαν τα δέντρα. Μπορεί να μη βγει ούτε το κόστος της παραγωγής λόγω αυτού του γεγονότος. Γι’ αυτό τον λόγο δεν λέω στους νέους να ασχοληθούν με την παραγωγή του κάστανου, γιατί δεν συμφέρει πλέον. Εγώ είμαι συνταξιούχος και ασχολούμαι, όμως δεν θέλω το παιδί μου να ασχοληθεί, λόγω των συνθηκών που υπάρχουν. Αφού όταν έχει παραγωγή, δεν έχει τιμή το προϊόν. Με τον καύσωνα φέτος δεν θα βγάλουμε τίποτα, ότι βγει θα είναι πολύ μικρό σαν εισόδημα. Το κάστανο δεν πωλείται εύκολα αυτή την περίοδο στην αγορά και γενικά ο αγρότης αυτή την εποχή περνάει πολύ δύσκολα».

    Φολόη: Η ξηρασία του καλοκαιριού «έπληξε» την παραγωγή κάστανου

    Ακόμη ο Μιχάλης Κατσαιδώνης ανέφερε για την παραγωγή στην περιοχή του Λάλα.

    «Το βασικό προϊόν στην περιοχή είναι το ελαιόλαδο και νομίζω ότι η παραγωγή αυτή τη στιγμή είναι αρκετά μεγάλη, παρότι ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2021. Πάντως οι  καλλιέργειες οι οποίες είναι περιποιημένες, έχουν αρκετά μεγάλη παραγωγή λαδιού. Επίσης βλέπω ότι θα είναι και αρκετά καλή η τιμή του ελαιόλαδου φέτος. Πρέπει βέβαια και ο δήμος να καθαρίζει τους αγροτικούς δρόμους, προκειμένου να μπορούν οι κάτοικοι να πηγαίνουν στις καλλιέργειες τους χωρίς πρόβλημα. Επίσης στην περιοχή καλλιεργούν κάστανα και άλλα αγροτικά προϊόντα».

    Φολόη: Η ξηρασία του καλοκαιριού «έπληξε» την παραγωγή κάστανου

    «Η έλλειψη βροχοπτώσεων και οι υψηλές θερμοκρασίες είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μικροκαρπία στα κάστανα»

    Ο Ηλίας Τσαπάρας, καστανοπαραγωγός και κοινοτάρχης στο χωριό Μηλιές, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε μια καλή παραγωγή, αλλά η έλλειψη βροχοπτώσεων και οι υψηλές θερμοκρασίες είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μικροκαρπία στα κάστανα με αποτέλεσμα να μην έχουμε καλές τιμές.

    Τα τελευταία χρόνια, οι καστανιές αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με την εμφάνιση ασθενειών, όπως το έλκος της καστανιάς και η σφήκα, τα οποία περιορίστηκαν με βιολογικές και φυσικές μεθόδους. Η βιολογική καταπολέμηση του έλκους, που προκαλείται από μύκητα, έγινε μέσω εμβολιασμού των δέντρων με ειδικά παρασκευάσματα, ενώ για τη σφήκα χρησιμοποιήθηκαν ωφέλιμα έντομα, τα οποία απελευθερώθηκαν στη φύση και λειτούργησαν ως φυσικοί εχθροί. Επίσης υπήρξαν κάποια προβλήματα στην περιοχή με την μελάνωση της καστανιάς αλλά ευτυχώς ήταν περιορισμένα.

    Φολόη: Η ξηρασία του καλοκαιριού «έπληξε» την παραγωγή κάστανου

    Οι έμποροι φέτος έδωσαν τιμή παραγωγού για τα χοντρά μεγέθη (Lux) ήταν στα 2,30 ευρώ το κιλό, για τα κάστανα ποιότητα Α στα 1,70 ευρώ το κιλό, για τα κάστανα ποιότητα Β στο 1 ευρώ το κιλό και για τα μικρά μεγέθη στα 70 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με το κόστος καλλιέργειας και έφεραν απογοήτευση στους παραγωγούς της περιοχής.

    Οι παραγωγοί στην περιοχή έχουμε ιδρύσει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου Φολόης (Α.Σ.Ο.Φ.) σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια συλλογική οργάνωση που θα βοηθήσει σε καλύτερες τιμές.

    Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2023, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Φολόη. Σκοπός του είναι η μετάβαση από τους παραδοσιακούς τρόπους γεωργίας και κτηνοτροφίας σε συγχρόνους, επαγγελματικά άρτιους και φιλικούς προς το περιβάλλον.

    Ήδη λειτουργούν Ομάδες Παραγωγών για το ελαιόλαδο, κτηνοτροφικών προϊόντων (αιγοπρόβειο γάλα) και αροτραίων καλλιεργειών (βρώμη, σιτάρι, κριθάρι και βίκος).

    Πρόσφατα ιδρύσαμε την Ομάδα Παραγωγών ακρόδρυων και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να ενταχθούν σε αυτήν οι παραγωγοί καστανιάς και καρυδιάς. Κύρια επιδίωξη και σε αυτή την Ο.Π. αποτελεί η εναρμόνιση με τα ευρωπαικά πρότυπα πιστοποίησης και καλλιέργειας».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τρίτη 14-1-2025

    ΚΗΔΕΙΑ Την πολυαγαπημένη μας ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓ. ΜΑΡΚΟΥ ΕΤΩΝ 57 Κηδεύομε την Τρίτη 14-1-2025...

    Ευρυτανία: Σαν σήμερα το 1963 ένα χωριό εξαφανίζεται από κατολίσθηση

    Σαν σήμερα το 1963 συνέβη στην Ελλάδα μία από...

    Δημοσκόπηση Marc: Άνοδος ΝΔ, πτώση ΠΑΣΟΚ, τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεκακομματική Βουλή

    Ανακάμπτει περαιτέρω η ΝΔ με την έλευση του 2025,...

    Αφγανιστάν: «Οι Ταλιμπάν με ανάγκασαν να παντρευτώ τον εργοδότη μου» – Η ιστορία της 19χρονης Σαμίρα

    Ήταν ένα συνηθισμένο καλοκαιρινό πρωινό τον περασμένο Ιούλιο, όταν...
    Best Shop