Η πυρκαγιά καίει στη Γορτυνία για έκτη συνεχόμενη ημέρα. Η μεγάλη “μάχη” δίνεται τώρα ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας και συγκεκριμένα σε περιοχές του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, ενώ μεγάλος φόβος είναι οι αναζωπυρώσεις. Μάλιστα συναγερμός έχει σημάνει για τη νέα, μεγάλη αναζωπύρωση ανάμεσα στους οικισμούς Μπερτσιά και Τρανή Λάκα. Είναι το μόνο κομμάτι το οποίο είχε αφήσει ανέγγιχτο η φωτιά, καθώς γύρω, οι υπόλοιπες εκτάσεις είχαν παραδοθεί στις φλόγες από χθες. Όπως φαίνεται στα πλάνα που μετέδωσε το OPEN, η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και πυκνός μαύρος καπνός έχει καλύψει τον ουρανό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ρίχνουν το βάρος τους εκεί, προκειμένου να μπορέσουν να προλάβουν μια περαιτέρω επέκταση, ενώ στο σημείο έχει σπεύσει και περιπολικό της Αστυνομίας. Στη “μάχη” έχουν ριχτεί και εναέρια μέσα. Στόχος είναι να οριοθετηθεί η πυρκαγιά ώστε να μην κατέβει στον ποταμό Λάδωνα και περάσει απέναντι.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, “έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να φθάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ, και αυτό δεν είναι καλό”. Παράλληλα, μηχανήματα έργου έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά στο όρος Μαίναλο.
Επίσης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι “αρκετοί κάτοικοι των οικισμών, που έχουν εκκενωθεί προληπτικά, έχουν επιστρέψει στις περιοχές τους και βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης, τόσο στις κατοικημένες περιοχές, όσο και κοντά στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά”. Σχετικά με τους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι “φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια”.
Ακόμη, όπως πρόσθεσε ότι η περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον δήμο της Τρίπολης, ώστε, αν χρειαστεί, να φιλοξενηθούν στην πόλη. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι παραμένουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση, συμπληρώνοντας ότι “είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για ζωοτροφές, αφού στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες”.
Πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου εξακολουθούν να βρίσκονται γενικότερα κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας – Αρκαδίας.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν τόσο στην περιοχή της Γορτυνίας όσο και στις γειτονικές περιοχές το Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα και από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα.
Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 Ε/Π και 7 Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία έχει ξεπεράσει τα δέκα χιλιόμετρα. Εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στο χωριό Πύρρη, όπου περισσότερα από 15 σπίτια, αποθήκες και στάβλοι παραδόθηκαν στις φλόγες.
Στο Καστράκι, όπου η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό, κάηκε ένα σπίτι και έχουν και το χωριό έμεινε χωρίς ρεύμα, αφού κάηκαν κολώνες της ΔΕΗ, αλλά και χωρίς νερό. Οι κάτοικοι του χωριού που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στην πλατεία του χωριού Καλλιάνι, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια.
Στο μεταξύ νέες φωτογραφίες που δημοσιεύει το patrisnews.com αποτυπώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το μέγεθος της καταστροφής.