Σε ένα κοινοβούλιο κατακερματισμένο και ετοιμοπόλεμο καλείται ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Francois Bayrou, να φέρει σε πέρας κρίσιμα έργα, όπως την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2025, και μάλιστα άμεσα.
Πρώτη δουλειά που πρέπει να εκτελέσει ο βετεράνος πολιτικός είναι να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία, αντίστοιχα με τον προκάτοχό του Michel Barnier, θα έχει μειοψηφία στη Βουλή και θα είναι ευάλωτη σε χτυπήματα από τα άκρα.
Η αποπομπή του Barnier, που σηματοδότησε την πρώτη επιτυχή πρόταση δυσπιστίας κατά γαλλικής κυβέρνησης από το 1962, φάνηκε να εκπλήσσει ακόμα και αυτούς που την ενορχήστρωσαν. Τώρα, υπάρχει διακομματική στήριξη για έκτακτη νομοθεσία, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κυβερνητικά κονδύλια δεν θα στερέψουν. Αμέσως μετά, όμως, θα ξεκινήσει η σκληρή δουλειά για τον προϋπολογισμό του 2025.
«Οι δυσκολίες παραμένουν ίδιες με αυτές που είχε ο Michel Barnier…Τουλάχιστον, το σενάριο μιας πρότασης δυσπιστίας δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό πολύ άμεσα», δήλωσε στο Reuters o Arnaud Benedetti, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Τι πρεσβεύει ο Bayrou
Ο 73χρονος Bayrou ήταν «πρεσβευτής» του κέντρου στη Γαλλία μέχρι το 2017, όταν ο Macron αναδιαμόρφωσε το πολιτικό τοπίο, δυναμιτίζοντας τις παραδοσιακές πολιτικές ροές στο πλαίσιο μιας καμπάνιας που ο Bayrou στήριξε ένθερμα.
Ο νέος πρωθυπουργός έχει μιλήσει έντονα στο παρελθόν για τους κινδύνους που προκαλεί ο αυξανόμενος όγκος του δημοσίου χρέους. Ετσι, και την περασμένη Παρασκευή είπε ότι το χρέος της χώρας ήταν τόσο «ηθικό πρόβλημα» όσο ήταν και οικονομικό. «Ακούω την προειδοποίησή σου για τη σοβαρότητα της κατάστασης και συμφωνώ», είπε στον Barnier.
Ωστόσο, ο Bayrou έχει δώσει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της ειρήνης, είτε πρόκειται για τα σωματεία των εργαζομένων, τους βουλευτές ή τα αμέτρητα συμφέροντα που εξυπηρετούνται στη Γαλλία. Και η διατήρηση της ειρήνης στη γαλλική εθνοσυνέλευση, η οποία κυριαρχείται από τρεις μαχόμενες πολιτικές δυνάμεις, είναι ένα έργο σχεδόν αδύνατο.
Η αντίδραση των βουλευτών για τον προϋπολογισμό του 2025 οδήγησε στην απομάκρυνση του Barnier και οι επικεφαλής της Αριστεράς λένε ότι μπορεί να προσπαθήσουν να αποπέμψουν και τον Bayrou αν επίσης εκμεταλλευτεί τα συνταγματικά εργαλεία για να περάσει τον προϋπολογισμό χωρίς κοινοβουλευτική ψήφο.
«Το να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα αιτήματα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να είναι δημοσιονομικά κοστοβόρο και ως αποτέλεσμα, ο βαθμός της δημοσιονομικής παγίωσης μπορεί να είναι περιορισμένος του χρόνου», δήλωσε ο Raphael Brun-Aguerre της JP Morgan. Το ίδιο συμπέρασμα έβγαλε και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος υποβάθμισε το γαλλικό αξιόχρεο την Παρασκευή, λέγοντας ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης Barnier μείωσε τις πιθανότητες σημαντικής βελτίωσης στα δημοσιονομικά της Γαλλίας.
Τα όρια της ακροδεξιάς
Ο Macron συναντήθηκε με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας από τις «ρεπουμπλικανικές δυνάμεις» να ενωθούν. Ωστόσο, δεν υπέκυψε στις εκκλήσεις των Σοσιαλιστών να αναδείξει πρωθυπουργό από τους δικούς τους κόλπους, δείχνοντας πως δεν θέλει να διακυβεύσει τις μεταρρυθμίσεις που κατέστησαν πιο φιλελεύθερη τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και έβαλαν το συνταξιοδοτικό σύστημα σε καλύτερο δημοσιονομικό μονοπάτι.
Πάντως, οι μεταρρυθμίσεις του 2023 που προώθησε ο Macron στο συνταξιοδοτικό θα παραμείνουν στο στόχαστρο των αντιπάλων του. «Τα όριά μας παραμένουν», είπε ο Jordan Bardella, επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, μετά την ανάδειξη του Bayrou.
Ακόμα, όμως, και χωρίς του πολιτικούς αντιπάλους του, οι μελλοντικές προκλήσεις για την κυβέρνηση του Bayrou θα είναι τεράστιες. Θα πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 6,1% που υπολογίζεται για το 2024 χωρίς να προκαλέσει την αντίδραση των σωματείων, αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες για την Ουκρανία και βρίσκοντας τρόπους να στηρίξει τον βιομηχανικό τομέα.