«Γαλάζιες σημαίες»: Οι μεγάλες απώλειες και οι εξηγήσεις Πελετίδη – Καραΐσκου

    Ημερομηνία:

    Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση του εθνικού χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», διαπιστώνει ότι η Αχαΐα διαθέτει φέτος μόνο 2, στην παραλία της Λακκόπετρας και της Καλόγριας, όταν παλιότερα ο νομός διάθετε περισσότερες από 10 – 12, οι οποίες αποτελούν «κράχτη» για λουόμενους και ανθρώπους, που θέλουν να απολαύσουν τις ακτές με στάνταρ ποιότητας.

    Η Πάτρα δεν διαθέτει πια ούτε 1 «Γαλάζια Σημαία» κι αυτό είναι άκρως αρνητικό για το θερινό προφιλ της πόλης, καθότι καθίσταται προβληματική η προσέλκυση φίλων της κολύμβησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι θάλασσες, επειδή δεν διαθέτουν «Γαλάζιες Σημαίες», δεν είναι καθαρές, αφού άλλωστε η καθαρότητα των νερών είναι ένα μόνο από τα πολλά κριτήρια που εξετάζει η συγκεκριμένη Αρχή, ώστε να δώσει το διεθνές σήμα.

    Για να αποκτήσει μια παραλία «Γαλάζια Σημαία» θα πρέπει να γίνει αίτημα από τον δήμο ή κάποιον ιδιώτη, κάτι που έχει συμβεί στις περιπτώσεις της Δυτικής Αχαΐας, όπου λειτουργούν ξενοδοχειακές μονάδες, που κάθε καλοκαίρι φιλοξενούν χιλιάδες τουρίστες και αποτελεί «brand» γι’ αυτές να διαθέτουν το «γαλάζιο» έμβλημα.

    Η «Πελοπόννησος» ζήτησε την άποψη του περιβαλλοντολόγου, Διονύση Μαμμάση, για το τι απαιτείται, ώστε να αποκτηθεί μία «Γαλάζια Σημαία»:

    «Υπάρχουν πολλαπλά περιβαλλοντικά κριτήρια για να διαθέτει μια παραλία -κατά την κολυμβητική περίοδο- τη βράβευση. Θα πρέπει να γίνονται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, μικροβιολογικές αναλύσεις δειγμάτων των νερών από την αρμόδια υπηρεσία. Να λαμβάνονται μέτρα ορθολογικής διαχείρισης – χρήσης της ακτής. Η παραλία να διαθέτει ναυαγοσώστη με πλήρη εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, να υπάρχει παροχή νερού και υποδομές υγιεινής, να προσφέρεται διευκόλυνση και προσέγγιση σε ΑμεΑ, ενημερωτικές πινακίδες ανακοινώσεων κ.ά.

    Η αναγνωρισιμότητα, που έχει το οικολογικό σήμα της «Γαλάζιας Σημαίας» ως σύμβολο ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι μόνο διάκριση και προβολή, αλλά τα πολλαπλά οφέλη από τον τουρισμό, με σεβασμό στο περιβάλλον. Κρίμα στη Δυτική Ελλάδα, με τόσο μεγάλο μήκος ακτογραμμής, να εντάσσονται στον κατάλογο βραβευμένων ακτών μόνο 2 παραλίες στην Αχαΐα, 2 στην Αιτωλοακαρνανία, 9 στην Ηλεία κι αυτές από ιδιωτική πρωτοβουλία».

    Η Αιγιάλεια, δεν είδε επίσης φέτος ούτε μία «Γαλάζια Σημαία» στις πολυσύχναστες παραλίες της. Η «Π» ρώτησε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Νίκο Καραΐσκο, καθότι ο Δήμος δεν υπέβαλε ανάλογο αίτημα, ενώ δεν υπήρχε και καμία πρωτοβουλία ιδιώτη.

    «Γνωρίζουμε το θέμα, ωστόσο υπάρχει αντικειμενική δυσκολία, καθώς δεν μπορούμε να έχουμε ναυαγοσώστες και έτσι δεν γινόταν να καταθέσουμε αίτημα. Αν είχαμε προϋπολογισμό, θα είχαμε κάνει αίτηση. Ελπίζω, έστω και την τελευταία στιγμή, να εγκριθεί, ώστε να τοποθετηθούν ναυαγοσώστες στις παραλίες μας» δήλωσε.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα: Από το τέλος Σεπτεμβρίου σε ένα ενιαίο πιστοποιητικό

    Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα γίνονται ένα ενιαίο πιστοποιητικό από τα...

    ΗΠΑ και Κίνα οδηγούν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου σε κρίση – «Ασανσέρ» οι τιμές (διάγραμμα)

    Προβληματικές φαίνονται οι προοπτικές της κινεζικής ζήτησης για πετρέλαιο αυτό το εξάμηνο, καταδεικνύοντας...

    Εκλογές στη Γαλλία: Πρώτος ο Μελανσόν, δεύτερος ο Μακρόν και τρίτη η Λε Πεν σύμφωνα με τα exit polls

    Ανατροπή δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit polls για τον...