Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι κάθετος. Δηλώνει πως δεν έχει την πρόθεση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, παρά τις εισηγήσεις που δέχεται από συνεργάτες και συνομιλητές του να προβεί σε αυτή τη «στρατηγική κίνηση».
Τουναντίον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι επενδύει στην αυτοδυναμία, προτάσσοντας δύο επιχειρήματα:
Το πρώτο είναι ότι η ΝΔ, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, είναι το μόνο κόμμα που «μπορεί βάσιμα να διεκδικεί την αυτοδυναμία».
Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι, όπως έχει αποδειχτεί, μία κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα έχει την ευελιξία να παίρνει γρήγορα αποφάσεις, κάτι που «θα κρατούσε σε χαμηλές ταχύτητες την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», όπως προσθέτει κυβερνητικό στέλεχος.
«Πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις»
«Πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, στην ταχύτητα με την οποία μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις. Δείτε τα μέτρα τα οποία είχαμε πάρει τότε, δύσκολα μέτρα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μα δεν είδα κανένα άλλο κόμμα να τα στηρίζει. Φανταστείτε να έπρεπε να τα είχαμε πάρει τότε και να συνεννοούμαστε με άλλα κόμματα, δεν θα προχωρούσε τίποτα από όλα αυτά» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του (protothema.gr) ο Κ. Μητσοτάκης, «κλείνοντας την πόρτα» για αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
Οι εισηγήσεις
Ωστόσο, και στους κόλπους της «γαλάζιας» παράταξης, κάποιοι εκτιμούν ή και προσδοκούν, ότι ίσως στην πορεία ο πρωθυπουργός να χρειαστεί να μεταβάλλει τη θέση του, λόγω του πολυκερματισμού των δυνάμεων στην πολιτική σκηνή.
«Ακριβώς, επειδή πιστεύει στις μονοκομματικές κυβερνήσεις και στην κυβερνητική σταθερότητα, ίσως πρέπει να υπάρξει και δεύτερη σκέψη» εξηγεί στο newsit.gr στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.
Το βλέμμα, όσων έχουν αυτή τη θέση, είναι στραμμένο βασικά προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Στο κάθετο «όχι» στο ενδεχόμενο συνεργασίας, όπως διατυπώνεται αυτή τη στιγμή από τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και στις δημοσκοπικές «πτήσεις» του ΠΑΣΟΚ που βαίνουν όλο και πιο χαμηλά.
«Κινείται θεσμικά»
Η «εξίσωση»
Όσοι τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, βάζουν στην «εξίσωση» τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ.
Αν και εφόσον, υπολογίζουν, το ποσοστό «κλειδώσει» κάτω του 25%, τότε το κόμμα χάνει το δικαίωμα του «μπόνους» των επιπλέον εδρών. Από 25% και πάνω προβλέπεται μπόνους μέχρι και 50 έδρες, από 24,99% και κάτω, δεν έχει να λαμβάνει καμία επιπλέον έδρα και ουσιαστικά θα ισχύει η απλή αναλογική, όπως επισημαίνουν.
Αυτό το μαθηματικό αποτέλεσμα στην «εξίσωση» οδηγεί είτε σε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, είτε σε επαναληπτικές εκλογές.
Εξάντληση της τετραετίας

