Της Παρασκευής (Βιβής) Λουκοπούλου (*)
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου) θα έπρεπε να υπενθυμίζει τα επιτεύγματα στη δημόσια υγεία και να θέτει στόχους για το μέλλον. Δυστυχώς όμως για τη χώρα μας, μας υπενθυμίζει τη συστηματική υποβάθμιση του ΕΣΥ και την πλήρη απορρύθμιση των Νοσοκομείων.
Ως ιατρός- Παθολόγος που για περισσότερες από δύο δεκαετίες υπηρετώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα τελευταία χρόνια έχω γίνει και προσωπικά «μάρτυρας» της αποδυνάμωσής του. Ειδικότερα, το ΓΝ Πατρών «Άγιος Ανδρέας» κράτησε στη διάρκεια της πανδημίας ψηλά τη σημαία και υπήρξε στυλοβάτης της δημόσιας υγείας, χάρη των φιλότιμων προσπαθειών όλου του προσωπικού. Εν αντιθέσει, ελάχιστα έγιναν για την αντιμετώπιση των μεγάλων του προβλημάτων, όπως η υποστελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και το κτιριακό, που παραμένει σε εκκρεμότητα με υπηρεσίες και τμήματα να στεγάζονται ακόμη και σήμερα σε κοντέινερς (φαρμακείο). Κι όλα αυτά, ενώ το Νοσοκομείο λόγω και της κεντρικής του θέσης, αλλά και της υποστελέχωσης των περιφερειακών νοσοκομείων δέχεται καθημερινά μεγάλο όγκο ασθενών.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ενώ το Νοσοκομείο αδυνατεί πολλές φορές να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την απόφαση της προσωρινής μετακίνησης παθολόγων από τα νοσοκομεία του «Αγίου Ανδρέα», του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, στο νοσοκομείο του Πύργου για την κάλυψη των εφημεριών της Παθολογικής Κλινικής. Δύο χρόνια που οι Παθολογικές Κλινικές της Πάτρας ανατρέπουν τα προγράμματα των εφημεριών τους και εμείς ως γιατροί καλούμαστε κάθε φορά αιφνιδίως να μετακινούμαστε στον Πύργο.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποδεικνύει και στην πράξη πως αντιμετωπίζει τους ασθενείς ως αριθμούς με μοναδική πρόθεση να μετατρέψει την υγεία από δημόσιο αγαθό σε προνόμιο για τους λίγους. Σε όλη την Ελλάδα τα νοσοκομεία λειτουργούν οριακά. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες. Οι παραιτήσεις και οι συνταξιοδοτήσεις δεν αναπληρώνονται, ενώ οι εργαζόμενοι καταρρέουν από την εξαντλητική εργασία και τα εξουθενωτικά ωράρια.
Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει συνολικό σχεδιασμό για την δημόσια υγεία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι στις προτεραιότητές της κι όλα δείχνουν πως η πολιτική που ασκεί έχει απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Κάτι που καταδείχτηκε πρόσφατα και από τον σχεδιασμό της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο η κυβέρνηση διέθεσε μόνο το 4,8% των πόρων για τις υποδομές υγείας.
Η ώρα της κρίσης όμως πλησιάζει και το ΠΑΣΟΚ θα βάλει «φρένο» στην αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο δημιούργησε ο ιδρυτής του, Ανδρέας Παπανδρέου με προγραμματικές θέσεις και προτάσεις για ένα δημόσιο σύστημα ευέλικτο και πρωτοπόρο.
(*) Η Παρασκευή (Βιβή) Λουκοπούλου είναι ιατρός- παθολόγος στο ΓΝ Πατρών «Αγ. Ανδρέας», υποψήφια βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής