Οι συνεχιζόμενες σφοδρές μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και σιίτες αντάρτες που προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη στρατηγικής σημασίας Μαρίμπ, έσχατο κυβερνητικό οχυρό στο βόρειο τμήμα της χώρας, στοίχισαν τη ζωή σε 96 ανθρώπους τις προηγούμενες 24 ώρες, ανέφεραν χθες Παρασκευή στρατιωτικές πηγές.
«Οι μάχες (…) σε διάφορα μέτωπα στην περιφέρεια της Μαρίμπ την Τετάρτη και την Πέμπτη είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 36 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και 60 μέλη των ανταρτών» Χούθι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός των δυνάμεων που ανήκουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων, διευκρίνισαν πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό στρατό, σύμφωνα με τις οποίες η αεροπορία της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που επενέβη στον πόλεμο στα τέλη του Μαρτίου του 2015, εξαπολύουν συνεχώς πλήγματα εναντίον των ανταρτών που πρόσκεινται στο Ιράν.
Οι Χούθι «προελαύνουν αργά προς τη Μαρίμπ, αλλά αποτελούν πλέον αληθινή απειλή ειδικά στα μέτρα Κασάρα και Μαστζάα, βορειοδυτικά της πόλης», είπε αξιωματικός.
Η απώλεια της Μαρίμπ θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση και το Ριάντ.
Έπειτα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, οι Χούθι ενέτειναν από τον Φεβρουάριο την προσπάθειά τους να αποσπάσουν την επαρχία Μαρίμπ, όπου βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, από τα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζει η αεροπορία της συμμαχίας υπό τους σαουδάραβες.
Η έφοδος των σιιτών ανταρτών δεν έχει σταματήσει παρά τις πολλές εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη χώρα όπου μαίνεται σύρραξη από το 2014. Έχει περιόδους έξαρσης και αποκλιμάκωσης.
Εφορμώντας από τα προπύργιά τους στον βορρά, οι Χούθι κυρίευσαν στα τέλη του 2014 την πρωτεύουσα Σανάα, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά της Μαρίμπ, και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης.
Ο πόλεμος στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, τονίζουν οργανώσεις αρωγής, ενώ έχει οδηγήσει εκατομμύρια άλλους στα πρόθυρα της λιμοκτονίας.
Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη στις αντιμαχόμενες πλευρές να δεχθούν το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προτείνει, διαβεβαιώνοντας σε τοποθέτησή του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.