flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Γιατί απέλυσε 11.000 εργαζόμενους σε Facebook-Instagram ο Ζούκερμπεργκ -Τι έγραφε στην επιστολή που τους έστειλε

Η Meta τού Μαρκ Ζούκερμπεργκ καταργεί 11.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή περισσότερες από μία στις οκτώ θέσεις προσωπικού, μετά την καταστροφική κατάρρευση των εσόδων που άφησε την εταιρεία που διαχειρίζεται το Facebook και το Instagram υπερστελεχωμένη και «αναποτελεσματική», δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Ωστόσο, ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να στηρίζει το αμφιλεγόμενο στοίχημα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εικονική πραγματικότητα, λέγοντας ότι το έργο metaverse είναι ένας «τομέας ανάπτυξης υψηλής προτεραιότητας».

Ο πρώτος γύρος απολύσεων στην ιστορία της εταιρείας έρχεται αφότου το εργατικό δυναμικό της εταιρείας ανήλθε σε 87.314 άτομα, τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων που είχε ποτέ.

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Έκανα λάθος και αναλαμβάνω την ευθύνη
Στο σημείωμά του για τις απολύσεις στους εργαζομένους, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι η Meta είχε επενδύσει υπερβολικά στην αρχή του Covid, ποντάροντας ότι η αύξηση της διαδικτυακής δραστηριότητας θα συνεχιζόταν και θα επιταχυνόταν ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Δυστυχώς, αυτό δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που περίμενα», είπε. «Όχι μόνο το διαδικτυακό εμπόριο επέστρεψε στις προηγούμενες τάσεις, αλλά η μακροοικονομική ύφεση, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η απώλεια σήματος διαφημίσεων είχαν σαν αποτέλεσμα τα έσοδά μας να είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι περίμενα. Έκανα λάθος και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό».

Η αναφορά στην «απώλεια σήματος» πιστεύεται ότι σχετίζεται με τη μακροχρόνια διαμάχη του Ζούκερμπεργκ με την Apple, η οποία το 2021 περιόρισε τα δεδομένα, ή «σήματα», που μπορούσε να συλλέγει το Facebook σχετικά με τη συμπεριφορά των χρηστών του iPhone. Ο Ζούκερμπεργκ στο παρελθόν έχει πει ότι αυτή η εξέλιξη δυσκόλεψε τις μικρές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τις διαφημίσεις του Facebook για να αποκτήσουν νέους πελάτες.

Τι αποζημιώσεις θα πάρουν όσοι απολυθούν από Facebook – Instagram
Σύμφωνα με το σημείωμα που έστειλε στους εργαζομένους του Facebook και του Instagram ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, όσοι απολυθούν θα λάβουν αποζημίωση απόλυσης τουλάχιστον τους μισθούς 4 μηνών και υγειονομική κάλυψη για 6 μήνες.

Όσοι έχουν εργασιακή βίζα θα λάβουν βοήθεια από «ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης», αλλά ο Ζούκερμπεργκ αναγνώρισε ότι οι περικοπές είναι «ιδιαίτερα δύσκολες, αν βρίσκεστε εδώ με βίζα».

Παρά την εκτεταμένη κριτική που δέχεται ο Ζούκερμπεργκ για την κλίμακα των επενδύσεών του στο σχέδιο εικονικής πραγματικότητας της εταιρείας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να δαπανώνται περισσότερα από 10 δισ. δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη κάθε τρίμηνο, επέμεινε στο σημείωμα ότι η στροφή παραμένει ένας «τομέας ανάπτυξης υψηλής προτεραιότητας», μαζί με τη «μηχανή ανακάλυψης τεχνητής νοημοσύνης» τύπου TikTok και τις πλατφόρμες διαφημίσεων και επιχειρήσεων της εταιρείας.

Γιατί ο Ζούκερμπεργκ έριξε φταίξιμο στην Apple
Από την άλλη πλευρά, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έδειξε ξεκάθαρα με το δάχτυλο την Apple ως υπεύθυνη για την απώλεια εσόδων, αναφερόμενος προφανώς στις αλλαγές ως προς την προστασία δεδομένων που προχώρησε η Apple πέρυσι, λέγοντας ότι η απώλεια δεδομένων είναι ένας από τους παράγοντες που συμπιέζουν τα έσοδα της Meta.

Η τιμή της μετοχής της Meta έφθασε σε ιστορικό υψηλό τον Σεπτέμβριο του 2021, στα 379 δολάρια, λίγο αργότερα αφότου τέθηκαν σε εφαρμογή οι αλλαγές της Apple σε όλους τους χρήστες iPhone.

Ωστόσο, τους επόμενους μήνες ακολούθησε ένα κύμα αποκαλύψεων, με τις τριμηνιαίες εκθέσεις κερδών να καταδεικνύουν την άμεση ζημιά που επέφερε στο Facebook η αλλαγή αυτή της Apple. Το διάστημα εκείνο υπήρξε και η επιζήμια διαρροή του πρώην εργαζομένου της Meta, Frances Haugen, και το μεγαλύτερο black out στην ιστορία του Facebook, που διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες.

Ακόμα και η μετονομασία του Facebook σε Meta, τον Οκτώβριο του 2021, δεν μπόρεσε να σταματήσει την πτωτική τάση και η εταιρεία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση της τιμής της μετοχής της τον περασμένο Ιανουάριο, χάνοντας το ένα τρίτο της αξίας της σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Σήμερα, η μετοχή της Meta βρίσκεται κάτω από τα 100 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις αρχές του 2016.

Η κλίμακα των απολύσεων είναι τεράστια, αλλά είναι αναλογικά πολύ μικρότερη από τις χαοτικές απολύσεις στο Twitter, όπου ο Ελον Μασκ μείωσε το προσωπικό στο μισό.

«Το σκάνδαλο του Twitter κατέβασε τον πήχη τόσο πολύ που τώρα θα είναι εύκολο για τη Meta και άλλους εργοδότες να κάνουν τις διαδικασίες απολύσεων να φαίνονται εξελιγμένες και ανθρώπινες» δήλωσε ο Charlie Thomson, ειδικός σε θέματα εργατικού δικαίου στη Stewarts.

«Πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς θα προσφέρουν πακέτα εξόδου στους απολυμένους εργαζόμενους με αντάλλαγμα τη διευθέτηση πιθανών αξιώσεων».