H αστυνομία της πόλης Γκελζενκίρχεν της Ρηνανίας εμπόδισε χθες διαδήλωση περίπου 180 ατόμων, που επεδίωκαν να φθάσουν στη συναγωγή της πόλης, φωνάζοντας αντισημιτικά συνθήματα. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν τουρκικές σημαίες, αλλά χρησιμοποιούσαν για τους Εβραίους τον γερμανικό υβριστικό χαρακτηρισμό που προτιμούσε ο Χίτλερ.
«Δεν ανεχόμαστε το μίσος, τη βία και τον αντισημιτισμό. Οι κουβέντες που ακούστηκαν χθες μπροστά στη συναγωγή στο κέντρο της πόλης μας είναι ανυπόφορες», δήλωσε η σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πόλης Κάριν Βέλγκε, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της προς την εβραϊκή κοινότητα. Το τοπικό παράρτημα του φιλελεύθερου κόμματος FDP υπογράμμισε ότι τα αντισημιτικά συνθήματα «δεν έχουν καμία σχέση με τις επικριτικές συζητήσεις για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για απαράδεκτο μίσος κατά των Εβραίων, το οποίο δεν έχει θέση στη χώρα μας».
Το κεντρικό συμβούλιο της εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας, που διακίνησε το βίντεο στο οποίο εικονίζονται οι συγκεντρωμένοι, έκανε λόγο για «καθαρό αντισημιτισμό». Κατά σύμπτωση, η 12η Μαΐου είναι η ημέρα που εορτάζεται η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Γερμανία και το Ισραήλ, δύο δεκαετίες μετά τη φρίκη του ολοκαυτώματος, τo 1965. Σε κάποια δημαρχεία, όπως σε αυτό της πόλης Ζόλινγκεν, είχαν αναρτηθεί για τον λόγο αυτό σημαίες του Ισραήλ, οι οποίες κατέβηκαν από διαδηλωτές και κάηκαν. Οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις για το περιστατικό αυτό, καθώς και για τις επιθέσεις με πέτρες εναντίον συναγωγών στη Βόννη και το Βερολίνο.
Οι ιθύνοντες έχουν ξεκάθαρη άποψη για το πού σταματούν οι επικρίσεις εις βάρος της πολιτικής του Ισραήλ και πού αρχίζει ο αντισημιτισμός. Ετσι, οι διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς αφέθηκαν να εξελιχθούν κανονικά. Σε μία από αυτές, στο Ανόβερο, όπου οι συγκεντρωμένοι έφθαναν περίπου τους 400, έγιναν δύο συλλήψεις για προσβολή συμβόλου ξένου κράτους.
Στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, απευθύνθηκε την Τετάρτη στα 35 εκατομμύρια μουσουλμάνων, μεταξύ αυτών και στα 6 εκατομμύρια Τούρκων που ζουν στην Ευρώπη. Η ανησυχία του ήταν «ο ιός της ισλαμοφοβίας, που είναι τόσο επικίνδυνος όσο και ο κορωνοϊός».