Γιατί ακριβαίνουν τα αυγά σε Ελλάδα και Ευρώπη – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Αποτελεί τη φθηνότερη ζωική πρωτεΐνη, με σημαντική όμως, διατροφική αξία. Ωστόσο για μια σειρά λόγων που άπτονται οικονομικών, γεωπολιτικών και υγειονομικών δεδομένων, τα αυγά σε λίγο θα κοστίζουν χρυσάφι.

    Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των αυγών στην Ε.Ε. εκτοξεύτηκαν τον Ιανουάριο κατά 30,4% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 και μάλιστα όταν ανάμεσα στα έτη 2021 και 2022 οι αυξήσεις δεν ξεπερνούσαν το 7%.

    Η αυξητική πορεία των τιμών δεν άφησε ανεπηρέαστη και την Ελλάδα, η οποία αν και δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις υψηλότερες αυξήσεις, κατέγραψε διψήφιο ποσοστό και όπως λένε άνθρωποι του λιανεμπορίου, μπορεί οι παραγωγοί να προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, κανείς όμως, δεν μπορεί να εγγυηθεί πόσο θα κοστίσουν στους Έλληνες τα περίπου 300 εκατ. αυγά που χρειάζονται για να τσουγκρίσουν το Πάσχα.

    Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η υψηλότερη αύξηση στην τιμή καταγράφηκε στην Τσεχία (85% τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022), ενώ ακολούθησε η Ουγγαρία (80%) και η Σλοβακία (79%). Οι άνθρωποι της αγοράς αποδίδουν τις αυξήσεις αυτές, που σημειώνονται πανευρωπαϊκά, στο υψηλό κόστος ζωοτροφών, στο υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και στα προβλήματα στη γρίπη των πτηνών που έπληξαν αρκετές χώρες το 2021 μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή.

    Στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα, ενώ δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τη νόσο των πτηνών, η ραγδαία αύξηση σε ζωοτροφές και ενέργεια που το 2022 ξεπέρασαν το 45%, σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλα κόστη, όπως τα υλικά συσκευασίας, τα μεταφορικά, αλλά και τα εργατικά, τροφοδότησαν την ακρίβεια στο συγκεκριμένο προϊόν, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων, με κίνδυνο ακόμη και τη βιωσιμότητα των μονάδων τους. Οι ανατιμήσεις στη χώρα μας φτάνουν στο 25% σε έναν χρόνο.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ) η ετήσια επιβάρυνσή της το 2021 ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ και το 2022 τα 100 εκατ. ευρώ.

    Πάντως στην Ελλάδα, η αυγοπαραγωγός πτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους πλέον οργανωμένους κλάδους της ελληνικής κτηνοτροφίας.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα παραγόμενα στην Ελλάδα αυγά για κατανάλωση καλύπτουν σε ποσοστό περίπου 84,8% τη ζήτηση σε εθνικό επίπεδο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νεκρός 55χρονος από πνιγμό στο γιορτινό τραπέζι

    Την τελευταία του πνοή άφησε ένας άνδρας το απόγευμα...

    Επίδομα ανεργίας: Εντός των πρώτων μηνών του 2025 ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του – Περισσότερα κίνητρα για εργασία

    Tίθεται σε πιλοτική εφαρμογή το νέο επίδομα ανεργίας. Tο πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται έπειτα...

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιες ενισχύσεις θα πληρωθούν τέλη Ιανουαρίου µε αρχές Φεβρουαρίου του 2025

    Καθυστερούν και άλλο οι καταβολές των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους...
    Best Shop