Φωτοβολταϊκά στη στέγη με επιδότηση 60%

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Με υψηλή επιδότηση της τάξης του 60% θα χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη για τα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο συνέδριο Renewable & Storage Forum, θα αφορά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ που θα συνδυάζονται με αποθήκευση (μπαταρίες), ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να βγει σε διαβούλευση και ο οδηγός του προγράμματος. Το ΥΠΕΝ προωθεί δύο ακόμη προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ένα για μονάδες αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, και ένα για την ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων των δήμων που θα στοχεύει στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, επιπλέον μέτρα λαμβάνονται για διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου και για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, με τρεις βασικές κατευθύνσεις: Περισσότεροι σταθμοί με βάση τις υφιστάμενες δυνατότητες, fast track για αναβάθμιση δικτύου και υποδομές αποθήκευσης. «Στόχος μας είναι η πρωτιά των 5 ωρών 100% ενέργειας από ΑΠΕ που κατάφερε η χώρα μας πριν από λίγες ημέρες, να γίνει ο κανόνας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2026 θα έχουμε εγκαταστήσει 20 GW, ενώ έχουμε να διαχειριστούμε επιπλέον 21 GW ηλεκτρικό χώρο.

    Φωτοβολταϊκά στη στέγη με επιδότηση 60%-1
    Φωτ. Α.P.
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Θα αφορά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ που θα συνδυάζονται με αποθήκευση (μπαταρίες).

    Στη μεγάλη συζήτηση που άνοιξε για τις ΑΠΕ στο συνέδριο Renewable & Storage Forum εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αγοράς τοποθετήθηκαν για το σύνολο των ζητημάτων που εμποδίζουν ακόμη την ανάπτυξη του κλάδου, με αιχμή τα δίκτυα και τις διασυνδέσεις και τον ΑΔΜΗΕ να θέτει επί τάπητος την ανάγκη αυστηροποίησης των χρόνων υλοποίησης των έργων και επέκτασης των διεθνών διασυνδέσεων προς την Κεντρική Ευρώπη. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 10 γιγαβάτ σε λειτουργία και 12 γιγαβάτ που δέσμευσαν ηλεκτρικό χώρο με προσφορές σύνδεσης. Αρα το σύνολο ανέρχεται στα 22 γιγαβάτ, επομένως πρέπει να σχεδιαστεί ποια θα είναι η συνέχεια, και η ουσία είναι ότι τα έργα με προσφορές σύνδεσης πρέπει να είναι υλοποιήσιμα, τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιάσων Μάργαρης. «Δεν υπάρχουν εργοτάξια για 12 γιγαβάτ αυτή τη στιγμή, άρα είναι απαραίτητη η αυστηροποίηση των χρόνων για τους επενδυτές. Ο ΑΔΜΗΕ έχει καταθέσει σχετική πρόταση στο ΥΠΕΝ για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση», ανέφερε σχετικά. Ο ίδιος συνέδεσε επίσης την ανάπτυξη των ΑΠΕ με την αποθήκευση, επισημαίνοντας ότι ο ΑΔΜΗΕ θα ήθελε περισσότερη αποθήκευση στο σύστημα από μπαταρίες και αντλησιοταμίευση. Ως τρίτο κρίσιμο ζήτημα ανέφερε τις διασυνδέσεις και την ανάγκη ισχυρών ηλεκτρικών διαδρόμων προς τις μεγαλύτερες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, ώστε να γίνει η χώρα παραγωγός πράσινης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα και να μεταφέρει πιθανώς και ποσότητες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

    Εξάλλου από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει πρόταση προς την Αυστρία για απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίου που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια ισχύος 9 GW στις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα πλέον είναι η 8η χώρα στον πλανήτη σε ΑΠΕ, καθώς ήδη σημειώνεται τεράστια συμμετοχή της καθαρής ενέργειας στο ηλεκτρικό μείγμα που φθάνει στο 46% φέτος, ενώ ο στόχος είναι να φθάσει στο 80% μέχρι το 2030, τόνισε ο υπουργός.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε μεθυσμένος… με συνεπιβάτη τον ανήλικο γιο του

    Οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης έχοντας στη θέση του...

    Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Το νέο σύστημα κάνει “πρεμιέρα”

    Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 20 Ιανουαρίου επίσημα το νέο σύστημα της...

    Κίνα: Εκτελέστηκε ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης σε πλήθος

    Η Κίνα προχώρησε σήμερα στην εκτέλεση του δράστη επίθεσης με...

    ΤΑΣΟΣ ΑΡΝΙΑΚΟΣ: Αλκυονίδες μέρες: η μετεωρολογία, η ιστορία και οι μύθοι

    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με τηn πρώτη...
    Best Shop