Είναι που είναι ένα από τα παραμύθια που μπάζουν νερά από παντού, ήρθε και η πρωταγωνίστρια και έδωσε στην κλασική ταινία της Disney τη χαριστική βολή: η «Χιονάτη» του 2025, που τόσο πολύ περίμεναν μικροί και μεγάλοι, είναι -εκτός όλων των άλλων- μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές αποτυχίες της θρυλικής εταιρείας. Προτού, όμως, φτάσουμε στο 2025, ας ξεκινήσουμε από τo 1937, τότε που ο Γουόλτ Ντίσνεϊ πήρε το παραμύθι που είχαν γράψει το 1812 οι αδελφοί Γκριμ και έφτιαξε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων ever. Τι έχουμε εδώ; Μια ηρωίδα ονόματι Χιονάτη που σεναριακά δεν ξέρει πού πάν’ τα τέσσερα.

Εκείνη τραγουδούσε και σφύριζε -εννοείται για τον πρίγκιπα που ονειρευόταν- κι έβαζε τα ζώα να κάνουν όλη τη βρόμικη δουλειά. Κουνάβια σκούπιζαν με την ουρά τους, σπουργίτια ξεσκόνιζαν και τίναζαν σεμεδάκια, ελάφια έκαναν τις κρεμάστρες ρούχων, πάλι καλά που δεν έβαλε και ψάρια να της κάνουν απολέπιση στις φτέρνες. Και το κορυφαίο: δεν τη λες και το πιο ευγνώμον πλάσμα του κόσμου. Με το που ήρθε επιτέλους ο πρίγκιπας, εκείνη έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους νάνους, τους είπε ένα βιαστικό «γεια», κλαίγανε και χτυπιόντουσαν αυτοί απ’ τη στενοχώρια, αλλά η Χιονάτη τίποτα, νααα ένα χαμόγελο που βρήκε επιτέλους πρίγκιπα. Ούτε στον γάμο δεν τους κάλεσε. Να τους πει, κοιτάξτε νάνοι, ωραία περάσαμε, save the date, παντρεύομαι στις τάδε του μηνός, ελάτε να φάτε κουφέτα, γαμοπίλαφο, κάτι.

Οχι βέβαια. Καβάλησε το άλογο και μην τον είδατε τον Παναή. Να, λοιπόν, κάτι που διορθώθηκε στη «Χιονάτη» του 2025 και είναι ίσως το μοναδικό με θετικό πρόσημο στη νέα ταινία: η live-action Χιονάτη δεν πλάθει έναν πρίγκιπα στο μυαλό της ο οποίος εμφανίζεται στο τέλος της ταινίας, αλλά γνωρίζει σχεδόν από την αρχή της ταινίας έναν κανονικό νεαρό άντρα -ο οποίος, μάλιστα, δεν είναι πολύ φλώρος και, σίγουρα, δεν είναι πρίγκιπας- και, μάλιστα, στο τέλος όχι μόνο δεν γράφει στα κόκκινα παπουτσάκια της τους νάνους, αλλά τους καλεί στον γάμο και μένουν όλοι μαζί στο παλάτι που κερδίζει πίσω νικώντας την κακιά μητριά. Δικαίωση!


Κατά τα άλλα, η ταινία που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 21 Μαρτίου μετατράπηκε, μέσα σε μόλις λίγες ημέρες, στο απόλυτο φιάσκο για την Disney. Για να είμαστε δίκαιοι, βέβαια, πρέπει να πούμε ότι τεχνικά είναι άψογη: τέλεια εφέ, τέλεια εικόνα, τέλεια μουσική, μια χαρά τα πάντα και από άποψης πρωταγωνιστών. Η Γκαλ Γκαντότ, η οποία υποδύθηκε την κακιά μάγισσα, έκανε τα (όσα) παιδάκια που είδαν την ταινία να τρέμουν από τον φόβο τους, οι νάνοι ήταν χάρμα οφθαλμών, ο επαναστάτης μορφονιός (ο Χιονάτος δηλαδή) Αντριου Μπάρναπ έκανε κόρες και μαμάδες στις αίθουσες να χαμογελούν γλυκά, οπότε πού είναι το θέμα;
Μπορούμε να το ονομάσουμε; Φυσικά, ναι. Λέγεται Ρέιτσελ Ζέγκλερ, υποδύεται τη Χιονάτη αυτοπροσώπως, δεν έχει κλείσει καλά-καλά τα 24 της χρόνια και έχει καταφέρει να κάνει άνω κάτω τον κολοσσό της Disney.
Ολα ξεκίνησαν μερικούς μήνες πριν από την πρεμιέρα, στις 9 του περασμένου Αυγούστου, όταν η Ρέιτσελ Ζέγκλερ -μέσω του D23, του επίσημου φαν κλαμπ της Disney δηλαδή- παρουσίασε το πρώτο επίσημο τρέιλερ της νέας «Χιονάτης». Πού να φανταζόταν κανείς ότι μόλις τρεις ημέρες μετά θα άρχιζε η απόλυτη καταστροφή. Στις 12 Αυγούστου σε ένα tweet της στο πρώην Twitter η Ζέγκλερ ευχαρίστησε τους φαν της που το τρέιλερ συγκέντρωσε 120 εκατομμύρια προβολές μέσα σε μόλις 24 ώρες. Δευτερόλεπτα μετά πρόσθεσε: «Και να θυμάστε πάντα, λευτεριά στην Παλαιστίνη!».
Αυτό το υστερόγραφο το είδαν σχεδόν 9 εκατομμύρια άνθρωποι -σε άλλους άρεσε, σε άλλους δεν άρεσε-, αλλά το ζήτημα είναι αν άρεσε και τι έγινε στην Disney: σοκ και κρύος ιδρώτας! Αυτές είναι οι μόνες λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την πρώτη αντίδραση των μεγαλοστελεχών, αφού δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η πρωταγωνίστριά τους έβαλε στην ίδια πρόταση μια πολιτική δήλωση με μια ταινία που τους κόστισε 270 εκατ. ευρώ. Προσπάθησαν να φανούν ψύχραιμοι, πιστεύοντας ότι μπορούν να συγκρατήσουν το επικείμενο τσουνάμι -με πρώτο και καλύτερο εκείνο της συμπρωταγωνίστριάς της, της κακιάς μάγισσας Γκαλ Γκαντότ, η οποία είναι Ισραηλινή-, οπότε ο παραγωγός της ταινίας Μαρκ Πλατ ταξίδεψε και τη συνάντησε στη Νέα Υόρκη για να της εξηγήσει μερικά πραγματάκια. Αλλά στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα, που λέει κι ο ποιητής. Η Ζέγκλερ δεν υποχώρησε στις θέσεις της και το tweet της παρέμεινε δημόσιο.

Τα αποτελέσματα της σθεναρής στάσης της δεν άργησαν να φανούν: οι απειλές θανάτου για τη συμπρωταγωνίστριά της Γκαλ Γκαντότ άρχισαν να παρουσιάζουν γεωμετρική αύξηση, οπότε η Disney αναγκάστηκε να καλύψει τα επιπλέον έξοδα για την πρόσθετη ασφάλεια της Ισραηλινής ηθοποιού και των παιδιών της. Νομίζετε ότι αυτό ήταν; Όχι, βέβαια!
Λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Νοέμβριο, η Ρέιτσελ Ζέγκλερ έκανε άλλη μία πολιτική ανάρτηση, αυτή τη φορά στο Instagram, σε κομψότατα «γαλλικά»: «Γα@@ τον Ντόναλντ Τραμπ […] μακάρι οι υποστηρικτές του να μη γνωρίσουν ποτέ την ειρήνη». Αυτή ήταν η χαριστική βολή για τις σχέσεις της με την Disney… Η «έκπτωτη πριγκίπισσα», η οποία ύστερα από αυτή την ανάρτηση ουσιαστικά απέκλεισε από τις αίθουσες τους μισούς Αμερικανούς, αυτούς που ψήφισαν Τραμπ, τέθηκε στον πάγο: ο Μαρκ Πλατ επενέβη για δεύτερη φορά ακόμα πιο δυναμικά, για να σώσει τα άσωστα πια, και μετά από πιέσεις εξανάγκασε τη Ζέγκλερ να συνεργαστεί με έναν σύμβουλο social media, ο οποίος θα περνούσε από κόσκινο τα posts της μέχρι την παγκόσμια πρεμιέρα. Το κακό, όμως, είχε γίνει. Το ντεμπούτο της νέας «Χιονάτης» ήταν περισσότερο απογοητευτικό απ’ ό,τι φαντάζονταν και οι πιο απαισιόδοξοι της Disney: μόλις 87 εκατομμύρια παγκοσμίως για μια παραγωγή που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα έπρεπε να εκτοξευτεί στο 1 δισεκατομμύριο! Μετά από αυτό, η εταιρεία παρέδωσε τα όπλα και δεν ασχολήθηκε ξανά με την προώθηση της ταινίας.
Πού καταλήγουμε; Μπορεί αυτή να μην είναι η πρώτη φορά που κάποιος ηθοποιός του Χόλιγουντ τοποθετείται δημοσίως για παγκόσμια ζητήματα ή ζητήματα που αφορούν την πολιτική κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά φαίνεται ότι, εκτός από την οικονομική καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει κάποιος στα συμφέροντα του Χόλιγουντ, το γόητρο και το «προς γνώσιν και συμμόρφωση» βγάζουν μάτι: τα στελέχη δεν μπορούσαν να συγχωρέσουν στον εαυτό τους πώς τους την έφερε ένα κοριτσάκι 24 χρόνων. Δεν είναι η Μέριλ Στριπ, δεν είναι η Μαντόνα ή η Τέιλορ Σουίφτ που έχουν κάθε δικαίωμα να τα βάζουν και με τον Τραμπ και με τους Ισραηλινούς και με ό,τι θέλουν. Είναι μια έκπτωτη πριγκίπισσα στην ταινία, οπότε έκπτωτη θα είναι πια και στο βασίλειο της Disney.
