Γιατί χιλιάδες Ρωσίδες παίρνουν αεροπλάνο και πηγαίνουν στην Αργεντινή να γεννήσουν;

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Δεν ευθύνονται οι μαγευτικές παραλίες, ούτε το γοητευτικό ταπεραμέντο της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Η αιτία που χιλιάδες ζευγάρια από τη Ρωσία ταξιδεύουν στην Αργεντινή για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους, είναι αρκετά πιο πεζός και συνδέεται άμεσα με τον πόλεμο και τις δυτικές κυρώσεις.

    Όπως εξηγεί πρόσφατο ρεπορτάζ του Guardian, ήδη πριν την 24η Φεβρουαρίου, πολλές ρωσίδες έγκυοι επέλεγαν να γεννήσουν στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο Μαϊάμι, όχι εξαιτίας της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, αλλά προκειμένου τα παιδιά τους να αποκτήσουν διπλή υπηκοότητα – και το πολύτιμο διαβατήριο που τη συνοδεύει. Πλέον, με τα ταξίδια στις περισσότερες χώρες του κόσμου να είναι σχεδόν αδύνατα για τους ρώσους πολίτες, η ανάγκη αυτή έχει καταστεί ακόμη πιο επιτακτική και η Αργεντινή έχει μετατραπεί σε μια από τις ελάχιστες διεξόδους για την κάλυψή της.

    Ο Γκεόργκι Πολίν, πρόξενος της Ρωσίας στην Αργεντινή, εκτιμά ότι περίπου 2.000 – 2.500 συμπατριώτες του μετανάστευσαν στη χώρα στη διάρκεια του έτους, εκ των οποίων πολλές ήταν έγκυοι γυναίκες που επιθυμούσαν να γεννήσουν εκεί. «Του χρόνου ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει τις 10.000», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα.

    Από την πλευρά της, η Πολίνα Τσερεποβίτσκαγια, μια Ρωσίδα που βρίσκεται στην Αργεντινή για αυτόν ακριβώς το σκοπό, παραδέχεται στον Guardian ότι «ένα αργεντίνικο διαβατήριο θα άνοιγε πολλές πόρτες για το παιδί μου».

    Υπηκοότητα για όλη την οικογένεια
    Πέραν των απογόνων τους, οι Ρώσοι γονείς εξασφαλίζουν με αυτό τον τρόπο μια διέξοδο και για τους εαυτούς τους, αφού, ως γονείς αργεντίνων πολιτών, στη συνέχεια μπορούν να γίνουν επίσης αργεντίνοι υπήκοοι, ακολουθώντας μια απλουστευμένη διαδικασία που απαιτεί λιγότερα από δυο έτη.

    Η Εύα Πεκούροβα, επικεφαλής πρακτορείου που αναλαμβάνει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για τις εγκύους που ενδιαφέρονται να γεννήσουν στο εξωτερικό, από ταξιδιωτικά έγγραφα και τη διαμονή, μέχρι την επιλογή των μαιευτηρίων περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η επιχείρησή της εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.

    Ήδη πριν από τον πόλεμο, το ρωσικό διαβατήριο εξασφάλιζε τη δυνατότητα μετακίνησης χωρίς βίζα μόλις σε περίπου 80 χώρες του πλανήτη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους υπηρεσίες από τον ρωσικό πληθυσμό. Συγκριτικά, το αργεντίνικο διαβατήριο εξασφαλίζει είσοδο χωρίς βίζα σε 171 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της ΕΕ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, ενώ διευκολύνει τη διαδικασία έκδοσης βίζα μεγάλης διάρκειας για τις ΗΠΑ.

    «Πάνω από 10 έγκυοι την ημέρα»
    Δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των Ρωσίδων που έχουν ταξιδέψει στην Αργεντινή για να γεννήσουν. Όμως ο Κίριλ Μακόβιεφ, ιδρυτής του πρακτορείου Baby.RuArgentina, λέει στον Guardian ότι μόνο η δική του εταιρεία έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 100 Ρωσίδες και τους συντρόφους τους στη διάρκεια του 2022.

    «Αυτή τη στιγμή είμαστε κλεισμένοι μέχρι τον Μάιο του 2023. Υπάρχει και λίστα αναμονής», τονίζει, συμπληρώνοντας ότι «πάνω από δέκα έγκυοι Ρωσίδες» προσγειώνονται καθημερινά στο Μπουένος Άιρες.

    «Από το ξέσπασμα του πολέμου η ζήτηση έχει εκτοξευθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο που τα νοσοκομεία βγάζουν διαφημίσεις στα ρωσικά».

    Επιπλέον, ο ιδιαίτερος ταξιδιωτικός πράκτορας υπογραμμίζει ότι από τη στιγμή που ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε επιστράτευση τον Σεπτέμβριο, πρωτόγνωροι αριθμοί Ρώσων επέλεξαν να μεταναστεύσουν στην Αργεντινή.

    «Για πολλούς, η Αργεντινή δεν είναι πλέον απλώς ένα μέρος για να γεννήσουν», εξηγεί ο Μακόβιεφ. «Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν να φτιάξουν τη ζωή τους εδώ και να μην επιστρέψουν ποτέ».

    Τα λεγόμενά του επιβεβαιώνει και ο Μαξίμ Μιρόνοφ, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στην IE Business School της Μαδρίτης, ο οποίος ζει στο Μπουένος Άιρες από το 2005. Όπως αναφέρει στον Guardian, στη χώρα καταφτάνουν και άνθρωποι που ασχολούνται στον κλάδο της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων, που διέφυγαν όχι μόνο από τον πόλεμο, αλλά και από την επιδεινούμενη ρωσική οικονομία.

    Σε αντίθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η Αργεντινή, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και έχει αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητά τους.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι 5 καλύτερες στάσεις στο σεξ για τις γυναίκες

    Η απόλαυση στο σεξ μπορεί να είναι υποκειμενική, ωστόσο...

    ΠΑΤΡΑ: Μέχρι το Καρναβάλι θα είναι έτοιμη η Πλατεία Ολγας – ΦΩΤΟ

    Μέχρι την περίοδο του καρναβαλιού αναμένεται να είναι έτοιμη...

    Πωλήσεις αυτοκινήτων: 19.134 κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο – Ετήσια αύξηση 1,8%

    Κατά τον μήνα Νοέμβριο του 2024 κυκλοφόρησαν για πρώτη...

    Η Kara Del Toro με λευκό μπικίνι σε παραλία του Αγίου Δομίνικου

    Η Kara Del Toro με λευκό μπικίνι σε παραλία...
    Best Shop