Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι από τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να εντοπισθούν όσοι αποκρύπτουν ή δεν καταβάλλουν τον ΦΠΑ.

Tην ίδια στιγμή έως το τέλος του έτους η ΑΑΔΕ αναμένεται να θέσει σε πιλοτική εφαρμογή το μέτρο για αυτόματη είσπραξη του ΦΠΑ με στόχο η εισπραξιμότητα του φόρου να φτάσει στο 100% από 80% -85% που κινείται σήμερα ενώ από τις αρχές του 2026 σχεδιάζεται η πλήρης εφαρμογή του.
Mετά την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet, πηγές της φορολογικής διοίκησης επισημαίνουν ότι ήρθε η ώρα για την υλοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος με τον ΦΠΑ να καταβάλλεται μόλις η συναλλαγή «περάσει» στο Taxisnet. Η άμεση είσπραξη των φόρων σε πραγματικό χρόνο θα διασφαλίσει την άμεση ροή των εσόδων στα δημόσια ταμεία ενώ θα δώσει ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην φοροδιαφυγή.

Προϋπόθεση να γίνονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές
Προϋπόθεση, για να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό είναι όλες πλέον οι συναλλαγές που υπόκεινται σε ΦΠΑ και λοιπούς φόρους συναλλαγών να γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών ενώ θα πρέπει να προσαρμοστούν και τα ηλεκτρονικά συστήματα της εφορίας ώστε να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στο ποσό από την κάθε συναλλαγή που θα εισπράττει ο πωλητής και τον ΦΠΑ που θα εισπράττει η Εφορία.
Ταυτόχρονα, οι εκτεταμένες διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ των δηλώσεων ΦΠΑ με βάση τα δεδομένα του MYDATA, οδηγούν στον και τον εντοπισμό όσων επιχειρούν να φοροδιαφύγουν. H αποκάλυψη 1.706 επιχειρήσεων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα έφερε διορθώσεις και ανάγκασε τις επιχειρήσεις να δηλώσουν επιπλέον εκροές ύψους 60,9 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, για το 2022, 999 επιχειρήσεις που είχαν δηλώσει μηδενικό ΦΠΑ συμμορφώθηκαν, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία της πλατφόρμας myDATA, υποβάλλοντας δηλώσεις ύψους 46,7 εκ. ευρώ.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στον έλεγχο των μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ με στόχο τον περιορισμό του κενού ΦΠΑ, δηλαδή των δυνητικών εσόδων που χάνει ο προϋπολογισμός λόγω φοροδιαφυγής αλλά και πολυπλοκότητας του φορολογικού συστήματος. Κεντρική επιδίωξη είναι η σταδιακή μείωση κατ’ έτος του κενού ΦΠΑ, το οποίο θα πρέπει να περιοριστεί έως τα τέλη του 2027 κοντά στο 5%.