Σημαντικές αλλαγές έρχονται από το 2025 στην διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών. Κάποιες από αυτές είναι το σταθερό χρονοδιάγραμμα υποβολής δηλώσεων, οι κλιμακωτές φορο-εκπτώσεις σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του λογαριασμού, το νέο πλαίσιο για χωριστές δηλώσεις συζύγων και αυτόματο φόρο για τους πολίτες που δεν θα πατήσουν εγκαίρως το «κουμπί» υποβολής της δήλωσης.
Αναλυτικά:
1. Το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα είναι αυστηρό και σταθερό
Κοινή φορολογική δήλωση αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος σύναψης του γάμου και για τα εισοδήματα του έτους αυτού θα πρέπει να υποβάλλουν οι σύζυγοι. Υπόχρεος για την υποβολή της κοινής δήλωσης είναι ο ένας εκ των δύο συζύγων που δηλώνεται ως υπόχρεος και για τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.
Η βεβαίωση του φόρου, των τελών και των εισφορών που αναλογούν στα εισοδήματα εκάστου συζύγου γίνεται χωριστά και η ευθύνη της καταβολής βαρύνει κάθε σύζυγο.
3. Οι χωριστές φορολογικές δηλώσεις
Οι πολίτες που υπέβαλαν χωριστή φορολογική δήλωση και θέλουν να πράξουν το ίδιο το 2025 δεν θα χρειαστεί να επισκεφτούν την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ www.aade.gr μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2025. Ωστόσο αυτό είναι αναγκαίο να γίνει εάν επιθυμούν να ανακαλέσουν την επιλογή τους. Σημειώνεται δε πως οι σύζυγοι που υπέβαλαν φέτος κοινή φορολογική δήλωση αλλά πήραν διαζύγιο στην εφορία το 2025 θα πρέπει να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ.
Προσυμπληρωμένοι και κλειδωμένοι θα είναι οι κωδικοί για τα έσοδα και τα έξοδα του εντύπου Ε3. Υπενθυμίζεται πως τους κωδικούς αυτούς τους συμπληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις. Και η διαδικασία βασίζεται στα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myData με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα για τροποποιήσεις.
5. Η μη υποβολή εμπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης
Εάν ο πολίτης δεν υποβάλλει εμπροθέσμως φορολογική δήλωση, τότε ο φόρος δύναται να προσδιοριστεί με την έκδοση πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου με βάση κάθε στοιχείο που έχει στη κατοχή της η Φορολογική Διοίκηση (εκτιμώμενος προσδιορισμός φόρου), και αφορά ιδίως στο επίπεδο διαβίωσης του φορολογούμενου, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητάς του ή ομοειδείς επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες.
Εάν όμως η πράξη αυτή εκδοθεί και ο φορολογούμενος υποβάλει φορολογική δήλωση, τότε αυτή δεν θα ισχύει αυτοδικαίως. Μάλιστα ο φόρος θα προσδιορίζεται με βάση την φορολογική δήλωση που έχει προσυμπληρωθεί αυτοματοποιημένα και αυτή έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο. Αυτό γίνεται με βάση όλα τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η φορολογική διοίκηση.
Για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων ισχύουν τα εξής: εάν ο πολίτης δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της προσυμπληρωμένης δήλωσης εντός 30 ημερών από την έναρξη της προθεσμίας για την υποβολή της, τότε η οριστικοποίηση λαμβάνει χώρα την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
6. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος σε δόσεις
Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος εάν δεν γίνει εφάπαξ τότε θα πρέπει γίνει σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρώνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων 7 μηνών.
7. Έκπτωση στην εφάπαξ του φόρου εισοδήματος
Οι πολίτες που θα εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου θα λαμβάνουν έκπτωση ανάλογα με την ημερομηνία που θα έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση. Αναλυτικά:
- 4% έκπτωση θα έχουν όσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου.
- 3% έκπτωση θα έχουν όσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου.
- 2% έκπτωση θα έχουν όσοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση από τις 16 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου.
8.Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις
Προσυμπληρωμένες θα είναι οι φορολογικές δηλώσεις για περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους. Επίσης επισημαίνεται πως εάν αυτές δεν τροποποιηθούν, τότε η υποβολή τους θα γίνεται αυτόματα στις 16 Απριλίου.
9. Τα πρόστιμα
Βαριές καμπάνες θα πέφτουν σε υπευθύνους φορέων του Δημοσίου που δεν θα διαβιβάζουν εγκαίρως τα απαραίτητα στοιχεία στην ΑΑΔΕ για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων. Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμα που θα ξεκινούν από 2.500 ευρώ και το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.
Εάν η ΑΑΔΕ δεν ενεργοποιήσει την πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων έως τις 15 Μαρτίου, τότε θα επιβάλλονται πρόστιμα στον διοικητή και στους αρμόδιους υπαλλήλους.
Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι ιδιωτικοί φορείς που δεν διαβιβάζουν έγκαιρα στοιχεία στην ΑΑΔΕ αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 20.000 έως 100.000 ευρώ, με δημοσιοποίηση των παραβάσεων.