«Προφανώς τα καλά σενάρια δεν είναι μπροστά μας. Θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι και φέτος. Μη μας ξεγελάει το γεγονός ότι φέτος είχαμε περισσότερες βροχές» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας για τη νέα αντιπυρική περίοδο στην εκπομπή «Επίλογος» με τον Απόστολο Μαγγηριάδη.
Επεσήμανε ότι «τον Μάρτιο, τις λίγες ημέρες που είχαμε υψηλότερη θερμοκρασία και ίσως και πιο ξηρό κλίμα, είχαμε πάνω από 1.365 ενάρξεις πυρκαγιών. Ναι μεν επενέβη το Πυροσβεστικό Σώμα γρήγορα και καταφέραμε και τις περιορίσαμε, τις οριοθετήσεις και τις κατασβέσαμε, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό μας δίνει έναν οδηγό και για το καλοκαίρι αυτό ότι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις».
Στη συνέχεια είπε «εμείς αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για το δεδομένο ότι το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο με καύσωνες και με περιόδους ξηρασίας, όπως επίσης και με πολύ ισχυρούς ανέμους».
Πρόσθεσε ότι «φέτος έχουμε, θα έλεγα τον ιστορικά μεγαλύτερο αριθμό όσων αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, συνολικά 18.000 γυναίκες και άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Από αυτούς είναι οι 15.500 είναι μόνιμοι και πενταετούς και 2.500 εποχικοί, οι οποίοι προσλαμβάνονται τις επόμενες ημέρες και σε αυτά να προσθέσουμε και τα μέσα τα οποία κάθε χρόνο είναι και ενισχυμένα, τόσο εναέρια όσο και σε επίγεια»
Στην ερώτηση αν είναι αρκετός ο αριθμός των πυροσβεστών απάντησε: «το 2019 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 13.000 οι μόνιμοι και 900 οι εποχικοί. Άρα άμα κάνει κανείς την αριθμητική θα δει ότι τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε μία αύξηση κατά 20 – 22% του σώματος. Προφανώς και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι θα θέλαμε και περισσότερους, αλλά μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή είναι ένας επαρκής αριθμός.
Αν μάλιστα προσθέσεις σε αυτούς και 5.000 εθελοντές πυροσβέστες και 5.500 εθελοντές των οργανώσεων της πολιτικής προστασίας, αντιλαμβάνεστε ότι πλέον συγκεντρώνεται ένας μεγάλος αριθμός. Αναφέρομαι και στις άλλες δύο ομάδες, γιατί πραγματικά είναι εξίσου σημαντικές στην προσπάθεια τόσο της πρόληψης όσο και της καταστολής του φαινομένου. Επομένως, μπαίνουμε στη φετινή μάχη με έναν αριθμό περίπου 28.000».
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «όσο προχωράνε τα χρόνια και η τεχνολογία ενσωματώνεται σε αυτή τη διαδικασία μαζί με τα μέσα, εναέρια και επίγεια, τα οποία θα διαθέτουμε, προφανώς και θα μπορούμε να κάνουμε και πιο εύκολα τη δουλειά μας».
Aναφορικά με τα drones και τη χρήση τους είπε «πέρυσι για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το δόγμα χρησιμοποίησης των drones, 45 σε όλη την επικράτεια, αλλά στην ουσία τα περισσότερα ήταν συγκεντρωμένα στην Αττική. Φέτος λοιπόν πάμε σε μία ενίσχυση. Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη δωρεά από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ για φέτος και έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε 82 drones, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να καλύπτουμε το σύνολο της επικράτειας και κυρίως τα επικίνδυνα σημεία».
Εξήγησε ότι «εντοπίζουν αμέσως τον καπνό, ούτε καν όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Επίσης είναι 24ωρης βάσης και με θερμικές κάμερες το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργούν ακόμα και μέσα στη νύχτα και να εντοπίζουν άμεσα το περιστατικό. Και βεβαίως δίνουν και την καθοδήγηση γιατί στέλνουν κατευθείαν την εικόνα στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων μέσω του οποίου βεβαίως καθορίζουμε και τις ενέργειες επί του πεδίου».
Μιλώντας για το ποιες περιοχές τον ανησυχούν περισσότερο σημείωσε «πρώτα απ’ όλα και είναι και λογικό να μας ανησυχεί η Αττική. Παρά το γεγονός ότι είχαμε περιστατικά όλα τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν περιοχές που αυτή τη στιγμή πρέπει να προστατευτούν. Και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Αναφέρω την Αττική διότι όταν ξεσπάει μια πυρκαγιά στην Αττική, το έχουμε δει σε πάρα πολλές περιπτώσεις δυστυχώς πολλές φορές μπορεί να φτάσει πολύ κοντά σε οικιστικές περιοχές, άρα αυτό σημαίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος της ανθρώπινης ζωής[…]
Από εκεί και πέρα υπάρχουν περιοχές ανά την επικράτεια που έχουμε κατά καιρούς πυρκαγιές. Μπορώ να αναφέρω συγκεκριμένα τη Ζάκυνθο, την Χαλκιδική, γενικά το Ιόνιο και όπως επίσης και τη Δυτική Πελοπόννησο, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Κόρινθο που μας έδωσε πέρσι μεγάλες πυρκαγιές. Άρα είναι περιοχές που γενικότερα έχουμε εντοπίσει και υπάρχει και ένας χάρτης επικινδυνότητας με βάση και τα ιστορικά στοιχεία τα οποία διαθέτουμε ο οποίος επικαιροποιείται και μπορούμε να προβλέψουμε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό που μπορεί να δώσουμε την προσοχή μας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου».
Για το 112 και την κριτική που έχουν δεχθεί για τη χρήση του ο κ .Κεφαλογιάννης τόνισε το 112 είναι ένα εργαλείο που από το 2019 και μετά που λειτουργεί πραγματικά έχει σώσει ζωές[…] η χρήση του γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή φειδώ και κατόπιν βεβαίως της συνεδρίασης της επιτροπής εκτίμησης κινδύνου που υπάρχει στο υπουργείο[…] Εκεί είναι διάφοροι επιστήμονες, μετεωρολόγοι και όχι μόνο, οι οποίοι εισηγούνται το να εκπέμψει ένα 112. Δεν είναι μια πολιτική απόφαση[…]».
Σχετικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων είπε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό μέτρο διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια μας έχει δείξει η εμπειρία ότι όπου πέρασε φωτιά και ήταν καθαρισμένο το οικόπεδο υπήρξε είτε μηδενική καταστροφή είτε ελάχιστη. Όπου δυστυχώς δεν έχει καθαριστεί το οικόπεδο και καταστροφές είχαμε και πολύ γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς διότι έβρισκε καύσιμη ύλη ειδικά σε περιόδους που ήταν παρατεταμένη ξηρασία και είχε πολύ μεγάλη επέκταση.
Συνεπώς εγώ θα κάνω για άλλη μια φορά μια δημόσια έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας. Το να καθαρίσουμε το οικόπεδο μας είναι μια υποχρέωση που έχουμε πρώτα από όλα και στον εαυτό μας και στον συνάνθρωπο μας, δίπλα στο γείτονα, αλλά κυρίως και για το περιβάλλον διότι με αυτό τον τρόπο στην ουσία μειώνουμε τις πιθανότητες εκδήλωσης και επέκτασης μιας πυρκαγιάς.
Πέρσι τα στοιχεία μας δείξανε το εξής 830.000 καθαρισμοί σε όλη την επικράτεια. Οι δήμοι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό συνεργάστηκαν. Θεωρώ ότι υπάρχουν όμως ακόμα πολύ μεγάλα περιθώρια και το λέω αυτό διότι πέρσι ενώ στην πλατφόρμα που έχει το υπουργείο και βλέπουμε όλα τα στοιχεία για τους καθαρισμούς και τις καταγγελίες οι οποίες γίνονται, μπήκαν μόλις 185 από τους 332 δήμους, που σημαίνει ότι υπήρξαν άλλοι 150 δήμοι οι οποίοι δεν μπήκαν στην πλατφόρμα, άρα δεν είχαν εικόνα το πού έγιναν οι καθαρισμοί, πού έγιναν οι καταγγελίες».
«Μία από τις πρώτες σκέψεις που έκανα προ αντιπυρικής περιόδου ήταν με την ΚΕΔΕ[…] Δόθηκαν 40 εκατομμύρια μόνο για την πολιτική προστασία, δηλαδή αποκλειστικά για περιπτώσεις πολιτικής προστασίας, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί κάποιος δήμος να προσλάβει εποχικό προσωπικό, μπορεί να κάνει ο ίδιος κάποιους καθαρισμούς στα δημοτικά του οικόπεδα. Πολύ σωστά αναφέρατε προηγουμένως ότι όποιος ιδιώτης δεν καθαρίσει το οικόπεδό του μπορεί να το κάνει ο δήμος και βεβαίως να πάρει τη δαπάνη πίσω μέσα από τη διαδικασία αυτή. Άρα ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζονται έξτρα δαπάνες. Το ποσό αυτό πέρσι ήταν 31 εκατομμύρια. Άρα έχουμε μια αύξηση κατά 33% φέτος[…]» ανέφερε.
Ακόμα έκανε γνωστό ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια τρέχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, το ΑntiNero, μέσα από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο είναι ύψους 585 εκατομμυρίων ευρώ και για πρώτη φορά γίνονται καθαρισμοί δασών, αλσυλίων, διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση δεξαμενών που είναι σε όλη την επικράτεια μέσα στα δάση. Όλες αυτές είναι ενέργειες ακριβώς για να αποτρέψουμε το να εκδηλωθεί μια πυρκαγιά σε περιπτώσεις που δυστυχώς έχει συσσωρευθεί καύσιμη ύλη».
Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας είπε ότι λύσαμε το θέμα για το ποιος είναι υπεύθυνος για τους καθαρισμούς. Όπως είπε. «μία από τις πρώτες ενέργειες τις οποίες κάναμε και μάλιστα σχεδόν στα μέσα του Μαρτίου, ήταν μια σύσκεψη και με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι μας δείξανε ξεκάθαρα ποιο είναι το πλάνο τους για φέτος όσον αφορά τους καθαρισμούς. Αυτό το οποίο το λέω και δημοσίως ισχύει είναι ότι προφανώς όπου έχει ο καθένας στον τομέα ευθύνης του, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ για τους πυλώνες υψηλής τάσης, ο ΔΕΔΔΗΕ για τους μεσαίας και χαμηλής τάσης είναι υπεύθυνοι να καθαρίζουν περιμετρικά τους πυλώνες. Αυτό έγινε και φέτος[…]».
Για τα πτητικά μέσα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρχουν φέτος αποκλειστικά για την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού NSPA 49 εναέρια μέσα, αεροπλάνα και ελικόπτερα. «Γενικότερα θα είναι διασκορπισμένα σε όλο τον χώρο, νησιωτικό και ηπειρωτικό για να μπορούμε να καλύπτουμε όλα τα περιστατικά. Άρα ο στόχος μας φέτος είναι να έχουμε γύρω στα 80 με 85 εναέρια μέσα ανάλογα τη διαθεσιμότητα κάθε μέρα που θα είναι όλα λειτουργικά».
Οι εποχικοί πυροσβέστες θα προσληφθούν για 8 μήνες και όχι για 6 για το σύνολο της επόμενης 5ετίας είπε. Πρόσθεσε ότι φέτος θα έχουμε 1.600 άτομα, συνολικά 20 ομάδες δασοκομάντο σε όλη τη χώρα που η βασική εκκίνηση της δεξαμενής αυτής ήταν από τους πρώην εποχικούς.
Ακόμα ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι « υπεγράφη μια σύμβαση με την Airbus για την προμήθεια οκτώ ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και πυρόσβεση, καθώς έχουν μία δεξαμενή η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4.250 λίτρα για να κάνει την αποστολή αυτή. Μπορεί να κάνει έρευνα και διάσωση και βεβαίως μπορεί να κάνει και μεταφορά προσωπικού σε περιστατικά όπως είναι οι πλημμύρες και τέτοιου είδους φαινόμενα. Επομένως και σε μέσα ενισχυόμαστε και σε προσωπικό που είναι εξειδικευμένο σε τέτοιου είδους περιπτώσεις[…] Προφανώς θα υπάρχουν και αστοχίες, με την έννοια ότι δεν μπορείς να προβλέψεις το 100% των φυσικών φαινομένων. Και κάτι το οποίο μου δίνει την ευκαιρία να πω είναι ότι οι φυσικές καταγραφές προφανώς και θα υπάρχουν, δεν πρόκειται να εκμηδενιστούν.
Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτών των φυσικών καταστροφών».
Σχετικά με τη λειψυδρία είπε « θα έλεγα ότι υπάρχει μια συναρμοδιότητα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ζήτημα αυτό. Είναι κάτι το οποίο και εμάς μας απασχολεί, διότι οι λιγότερες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις των τελευταίων χρόνων έχουν δύο βασικές συνέπειες. Η μία είναι ότι κάνουν πιο ξηρό το κλίμα, άρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πιο δύσκολες συνθήκες επί του πεδίου, περισσότερη καύσιμη ύλη[…] Και το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλές φορές και οι δεξαμενές είτε φυσικές είτε τεχνητές, οι οποίες όταν θα υπάρξει το περιστατικό θα μπορεί να υπάρχει μια υδροληψία από το αντίστοιχο εναέριο ή επίγειο μέσο.
Συνεπώς προφανώς και είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και μπορώ να πω ότι πολλές από αυτές τις ενέργειες που θα έχουμε με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κατατείνουν ακριβώς στο να είμαστε ακόμα πιο θωρακισμένοι στο μέτωπο αυτό».
Ερωτηθείς τέλος σχετικά με τη δικογραφία για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες δυο πρώην υπουργών Μεταφορών, του κ.
Καραμανλή και του κ. Σπίρτζη για το δυστύχημα των Τεμπών ο Γιάννης Κεφαλογιάννης απάντησε μεταξύ άλλων ότι «εμείς θα μελετήσουμε τη δικογραφία, θα διευκολύνουμε όπου χρειαστεί τη διαδικασία αυτή και αν πάμε σε μια διαδικασία μοντέλου, όπως είπατε προηγουμένως, Τριαντόπουλου, θα είμαστε οι τελευταίοι που θα βάλουμε το οποιοδήποτε εμπόδιο προκειμένου αν πράγματι φέρονται ότι έχουν συντελεστεί κάποιες αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι φερόμενοι ως δράστες αυτών των πράξεων να πάνε ενώπιον του φυσικού τους δικαστή».

