Γαλλική κρεμμυδόσουπα: από τις πιο αγαπητές σούπες της γαλλικής κουζίνας

    Ημερομηνία:

    DIVICO
    Υπάρχουν πιάτα που σε μεταφέρουν σε άλλη γη και άλλα μέρη, μόνο από την όψη και τον τρόπο σερβιρίσματος; Ναι, η γαλλική κρεμμυδόσουπα, είναι ένα από αυτά.

    Για να το κάνετε εικόνα, το σωστό σκηνικό, περιλαμβάνει σερβίρισμα σε ζεστό βαθύ μπολ και μία χοντρή φέτα φρυγανισμένου ψωμιού, με λιωμένη γραβιέρα και λίγη παρμεζάνα.

    Επειδή για τη συνταγή αυτή χρειάζεται μεγάλη ποσότητα κρεμμυδιών, το «καραμέλωμά» τους θα διαρκέσει, τουλάχιστον 40 λεπτά. Τεχνικά, για να γνωρίζετε, καραμελοποίηση είναι η χημική διαδικασία, που επιτυγχάνεται όταν αποδεσμεύονται τα σάκχαρα από τα κρεμμύδια, αφού φτάσουν σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία.

    Tip: η προσθήκη λίγης επιπλέον ζάχαρης θα βοηθήσει, πάντως, γιατί όσο πιο καραμελωμένα είναι τα κρεμμύδια μας, τόσο πιο βαθύ είναι το χρώμα της σούπας, αλλά και η γεύση που θα επιτύχουμε.

    Υλικά:

    • 6 μεγάλα κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια
    • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
    • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
    • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    • Αλάτι
    • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
    • 8 φλιτζάνια ζωμό βοδινού ή κοτόπουλου ή συνδυασμό των δύο
    • 1/2 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
    • 2 φύλλα δάφνης
    • 1 κουταλιά της σούπας φύλλα φρέσκου θυμαριού, μερικά κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
    • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
    • 8 φέτες (πλαγιαστά κομμένες σε φέτες πάχους 2 εκατοστών) μπαγκέτας ή χωριάτικου ψωμιού
    • 1 1/2 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
    • Πασπάλισμα με τριμμένη παρμεζάνα

    Γαλλική κρεμμυδόσουπα: από τις πιο αγαπητές σούπες της γαλλικής κουζίνας

    Εκτέλεση:

    Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια
    Σε μια βαθιά μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 15 με 20 λεπτά.

    Δυναμώνουμε τη φωτιά προσθέτουμε την τελευταία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το βούτυρο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να ροδίζουν, περίπου 20 με 40 λεπτά. Ο χρόνος θα διαφέρει ανάλογα με τη δύναμη της κουζίνας.

    Πασπαλίζουμε με ζάχαρη (για να βοηθήσουμε στην καραμελοποίηση) και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να ροδίσουν καλά τα κρεμμύδια, περίπου 10 με 15 λεπτά ακόμα.

    Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ακόμα.

    Σβήνουμε με το κρασί, ξύνοντας με ξύλινη κουτάλα τα ροδισμένα κομμάτια από τον πάτο και τις πλευρές της κατσαρόλας.

    Προσθέτουμε τον ζωμό, τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι.
    Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσει, για περίπου 30 λεπτά.

    Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ρίχνουμε και το κονιάκ και αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης.

    Ενώ η σούπα σιγοβράζει, στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C με τη σχάρα στο πάνω τρίτο, του φούρνου.

    Αλείφουμε ελαφρά και τις δύο πλευρές του ψωμιού με ελαιόλαδο και βάζουμε στον φούρνο, μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 5 με 7 λεπτά.

    Αναποδογυρίζουμε τις φέτες ψωμιού και πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και την παρμεζάνα. Επιστρέφουμε στον φούρνο όταν πλησιάζει η ώρα του σερβιρίσματος και ψήνουμε μέχρι να λιώσει ελαφρά το τυρί και να ροδίσει.

    Σερβίρουμε τη σούπα σε ένα μπολ τοποθετώντας στη κορυφή, μία φέτα ψωμί, με λιωμένο τυρί.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Η «μάχη» των αντιδρομήσεων-Τι λένε η αντιδήμαρχος και οι παρατάξεις για την Κανακάρη

    Του Κωνσταντίνου Φλαμή Οι αντιδρομήσεις της Πάτρας εξακολουθούν να προκαλούν...

    Νίκησε και στην Πάτρα ο ΟΦΗ

    Σε ένα ζευγάρι που η πρόκριση είχε ήδη κριθεί...

    Ρόδος: 15χρονη κατήγγειλε 17χρονο για παιδική πορνογραφία – Διέρρευσε γυμνές φωτογραφίες της

    Αύριο απολογείται στον ανακριτή Ρόδου ένας 17χρονος, μαθητής της Γ’ Λυκείου,...
    Best Shop