Σήμερα Πέμπτη ήταν η ένατη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία πέρασε από την Εθνοσυνέλευση εν μέσω πολιτικής θύελλας και κοινωνικής αναταραχής.
Η συμμετοχή ήταν σήμερα σημαντικά αυξημένη σε σχέση με άλλες ημέρες.
Στο Παρίσι, όπου το CGT ανακοίνωσε τη συμμετοχή 800.000 διαδηλωτών και το υπουργείο 119.000, βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην κεφαλή της πορείας. Πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα εκτοξεύθηκαν εναντίον της αστυνομίας, σε βιτρίνες και στέγαστρα σε στάσεις λεωφορείων, ενώ κάηκαν κάδοι απορριμμάτων.
Στο Μπορντό κάηκε η πύλη του δημαρχείου, με τους πυροσβέστες να σπεύδουν να περιορίσουν τη φωτιά. Ο δήμαρχος Πιερ Ιρμίκ, φτάνοντας στο κτίριο, δήλωσε «σοκαρισμένος». «Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι συνταγματικό, η λεηλασία δεν είναι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τα συνδικάτα απηύθυναν προσκλητήριο για τη 10η ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων την Τρίτη 28 Μαρτίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της εξαιρετικά αμφισβητούμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
«Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, αυτό το κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, βιώσιμο και υπεύθυνο, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας να επιτύχουν την απόσυρση της μεταρρύθμισης», τόνισαν στο τέλος της ένατης ημέρας κινητοποιήσεων στη χώρα.
Η πορεία στο Παρίσι άρχισε μετά το μεσημέρι. Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ κατά του προέδρου Μακρόν και της πρωθυπουργού Μπορν.
Το κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι, γύρω στις 17:00, ένα μπλοκ τουλάχιστον 400 ατόμων με μαύρα επιτέθηκε κατάστημα των McDonald’s ενώ έκανε χρήση βεγγαλικών.
Τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στα επεισόδια. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, αλλά το πλήθος των διαδηλώσεων είναι πυκνό και στη συντριπτική του πλειοψηφία ειρηνικό.
Επεισόδια είχαμε κατά τόπους και στην επαρχία, όπως στο Λοριάν της Βρετάνης όπου οι διαδηλωτές έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα.
Σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα ήταν κλειστά ενώ καθυστερήσεις και ακυρώσεις αναμένονταν και στις συγκοινωνίες. Η επίπτωση της απεργίας επεκτείνεται και το Σαββατοκύριακο με ακυρώσεις πτήσεων, με έως και 30% την Παρασκευή και το Σάββατο από το Παρίσι και 20% από περιφερειακά αεροδρόμια.
Σε αυτό το σκηνικό πρέπει να προσθέσει κανένας και την απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών στο Παρίσι. Η πόλη έχει χιλιάδες τόνους σκουπιδιών στους δρόμους, με την κριτική να στρέφεται και κατά της δημάρχου Αν Ινταλγκό για τα μέτρα που δεν έχει πάρει για να δοθεί λύση.
Από τις αρχές κιόλας της εβδομάδας το κλίμα στη χώρα ήταν εκρηκτικό, τόσο στους δρόμους, όσο και στην Εθνοσυνέλευση. Η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν έκανε χρήση διάταξης του Συντάγματος που επιτρέπει την έγκριση νομοσχεδίων με τρόπο που παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση, εξοργίζοντας την αντιπολίτευση. Δύο προτάσεις μομφής κατατέθηκαν κατά της κυβέρνησης, αλλά καμία δεν εγκρίθηκε – η διαφορά των ψήφων σε μία από τις δύο προτάσεις ήταν εννέα ψήφοι.
Εν τω μεταξύ χθες Τετάρτη σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Μακρόν είπε μεν ότι οι διαδηλώσεις είναι νόμιμες και δικαιολογημένες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπαναχωρήσει από τον νόμο που ψήφισε. Απέρριψε όμως και τη διάλυση του Κοινοβουλίου, τον ανασχηματισμό ή την παραίτηση της πρωθυπουργού Μπορν.
Μετανιώνω μόνο γιατί δεν έπεισα περισσότερους για την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης, είπε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος.