Γαλλικές κρέπες: Η διάσημη συνταγή του Πολ Μποκούζ

    Ημερομηνία:

    Η κρέπα είναι ένα είδος πολύ λεπτής, επίπεδης τηγανίτας που προέρχεται από την Βρετάνη, μια περιοχή στη Γαλλία. Οι κρέπες φτιάχνονται από μια απλή ζύμη που αποτελείται από αλεύρι, αυγά, γάλα και μερικές φορές λίγο ζάχαρη.

    Η ζύμη απλώνεται λεπτά σε μια ζεστή επιφάνεια, συνήθως σε πλάκα τηγανίσματος, και ψήνεται μέχρι να γίνει χρυσαφένια και από τις δύο πλευρές.

    Η ιστορία της κρέπας ξεκινά από τον 13ο αιώνα στη Βρετάνη της Γαλλίας. Η ιστορία λέει ότι μια νοικοκυρά, ενώ ετοίμαζε χυλό, έριξε κατά λάθος λίγη από τη ζύμη σε μια ζεστή, επίπεδη επιφάνεια. Αντί να την πετάξει, την έφαγε και έτσι γεννήθηκε η κρέπα. Με τον καιρό, το πιάτο εξελίχθηκε και έγινε βασικό στοιχείο της γαλλικής κουζίνας.

    Ως αποτέλεσμα, η κρέπα έγινε διάσημη και διάφορες τοπικές παραλλαγές εμφανίστηκαν σε όλη τη Γαλλία και σε άλλες χώρες.

    Οι κρέπες μπορούν να σερβιριστούν με γλυκιά γέμιση (όπως σοκολάτα, φρούτα ή σαντιγί) ή αλμυρές (όπως ζαμπόν, τυρί και αυγά), ανάλογα με τον τύπο της κρέπας που ετοιμάζετε.

    Σήμερα, οι κρέπες είναι αγαπημένο έδεσμα σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο ως δημοφιλές πρωινό, αλλά και ως επιδόρπιο ή ελαφρύ γεύμα.

    Στη Γαλλία, η Ημέρα της Κρέπας (ή La Chandeleur) στις 2 Φεβρουαρίου,  είναι μια μέρα αφιερωμένη στις κρέπες και είναι παράδοση να φτιάχνονται κρέπες, γιορτάζοντας και  την αρχή της άνοιξης.

    Ο Πολ Μποκούζ

    Ο Πολ Μποκούζ (Paul Bocuse) ήταν ένας από τους πιο διάσημους Γάλλους σεφ του 20ού αιώνα και θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους της γαλλικής γαστρονομίας. Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1926 στο Λυόν της Γαλλίας και πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 2018. Ο Μποκούζ είναι γνωστός για την καινοτομία και την υψηλή ποιότητα της γαλλικής κουζίνας.

    Παρόλο που παρέμεινε πιστός στις παραδόσεις, συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της “nouvelle cuisine” (νέα κουζίνα), η οποία επικεντρώνεται στη φρεσκάδα των υλικών, τη λεπτότητα των γεύσεων και τη λιτότητα στις τεχνικές μαγειρικής.

    Ο Μποκούζ άνοιξε το εστιατόριο του, “L’Auberge du Pont de Collonges”, κοντά στο Λυόν, το οποίο σύντομα κέρδισε τρία αστέρια Michelin — την υψηλότερη διάκριση — την οποία τίμησε για περισσότερα από 50 χρόνια, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της γαλλικής γαστρονομίας.

    Συνταγή για κρέπα του Πολ Μποκούζ

    Υλικά

    • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
    • 2 αυγά
    • 500 ml γάλα
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (προαιρετικά, για γλυκές κρέπες)
    • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά, για γλυκές κρέπες)

    Εκτέλεση

    1. Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το αλάτι και τη ζάχαρη (αν θέλετε γλυκές κρέπες).
    2. Κάντε μια μικρή λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και σπάστε τα αυγά μέσα σε αυτήν.
    3. Ανακατέψτε σιγά-σιγά με ένα σύρμα, προσθέτοντας λίγο λίγο το γάλα, για να σχηματίσετε μια λεία ζύμη χωρίς σβώλους.
    4. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε ξανά. Αν θέλετε γλυκές κρέπες, προσθέστε και τη βανίλια.
    5. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
    6. Ζεστάνετε ένα τηγάνι ή μια κρεπιέρα σε μέτρια φωτιά και λαδώστε την ελαφρά με λίγο βούτυρο ή λάδι.
    7. Ρίξτε λίγο από το μίγμα στο τηγάνι και κουνήστε το για να καλύψει όλη την επιφάνεια. Ψήστε την κρέπα για περίπου 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να είναι ελαφρώς χρυσή.
    8. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όλες τις κρέπες, φτιάχνοντας στρώσεις από τις κρέπες και προσθέτοντας επιπλέον βούτυρο στο τηγάνι αν χρειάζεται.
    9. Σερβίρετε τις κρέπες με την αγαπημένη σας γέμιση, όπως σοκολάτα, φρούτα, μαρμελάδα ή κρέμα φράουλας.

    Tips

    Αν η ζύμη είναι πολύ πυκνή, προσθέστε λίγο γάλα μέχρι να επιτύχετε την επιθυμητή υφή.

    Η ξεκούραση της ζύμης είναι σημαντική για την αποφυγή σβώλων και για πιο απαλές κρέπες.

    Μπορείτε να γεμίσετε τις κρέπες με αλμυρές ή γλυκές γεύσεις, ανάλογα με την προτίμησή σας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ισόβια για δύο εφήβους που σκότωσαν 14χρονο σε λεωφορείο του Λονδίνου

    Δύο έφηβοι ηλικίας 15 και 16 ετών, που συνδέονταν με...

    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Καταργεί την ΔΕΥΑΠ και την βάζει κάτω από την ομπρέλα μία Α.Ε.

    Μια συνολική στρατηγική μεταρρύθμισης για τον τομέα των υδάτων, που περιλαμβάνει νέα...

    «Πανακότα» με ροδάκινο χωρίς ζάχαρη με κρέμα καρύδας

    Δροσερή, αρωματική, φρέσκια, φρουτένια και εξωτική. Αυτή η κρέμα ροδάκινου και καρύδας, θα μπει στο εβδομαδιαίο...