Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός στο κρέας στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που καταδεικνύουν ότι οι πιέσεις αποκλιμακώνονται τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η τιμή του κρέατος ενισχύθηκε κατά 3,3% τον Φεβρουάριο φέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Σε ολόκληρη την κατηγορία, μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε το χοιρινό (5,7%), ενώ ακολουθεί το αρνί και το κατσίκι (4,5%), καθώς και το μοσχαρίσιο και βοδινό κρέας (3%). Απεναντίας, το κοτόπουλο στην Ε.Ε. κατέγραψε πτώση 1,6% τον Φεβρουάριο, αντισταθμίζοντας τον γενικό δείκτη.
Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός του κρέατος ενισχύθηκε κατά 4,8% τον Φεβρουάριο, έπειτα από αύξηση 6% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Στην κατάταξη, η Ελλάδα εμφανίζει τον Φεβρουάριο την έκτη μεγαλύτερη μεταβολή μαζί με το Βέλγιο (επίσης 4,8%).

Ωστόσο, η μεταβολή του Φεβρουαρίου είναι το τέλος σε μία μακρά περίοδο ανατιμήσεων. Την τελευταία τριετία, η τιμή του κρέατος στην Ε.Ε. έκανε άλμα, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται μεταξύ Απριλίου του 2022 και Μαρτίου του 2023, όταν οι ετήσιες μεταβολές ξεπερνούσαν το 10%. Ο υψηλότερος δείκτης σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 με αύξηση 17,3% σε ετήσια βάση.
Αναλυτικά, την τελευταία τριετία, οι τιμές στο μοσχαρίσιο, βοδινό, αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας εμφάνισαν ετήσιες αυξήσεις κάτω του 15%. Αντιθέτως, οι τιμές του κοτόπουλου (κορύφωση 24,4% τον Νοέμβριο του 2022) και του χοιρινού (18,8% τον Φεβρουάριο του 2023) κατέγραψαν μεγαλύτερες διακυμάνσεις.
Στην Ελλάδα, η κορύφωση έγινε στις αρχές του 2023, όταν η τιμή του κρέατος συνολικά αυξήθηκε κατά 19,4%, 20% και 19,9% σε τρεις συναπτούς μήνες, τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του περασμένου έτους.
Αντιθέτως, οι τιμές έπεσαν σε τρεις χώρες, την Τσεχία (-5,1%), τη Φινλανδία (2,2%) και τη Δανία (-0,6%).