Γ. Παπανδρέου από Άουσβιτς: Δεν αρκεί να λέμε «ποτέ ξανά»

    Ημερομηνία:

    Στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς της Πολωνίας κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και εκφώνησε ομιλία -με την ιδιότητα και του Εισηγητή για τη Δημοκρατία στο Συμβούλιο της Ευρώπης- στο πλαίσιο της επίσκεψης ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, που διοργάνωσε η European Jewish Association, ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Reuven Rivlin, o πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Stefan Loefven, o αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Miguel Moratinos και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μanuel Valls.

    «Δεν αρκεί λοιπόν να λέμε ”ποτέ ξανά”. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για να διαφυλάξουμε όσα κατακτήσαμε, αλλά και να δημιουργήσουμε κοινωνίες αρμονικής συμβίωσης των ανθρώπων με σεβασμό στη διαφορετικότητα.

    Η τραγωδία του Ολοκαυτώματος, όπου χάθηκαν εκατομμύρια Εβραίων, μεταξύ τους πολλοί Έλληνες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ένωση της Ευρώπης ως μια κοινότητα δημοκρατικών αξιών με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

    Δημιουργήθηκαν θεσμοί όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης για την υπεράσπιση των αξιών αυτών, αποτρέποντας τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.

    Όσοι εργαστήκαμε για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, πονάμε για τη σημερινή τραγωδία, αλλά δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για να επικρατήσει η ειρήνη.

    Ο Πρίμο Λεβί, ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, είπε σοφά: ”Συνέβη, μπορεί να συμβεί ξανά”.

    Με την αύξηση των αυταρχικών καθεστώτων, των ακροδεξιών κινημάτων, ο κίνδυνος βίας, ρατσιστικών διακρίσεων και αντισημιτισμού, είναι ορατός και υπαρκτός».

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου την Τετάρτη

    Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραχωρήσει την Τετάρτη (17/9) συνέντευξη...

    Τέλος οι παλιές ταυτότητες το 2026 – Τι αλλάζει για ταξίδια στην Ε.Ε.

    Οι παλιές αστυνομικές ταυτότητες, που βασίζονται σε προδιαγραφές της δεκαετίας του...

    Κοτόπουλο piccata με σάλτσα λεμονιού και κάππαρης – Απλό και πεντανόστιμο, έτοιμο σε 25′

    Το κοτόπουλο piccata είναι μια κλασική ιταλοαμερικάνικη συνταγή με σάλτσα λεμονιού, βουτύρου...

    Ο Μαρκ Άλμοντ έρχεται στην Αθήνα για δύο συναυλίες

    Ένας καλλιτέχνης που μάς έχει χαρίσει αγαπημένα τραγούδια, μεταξύ...