Η Αναδοχή στην Ελλάδα, παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις από το 2017 κι έπειτα, παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα: περίπου 100 παιδιά από τα 1400 (7%) ήταν σε διαδικασία σύνδεσης αναδοχής το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Για να επιτευχθεί η φροντίδα μέσω της αναδοχής για τα 2.000 και πλέον (συμπεριλαμβανομένων και των ασυνόδευτων ανηλίκων) παιδιά σε ιδρυματική φροντίδα στην Ελλάδα, οι αριθμοί των υποψηφίων ανάδοχων γονέων πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, ενώ παράλληλα το ενδιαφέρον για αναδοχή σε μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά και παιδιά με αναπηρία, πρέπει να αναπτυχθεί.
Με βάση τη διεθνή εμπειρία και την εξειδίκευση του Οργανισμού παγκοσμίως, σύμφωνα με την Κατερίνα Παπαθεοφίλου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Παιδικών Χωριών SOS Πελοποννήσου, τα Παιδικά Χωριά SOS προωθούν μέσω των προγραμμάτων τους την Αποϊδρυματοποίηση στην Ελλάδα με άξονα αφενός τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας σε 10 πόλεις πανελλαδικά, και αφετέρου την Ομάδα Αναδοχής του οργανισμού.
Ο στόχος των προγραμμάτων, μεταξύ άλλων, είναι η ανάπτυξη τοπικών δράσεων προς συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, τόσο επαγγελματιών, όσο εκπαιδευτικών και γονέων, με σκοπό αφενός την προώθηση της πρόληψης και αφετέρου της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αποιδρυματοποίηση και την αναδοχή. Γνωρίζουμε επομένως από τη διεθνή εμπειρία ότι η διοργάνωση δράσεων σε τοπικό επίπεδο, διαδραστικών συζητήσεων και η στόχευση σε επιλεγμένες ομάδες πληθυσμού καθιστά πιο αποτελεσματική την προώθηση του θεσμού της Αναδοχής.
Μοναδική βραδιά
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας (15η Μαΐου), το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και το Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης των Παιδικών Χωριών SOS, σε συνεργασία με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποίησαν μια μοναδική βραδιά με συμβολικό χαρακτήρα και την ονομασία «Οικογενειακό Τραπέζι».
Γύρω από τη ζεστασιά ενός παραδοσιακού κυριακάτικου φαγητού, οι εργαζόμενοι των Παιδικών Χωριών SOS με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, εμπειρίες και προβληματισμούς γύρω από το παιδί και το δικαίωμά του να μεγαλώνει με αγάπη, σεβασμό και φροντίδα, σε ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον και να ενημερώσουν και ευαισθητοποιήσουν για την αποϊδρυματοποίηση και το θεσμό της αναδοχής και τεκνοθεσίας.
Ήταν μια συνάντηση σκέψης, διαλόγου και ζεστής παρουσίας που άφησε όλους με τις πιο θετικές εντυπώσεις και την ευχή και επιθυμία να πραγματοποιούνται και στο μέλλον κι άλλες τέτοιες πρωτότυπες δράσεις που στόχο έχουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν με ένα πιο διαδραστικό τρόπο. Πραγματοποιήθηκε μέσα στο φιλόξενο χώρο του σχολείου, τον οποίο είχαν στολίσει με φροντίδα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές για να υποδεχτούν τους γονείς. Πριν το τραπέζι και τη συζήτηση προηγήθηκαν τραγούδια από μαθητές, ένα εκ των οποίων μάλιστα αναφερόταν στην Αναδοχή με στίχους που έγραψαν οι ίδιοι οι μαθητές! Αποτέλεσε ένα μοναδικό προοίμιο στον διάλογο που ακολούθησε.
