Ο «Pαούλ», ο «Ζάρας», ο «Κούλης Κουλάκος», ο «λαμαρίνας» μαζί με τη «Φραουλί», την «Πιπίτσα» αλλά και άλλους συνεργούς τους κατάφεραν να εξαπατήσουν δεκάδες ανυποψίαστους πολίτες και να τους αρπάξουν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους σχεδόν 2.000.000 ευρώ!
Πως η σπείρα του Ζεφυρίου εξαπατούσε δεκάδες ανυποψίαστους πολίτες και άρπαξε από τα τραπεζικά τους αποθέματα σχεδόν 2.000.000 ευρώ!
Όμως «επειδή ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη», όπως λέει και η παροιμία, η εγκληματική οργάνωση σταμάτησε τη δράση της χάρη στην έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Κατερίνης.
Η απάτη γινόταν τηλεφωνικά και τα μέλη της σπείρας, με την εξαιρετική ευφράδεια λόγου, έπειθαν από επιχειρηματίες μέχρι… μοναχές σε μοναστήρια να τους δώσουν τους κωδικούς της τράπεζάς τους ώστε «να βάλουν χρήματα για τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο», για να «επιστρέψουν ένα ποσό από τον ΔΕΔΔΗΕ», για να «κάνουν μια δωρεά στο μοναστήρι» ή για να «κρατήσουν ένα καλό τραπέζι» σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της παραλιακής λεωφόρου.
Στις μεταξύ τους συνομιλίες τα μέλη της σπείρας, που ήταν διάσπαρτα στο Ζεφύρι Αττικής ή στο «Κέντρο συντονισμού και συλλογής», όπως το χαρακτήρισαν οι Αρχές, στο Ζευγολατιό και στα Εξαμίλια Κορίνθου, χρησιμοποιούσαν κωδικούς.
Συγκεκριμένα αποκαλούσαν:
– «Πράγματα» ή «αμάξια» τις τραπεζικές κάρτες.
– «Πράσινη» ή «έψιλον» τις κάρτες της Εθνικής Τράπεζας.
– «Μπίρα» ή «άλφα» τις κάρτες της Alpha Bank.
– «Κίτρινη» ή «μπανάνα» τις κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς.
– «Συνεργείο» το υποκατάστημα τράπεζας.
– «Κοντέρ» ή «άλογα» τα όρια αναλήψεων.
Ντοκουμέντα
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει στη δημοσιότητα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη σπείρα που δρούσε σε όλη την Ελλάδα, αλλά και μερικές από τις συνομιλίες που την «έκαψαν».
Μέλος σπείρας: Η κάρτα, αδελφέ, είναι έτοιμη. Άνοιξε και όριο πέντε χιλιάδες και τέτοια είναι έτοιμη.
Μέλος σπείρας: Η «μπανάνα»;
Μέλος σπείρας: Πληρώνεις μπροστά για να την πάρεις; Αλήθεια.
Μέλος σπείρας: Ναι, ρε αδελφέ. Η «μπανάνα» λες. Εγώ λέω αύριο για να δούμε και να κάνεις πάλι ενημέρωση, για να τη δουλέψουμε. Αύριο το πρωί μπορώ να τη δουλέψω εγώ. Τι λέει η άλλη;
Μέλος σπείρας: Θα την πάω, ρε φίλε, πίσω στον Β… δεν μπορώ να την κρατήσω. Δεν είναι δικιά μου.
Μέλος σπείρας: Για πες μου, τι ζητάς εσύ γι’ αυτήν;
Μέλος σπείρας: Δεκατρία, έτσι; Για να βγάλω και εγώ. Εντάξει, σε μία ώρα, δύο, πας να ξανακάνεις.
Τα μέλη της οργάνωσης διαπραγματεύονταν με συνεργούς τους, με το αζημίωτο, είτε να τους διαθέτουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, είτε τις κάρτες τους, ώστε να μπορούν να «διοχετεύουν» τα χρήματα που άρπαζαν από τα θύματά τους, είτε για να κάνουν αναλήψεις των… κλοπιμαίων.
Μέλος σπείρας: Έλα, Ντίνο… Δύο γύρους βρήκα. Η μια είναι από το Γιαχαμπίμπι. Μπορούμε να την πάρουμε χωρίς λεφτά. Του είπα για πεντακόσια εγώ και μου λέει αυτός θέλει εξακόσια. Τον αφήνω εγώ να περάσει κάνα δίωρο, θα μου πει πεντακόσια. Μια είναι στη Λάρισα πεντακόσια.
Μέλος σπείρας: Ωραία, θα στείλω μετά τα παιδιά να σε πάρουν.
Μέλος σπείρας: Με τα «αμάξια» τι έκανες;
Μέλος σπείρας: Τίποτα ακόμα. Γιατί δεν δουλεύει ένας φίλος μου, κατάλαβες; Αύριο το πρωί θα δουλέψει αυτός, είναι καλός.
Μέλος σπείρας: Πήρες τίποτα στον «Ραούλ» τηλέφωνο; Γιατί απ’ αυτά με έπαιρνε ο Άγγελος τηλέφωνο και δεν το σήκωσα.
Συνεργοί
Τα χρήματα που άρπαζαν δεν τα άφηναν στους λογαριασμούς, παρά μόνο λίγα λεπτά ώστε το θύμα να μην προλάβει να καταλάβει τι του είχε συμβεί και η τράπεζα να μην μπορέσει να σταματήσει την ανάληψη. Συνεργοί περίμεναν μια ανάσα έξω από τα υποκαταστήματα τραπεζών.
Μέλος σπείρας: Αυτή με τα τέσσερα χιλιάρικα μείον πού είναι; Έχεις το e-banking;
Μέλος σπείρας: Ναι, τα e-banking, «έψιλον» τέσσερις χιλιάδες.
Μέλος σπείρας: Στείλε μου τους κωδικούς να μπω εγώ γρήγορα. Στείλτε μου τους κωδικούς γρήγορα και πήγαινε έξω από την τράπεζα.
Ένα από τα πρώτα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης ήταν αποκαλυπτικό όσον αφορά το τηλεφωνικό κόλπο που χρησιμοποίησε το μέλος της σπείρας για δώσει ο… ίδιος, απλόχερα, τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής.
«Στο τηλέφωνο ήταν ένας άντρας ο οποίος μου συστήθηκε ως υπάλληλος του Δήμου Πέλλας αναφέροντας ότι επιθυμούσε να αποπληρώσει ένα χρέος που είχε η επιχείρηση με τον δήμο. Επειδή όντως ο Δήμος Πέλλας μας όφειλε κάποια χρήματα από παλαιότερες μεταξύ μας συναλλαγές, πείστηκα από τα λεγόμενά του. Με ρώτησε αν είχαμε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα προκειμένου να μας κάνει την κατάθεση. Όταν του απάντησα καταφατικά, απέστειλε μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής έναν υπερσύνδεσμο παρακινώντας με να πατήσω πάνω σε αυτόν. Πατώντας πάνω σε αυτόν εγκαταστάθηκε στο κινητό μου τηλέφωνο εφαρμογή, η οποία υποτίθεται θα με μετέφερε στο e-banking της Εθνικής Τράπεζας. Ανοίγοντας την εφαρμογή, η οποία είχε το γραφικό περιβάλλον του e-banking της Εθνικής Τράπεζας, ζητήθηκε να καταχωρίσω τους κωδικούς. Αν και πάτησα σωστά τους κωδικούς, δεν μπορούσα να εισέλθω εντός του e-banking. Ο υποτιθέμενος τότε υπάλληλος μου είπε να περιμένω μέχρι να ολοκληρώσει τις διαδικασίες μεταφοράς χρημάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνομιλίας μας, η οποία κράτησε περί τη μισή ώρα περίπου, ο άγνωστος αυτός μου ζητούσε να του γνωρίσω διάφορους κωδικούς που έρχονταν στο κινητό μου και αφορούσαν είτε την Εθνική Τράπεζα είτε την ηλεκτρονική εφαρμογή, κάτι το οποίο έκανα… Το απόγευμα δέχτηκα κλήση από την Εθνική Τράπεζα, στην οποία με ενημέρωσαν ότι οι λογαριασμοί μου έχουν παραβιαστεί».
Απολογίες
Μετά τις απολογίες των 15 συλληφθέντων, τέσσερις από αυτούς προφυλακίστηκαν. Ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος όμως ανέλαβε την υπεράσπισή του μετά την απολογία του στον ανακριτή και αφού είχε προφυλακιστεί, ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας, μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» υποστήριξε ότι «ο κατηγορούμενος μετά την πρώτη εκτίμηση της συμμετοχής του στην υπόθεση θα προσπαθήσει να αναδείξει ότι η εμπλοκή του είναι πολύ μικρότερη αυτής που του έχει αποδοθεί και θα ζητήσει να επανεξεταστεί η θέση του, υποβάλλοντας αίτημα αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης όταν οι συνθήκες ωριμάσουν».