ΦΩΤΟ: Πάτρα, μια μικρή Ρώμη – Το μνημείο που αναδεικνύει τη σημασία της στην Ύστερη Αρχαιότητα

    Ημερομηνία:

    To Ρωμαϊκό Στάδιο άνοιξε τις πύλες του στους επισκέπτες, μετά από τα επίσημα εγκαίνια που έγιναν πριν από μερικές μέρες.

    Οι ώρες που το μνημείο λειτουργεί και είναι ανοικτό στον κόσμο είναι συγκεκριμένες, ενώ το άνοιγμα του δεν επηρεάζει σε κάτι τον πεζόδρομο της Ηφαίστου και τα μαγαζιά του που βγάζουν τα τραπεζοκαθίσματα τους από το απόγευμα και μετά όταν το Ρωμαϊκό Στάδιο είναι ανοικτό.

    Ο επισκέπτης πηγαίνοντας στο Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας αυτό που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει είναι το πόσο σημαντική ήταν η πόλη της Αχαΐας, στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

    Τα ερείπια του μνημείου που έχουν βγει στο φως είναι από την μία πλευρά του Ρωμαϊκού Σταδίου αφού η άλλη πτέρυγα του είναι θαμμένη κάτω από πολυκατοικίες και μαγαζιά, φτάνοντας έως στο υπέδαφος της εκκλησίας όπου βρίσκεται η Παντάνασσα.

    Το κομμάτι του Σταδίου που είναι στο φως εικάζεται ότι ήταν η αρένα, εκεί δηλαδή που γίνονταν οι αγώνες των μονομάχων, κάτι που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί με απόλυτη σιγουριά από τους ιστορικούς και από την αρχαιολογική έρευνα.

    Το σίγουρο είναι ότι η Πάτρα με τα μνημεία που έχουν βγει στο φως, αλλά κι αυτά που βρίσκονται στο υπέδαφος της, τα οποία παραμένουν θαμμένα κάτω από την σύγχρονη πόλη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια μικρή Ρώμη.

    Είναι μια πόλη που θα μπορούσε να έχει έναν σημαντικό στόλο από αρχαιολογικά μνημεία, κυρίως από την εποχή της ύστερης αρχαιότητας, χωρίς όμως ποτέ να μπορέσει να αναδείξει και να αξιοποιήσει ούτε τα μνημεία αυτά, ούτε την ιστορία της. Μακάρι να το κάνει αυτό τα χρόνια που έρχονται…

    (Οι φωτογραφίες είναι της Μάγκυ Καμπυσσοπούλου).

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Ένα πρωτοποριακό Wedding Editorial – φωτό

    Ένα πρωτοποριακό Wedding Editorial πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Παναγιωτόπουλου με...

    Γιατί οι Γερμανοί πηγαίνουν τη Λόρα σε δομή

    Το ότι το κορίτσι βρίσκεται σε δομή υπό την...

    “Φιάσκο” η υπόθεση με το στοίχημα στην Πάτρα; Ποια ονόματα έχει στη “λίστα” η Αστυνομία! ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ

    Του Κωνσταντίνου Φλαμή Τρεις ιδιοκτήτες μαντρας αυτοκινήτων, ένας συνιδιοκτήτης κλαμπ...

    Επίδομα 70 ευρώ για smartphone: Ποιοι έχουν δικαίωμα να το λάβουν

    Μια νέα κοινωνική παροχή δείχνει να αποκτά έδαφος στον...