Σε αναθεώρηση της στρατηγικής της, ως προς την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα προχωρά η κυβέρνηση, όπως έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα η εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Η επιβεβαίωση ήρθε από τα χείλη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που προανήγγειλε ανακοινώσεις για την ερχόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση στρέφεται πλέον στην επανεκκίνηση των ερευνών, μόνο για κοιτάσματα φυσικού αερίου με δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης, λόγω των διεθνών εξελίξεων και της πίεσης για απεξάρτηση από τα ρωσικά δίκτυα, με τα σχέδια να μπαίνουν σε φάση αναπροσαρμογής.
Σύμφωνα με πηγές της «Π», επενδυτές που έχουν αναλάβει τις θαλάσσιες και χερσαίες μισθώσεις, αντιμετωπίζουν θετικά την δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, αλλά, περιμένουν να δουν συγκεκριμένες πράξεις, γιατί το πρόγραμμα είχε «παγώσει» τα τελευταία χρόνια.
Μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή, οι χερσαίες παραχωρήσεις της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία) έχουν επιστραφεί στην ΕΔΕΥ, με εξαίρεση τα Ιωάννινα. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου.
Ετσι, στις λίγες ενεργές θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ιονίου, παραμένουν σήμερα μόνο οι ελληνικές εταιρίες ΕΛΠΕ και Energean, και στα νοτιοδυτικά της Κρήτης η αμερικανική Exxon Mobil και η γαλλική Total, που συνεργάζονται με τα ΕΛΠΕ, έχουν αποτραβηχτεί, αναμένοντας το Συμβούλιο της Επικρατείας τι θα αποφασίσει για την προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά των ερευνών.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Η πρόσκληση των ίδιων εταιρειών να επιστρέψουν στη Δυτική Ελλάδα θα ήταν ένα δύσκολο και αβέβαιο εγχείρημα. Ετσι, το βασικό σενάριο θέλει την είσοδο νέων πετρελαϊκών ομίλων σε υφιστάμενες παραχωρήσεις ή και σύναψη καινούργιων συμμαχιών, μεταξύ των εταιρειών που έχουν ήδη μισθωμένα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Στα θαλάσσια μπλοκ «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός Κόλπος», στα οποία μισθωτής είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος, μετά την αποχώρηση της ισπανικής Repsol, φέρεται να βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρου, προκειμένου να μοιράσει το κόστος των διαδικασιών της έρευνας, αλλά και να έχει έναν εταίρο με εμπειρία στις γεωτρήσεις που θα απαιτηθούν μελλοντικά.
ΚΑΤΑΚΟΛΟ
Η Energean, ξαναδιαβάζει τα δεδομένα από τις τρεις παραχωρήσεις της και αναπτύσσει κινητικότητα. Σε ό,τι αφορά το «Κατάκολο» οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποθέματα φυσικού αερίου 1 δισ. κυβικών μέτρων, ποσότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της περιοχής. Ωστόσο, εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε η εταιρεία να προχωρήσει στην παραγωγή.
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Στα Ιωάννινα, η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από την ΕΔΕΥ εξάμηνη παράταση στο ερευνητικό πρόγραμμα, για να εξετάσει με μεγαλύτερη ακρίβεια βαθύτερους στόχους κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή.
Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει τον επόμενο χειμώνα σε σεισμικές έρευνες στο λεγόμενο «block 2» στο Ιόνιο Πέλαγος, που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας.
Εκπρόσωποι πετρελαϊκών ομίλων τονίζουν ότι, οι προθέσεις για επανεκκίνηση του προγράμματος ερευνών, είναι καλές, όμως, χρειάζονται αποφάσεις για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στην διαχείριση των παραχωρήσεων από το Δημόσιο και κυρίως ξεκάθαρη πολιτική βούληση, γιατί οι εταιρείες προτίθενται να διαθέσουν τεχνογνωσία και κεφάλαια για συστηματική έρευνα, ως εκ τούτου χρειάζονται ένα ξεκάθαρο τοπίο.