Φυτική τσίχλα που έφτιαξαν ερευνητές αμερικανικού πανεπιστημίου μπορεί να βάλει τέλος στις επιδημίες της γρίπης και όχι μόνο, καθώς παγιδεύει στο εσωτερικό της τους ιούς και δεν επιτρέπει τη μετάδοσή τους σε άλλους ανθρώπους.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Molecular Therapy» από ερευνητές του University of Pennsylvania, η τσίχλα παρασκευάστηκε από αιγυπτιακά φασόλια lablab και στο εσωτερικό της περιέχει αντιιική πρωτεΐνη FRIL. Οπως αποδείχτηκε σε εργαστηριακά πειράματα, χάρη σε αυτή την πρωτεΐνη η τσίχλα κατάφερε να αιχμαλωτίσει και να εξουδετερώσει τους ιούς της γρίπης H1N1 και H3N2, αλλά και τους ιούς του έρπητα HSV-1 και HSV-2.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η πρωτεΐνη FRIL διατηρεί την αντιιική δράση της για δύο χρόνια όταν βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για τη μαζική παραγωγή της τσίχλας κατά των επιδημιών της γρίπης. Επίσης, η τσίχλα έλαβε έγκριση ότι είναι ασφαλής για τους ανθρώπους. Οπότε, τώρα, οι ερευνητές προετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο της έρευνας, που είναι οι κλινικές δοκιμές, κατά τις οποίες εθελοντές με γρίπη ή έρπητα θα δοκιμάσουν την τσίχλα για να καταγραφεί η αποτελεσματικότητά της.
