Φτιάχνουμε βήμα βήμα γαριδάκια στο σπίτι σε λιγότερο από 30 λεπτά

    Ημερομηνία:

    Με χαρακτηριστική γεύση, τραγανή υφή και έντονο άρωμα, τα γαριδάκια είναι ένα από τα αγαπημένα σνακ μικρών και μεγάλων. Παρότι ξεκίνησαν ως απλό σνακ, σήμερα κυκλοφορούν σε πολλές παραλλαγές, σε διαφορετικές γεύσεις. Γνωρίζετε όμως ότι μπορείτε να τα φτιάξετε στο σπίτι εύκολα και γρήγορα;

    Πίσω στο μακρινό 1935 και στο εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών Flakall Corporation, στο Γουισκόνσιν, υπήρχε ένας μύλος που άλεθε και ξεφλούδιζε το καλαμπόκι. Οι εργάτες έπρεπε να καθαρίζουν τις μηχανές και να απομακρύνουν τα υπολείμματα καλαμποκιού, ρίχνοντας βρεγμένους σπόρους καλαμποκιού, μια τεχνική που είχαν βρει οι ίδιοι. Ο Έντουαρντ Γουίλσον, χειριστής της μηχανής, παρατήρησε πως οι βρεγμένοι σπόροι φούσκωναν όταν έπεφταν στη ζεστή μηχανή και έρχονταν σε επαφή με τον αέρα. Αποφάσισε, λοιπόν, να πάρει μερικούς στο σπίτι του. Ο Γουίλσον, πριν δοκιμάσει, τους έβαλε λάδι, αρωματικά και τους έβαλε στον φούρνο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα γαριδάκια. Τα Korn Kurls. Από τότε η εταιρεία Flakall άρχισε να παράγει προϊόντα τόσο για ανθρώπους όσο και για ζώα, ενώ άλλαξε και το όνομά της και έγινε Adams Corporation. Μέχρι τη δεκαετία του ’50 παρήγαγε μαζικά γαριδάκια. Πάντως, τον τίτλο του πρώτου που ανακάλυψε τα τυρογαριδάκια διεκδικούσε και η Elmer Candy Corporation από τη Λουιζιάνα, η οποία ονόμασε το δικό της προϊόν Chee-Wees. Όπως ισχυρίστηκε, αυτό ήταν το πρώτο τυρογαριδάκι στον κόσμο.

    Φτιάχνουμε βήμα βήμα γαριδάκια στο σπίτι σε λιγότερο από 30 λεπτά

    Ποιες είναι οι – πιο – σωστές πατάτες για πουρέ

    Θα ήταν ίσως υπερβολή να πούμε ότι οι κατάλληλες πατάτες είναι εκείνες του πουρέ. Ωστόσο, έχουν πλέον εμφανιστεί και κάποιες ποικιλίες άλλες από τη σπούντα. Σε κάθε περίπτωση, αναζητήστε πατάτες με αρκετό άμυλο. Είναι προτιμότερο να τις βράσουμε με τη φλούδα –που ασφαλώς έχουμε πλύνει πολύ καλά– και να τις καθαρίσουμε και κόψουμε έπειτα, για να μην τραβήξει η σάρκα τους νερό. Τις λιώνουμε με πιρούνι ή με πρες-πουρέ και ποτέ στο μούλτι, για να μην πάρουμε λαστιχωτό αποτέλεσμα με κακή υφή.

    Γιατί παρμεζάνα και τσένταρ;

    Κάποιες φορές, οι εμφανείς απαντήσεις είναι και οι πιο σωστές. Το τσένταρ θα μας δώσει το έντονο πορτοκαλί χρώμα που έχουμε συνδέσει με τα γαριδάκια μας. Εάν το χρώμα δεν μας ενδιαφέρει, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλά τυριά που λιώνουν όμορφα και έχουν υπόγλυκη επίγευση. Όσο για την παρμεζάνα, χρειαζόμαστε το umami που θα προσθέσει στο τελικό αποτέλεσμα αυτό το ώριμο, πικάντικο τυρί με την απόλυτα συμπυκνωμένη γεύση.

    Πάπρικες και κουρκουμάδες

    Όχι, δεν είναι μόνο θέμα χρώματος, είναι κυρίως θέμα ενίσχυσης της γεύσης. Η πάπρικα σαφώς ενισχύει το πορτοκαλί χρώμα στα γαριδάκια, όμως πέρα από αυτό, και ανάλογα με την ποια θα επιλέξουμε, θα προσθέσει καπνιστές νότες και ένα ελαφρύ ή πιο έντονο κάψιμο. Ο κουρκουμάς είναι γνωστό ότι δίνει έντονο κίτρινο χρώμα όπου προστίθεται, όμως πέρα από αυτό έχει υψηλή διατροφική αξία, νοστιμίζει και δίνει απόλυτα ξεχωριστό χαρακτήρα στο αποτέλεσμα. Προσοχή στην ποσότητα.

    Φτιάχνουμε βήμα βήμα γαριδάκια στο σπίτι σε λιγότερο από 30 λεπτά

    Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία ψησίματος για τα γαριδάκια

    Γεμίζουμε ένα τηγάνι μέχρι τα 2/3 του με ηλιέλαιο και το φέρνουμε σε θερμοκρασία 140-160˚C. Για τη σωστή θερμοκρασία χρειαζόμαστε είτε φριτέζα είτε ένα καλό θερμόμετρο μαγειρικής. Η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο ώστε τα γαριδάκια να τηγανιστούν σωστά και να γίνουν τραγανά χωρίς λαδίλες.

    Γαριδάκια: Η σωστή χρήση του κορνέ

    Παίρνουμε ένα διάφανο πλαστικό κορνέ μιας χρήσης και το γεμίζουμε με το μείγμα μας. Το υπόλοιπο που θα μείνει στο μπολ το σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα. Κόβουμε με το ψαλίδι της κουζίνας τη μύτη του κορνέ χαμηλά, στο σημείο όπου η διάμετρος της τρύπας θα είναι 1-1,5 εκ. Με το κορνέ πάνω από το τηγάνι με το λάδι που καίει πιέζουμε και κόβουμε το μείγμα, καθώς βγαίνει κάθε περίπου 5 εκ.

    Γαριδάκια χειροποίητα
    25 λεπτά – Εύκολο – 4 άτομα

    Συνταγή, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Styling: Τζαννής Σιφναίος – Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

    Υλικά

    400 γρ. πατάτες βρασμένες
    50 γρ. βούτυρο
    100 γρ. τσένταρ τριμμένο
    50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
    60 γρ. κορν φλάουρ
    100 ml νερό
    1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
    1 κουτ. σούπας κουρκουμά (προαιρετικά)
    1 κουτ. γλυκού αλάτι ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

    Διαδικασία

    Φτιάχνουμε βήμα βήμα γαριδάκια στο σπίτι σε λιγότερο από 30 λεπτά

    Σε μπολ ρίχνουμε τις βρασμένες πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί καλά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας καλά.

    Φτιάχνουμε βήμα βήμα γαριδάκια στο σπίτι σε λιγότερο από 30 λεπτά

    Το μείγμα πρέπει να μην είναι πολύ σφιχτό, δηλαδή όταν το βάζουμε σε ένα κουτάλι να είναι ρευστό. Μεταφέρουμε σε κορνέ μιας χρύσης και βάζουμε το ηλιέλαιο να ζεσταθεί γύρω στους 140ο C με 160ο C. Με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού κόβουμε τη μύτη του κορνέ και έπειτα γαριδάκια στο μέγεθος που θέλουμε -περίπου 5 εκ. το καθένα- πάνω από το τηγάνι.

    Φτιάχνουμε βήμα βήμα γαριδάκια στο σπίτι σε λιγότερο από 30 λεπτά

    Μόλις γεμίσουμε την επιφάνεια, με ένα πιρούνι γυρίζουμε τα γαριδάκια προσεκτικά, αφού ελέγξουμε ότι έχουν κάνει τραγανή κρούστα. Τα μεταφέρουμε σεαπορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε. Δεν γυρνάμε τα γαριδάκια με τρυπητή κουτάλα για να μην ενωθούν και γίνουν μία μάζα. Είναι προτιμότερο ένα-ένα με τη βοήθεια δύο πιρουνιών. Εάν θέλουμε και άλλες γεύσεις, μπορούμε να φτιάξουμε μείγματα μπαχαρικών που αγαπάμε και να κάνουμε τις δικές μας δοκιμές.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Για 4 βιασμούς κατηγορείται ο γιος της πριγκίπισσας

    Ο μεγαλύτερος γιος της πριγκίπισσας της Νορβηγίας Μέτε-Μάριτ,  Μάριους Μποργκ Χόιμπι, κατηγορείται...

    «Πώς ένα τρίο με βοήθησε να ξεπεράσω τον δύσκολο χωρισμό μου»

    Φαίνεται πώς όλο και περισσότερος κόσμος έχει αρχίσει και...

    Ερωτευμένη στην Αλόννησο η Στέλλα Μπεζαντάκου

    Ερωτευμένη στην Αλόννησο η Στέλλα Μπεζαντάκου. Μετά την πυρκαγιά που απείλησε το...

    Δυτική Αχαΐα: Υπόμνημα Αλεξόπουλου σε Κατσαφάδο- Ζητά έκτακτη χρηματοδότηση

    Υπόμνημα με την πλήρη καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν...