Γιατί ελπίζει για πετρέλαιο στα 60 δολάρια η παγκόσμια οικονομία

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Οι προηγμένες οικονομίες του κόσμου μπορεί να έχουν έναν νέο λόγο να ελπίζουν σε μια πιο σταθερή αναπτυξιακή βάση το επόμενο έτος, αν κάποιες από τις πιο πτωτικές προβλέψεις για το πετρέλαιο επαληθευτούν.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, με το παγκόσμιο αργό αναφοράς μπρεντ να υποχωρεί κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021, ένα βασικό συστατικό του ενεργειακού σοκ που οδήγησε στη χειρότερη κρίση πληθωρισμού εδώ και μια γενιά θεωρείται μάλλον αρκετό για να δώσει στους φορείς χάραξης πολιτικής το πράσινο φως για μειώσεις των επιτοκίων.

    Για τα νομισματικά ιδρύματα που είναι έτοιμα να μειώσουν τα επιτόκια αυτό το μήνα, η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει ήδη ανοίξει την πόρτα για χαλάρωση. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πρόκειται να προβούν σε δεύτερη μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να ξεκινήσει τον δικό της κύκλο χαλάρωσης λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα.

    Ευκαιρία για συμπίεση του πληθωρισμού και ενίσχυση του εισοδήματος των καταναλωτών

    Η υπόσχεση για πετρέλαιο 60 δολαρίων – τουλάχιστον για όσους επενδυτές και φορείς χάραξης πολιτικής την πιστεύουν – έχει τη δυνατότητα να συμπιέσει περαιτέρω τα ποσοστά του γενικού πληθωρισμού και να προσφέρει στους καταναλωτές μια ώθηση στο διαθέσιμο εισόδημα. Αυτό είναι ένα σπάνιο φωτεινό σημείο σε έναν κόσμο γεμάτο με κινδύνους, όπως είναι οι πιθανοί εμπορικοί πόλεμοι ή η ανησυχία για το τι μπορεί να προκαλέσει στην παγκόσμια ζήτηση ένα κινεζικό σπιράλ αποπληθωρισμού.

    Remaining Time-0:26
    Fullscreen
    Unmute

    «Είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά για τις κεντρικές τράπεζες», δήλωσε ο Christof Ruehl, ανώτερος αναλυτής στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Απομακρύνει την πίεση από τον πληθωρισμό, πράγμα που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι κεντρικές τράπεζες τώρα».

    Προσαρμοσμένο στους δείκτες πληθωρισμού, το πετρέλαιο βρίσκεται τώρα σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από δύο δεκαετίες, όταν η έκρηξη των εμπορευμάτων του Πεκίνου μόλις ξεκινούσε.

    Νέα πτώση τιμών αναμένουν JP Morgan και Citigroup

    Οι αναλυτές της JPMorgan και της Citigroup αναμένουν περαιτέρω πτώση των τιμών το επόμενο έτος, καθώς η υποτονική αύξηση της ζήτησης υπερκαλύπτεται από πλημμυρίδα προσφοράς.

    Όμως η προοπτική μιας καθόδου προς τα 60 δολάρια το βαρέλι το 2025, που προβλέπουν οι οίκοι από τη Citigroup έως την JPMorgan Chase & Co., θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις πιθανότητες οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του υψηλού κόστους δανεισμού χωρίς μια επιζήμια ύφεση.

    «Η πιθανότητα να πετύχουμε μια ήπια προσγείωση θα αυξηθεί – αυτό ισχύει τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Tim Drayson, επικεφαλής οικονομικών της Legal & General Investment Management Ltd. στο Λονδίνο και πρώην αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών. «Συνολικά, θα ήταν θετικό για τον κόσμο να μειωθούν ξανά τα επιτόκια και να βοηθηθούν οι κεντρικές τράπεζες να επιστρέψουν στην ουδέτερη θέση».

    Το μπρεντ «πιθανότατα θα φτάσει στα 60 δολάρια κάποια στιγμή σχετικά σύντομα», δήλωσε ο Ben Luckock, παγκόσμιος επικεφαλής πετρελαίου της Trafigura, στο συνέδριο πετρελαίου Ασίας-Ειρηνικού στη Σιγκαπούρη τη Δευτέρα. Η Gunvor Group Ltd., ένας άλλος μεγάλος έμπορος, προειδοποίησε ότι οι αγορές πετρελαίου πρόκειται να «επιδεινωθούν».

    Η αναιμική ζήτηση είναι μέρος της εξίσωσης, μαζί με την οικονομία των ΗΠΑ που χάνει τη δυναμική της και το αποπληθωριστικό σκηνικό της Κίνας που γίνεται όλο και πιο έντονο.

    «Αυτό δείχνει προς την κατεύθυνση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου», δήλωσε η Alicia Garcia-Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία και τον Ειρηνικό στη Natixis SA. Η Κίνα «βρίσκεται σε διαρθρωτική επιβράδυνση, η οποία συνεχίζεται. Και στη συνέχεια οι ΗΠΑ έρχονται με τον ίδιο τόνο – ίσως όχι διαρθρωτικό, αλλά κυκλικό».

    Ενώ η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει σημάδια αδυναμίας, η πετρελαϊκή βιομηχανία της χαίρει άκρας υγείας.

    Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα διογκωθεί κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα φέτος και του χρόνου -με επικεφαλής τα αμερικανικά σχιστολιθικά κοιτάσματα- ξεπερνώντας την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά περίπου 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας στο Παρίσι. Αυτή η αύξηση της προσφοράς είναι ένας λόγος για τον οποίο οι τιμές συνέχισαν να πιέζονται παρά τις εκτεταμένες περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της στο καρτέλ ΟΠΕΚ+.

    Είναι τέτοια η διαρκής σημασία του αργού στις παγκόσμιες τιμές καταναλωτή που μια ταχεία πτώση στα 60 δολάρια το βαρέλι – που ισοδυναμεί με πτώση περίπου 20 δολαρίων από τον Ιούλιο – θα έκανε ουσιαστική διαφορά.

    Σύμφωνα με το μοντέλο SHOK του Bloomberg Economics, μια άμεση πτώση αυτού του μεγέθους θα αφαιρούσε 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από τα ποσοστά πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη στα τέλη του 2024 και στις αρχές του 2025. Για την Κίνα, η μείωση θα ήταν η μισή από αυτή.

    Η άμεση επίδραση της τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσε να είναι πιο υποτονική από τον αντίκτυπο στις τιμές καταναλωτή.

    Σύμφωνα με το σενάριο των 60 δολαρίων, το υπόδειγμα SHOK προβλέπει μικρή μεταβολή στις προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ από αυτό το αποτέλεσμα και αύξηση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη ζώνη του ευρώ.

    «Θα βλέπατε βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στον πληθωρισμό – που θα περνούσαν αρκετά γρήγορα», δήλωσε η Hetal Mehta, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο St James Place, και πρώην οικονομολόγος της βρετανικής κυβέρνησης. «Ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα πρέπει να είναι ελαφρώς υποστηρικτικός – αν έχετε χαμηλότερο πληθωρισμό».

    Γιατί ελπίζει για πετρέλαιο στα 60 δολάρια η παγκόσμια οικονομία

    Τα νοικοκυριά θα παρατηρήσουν τη διαφορά, δήλωσε ο Drayson της LGIM. «Θα υπήρχαν θετικά για τον καταναλωτή της ανεπτυγμένης αγοράς – θα βοηθούσε στην περιστολή του πληθωρισμού και θα ενίσχυε τα πραγματικά εισοδήματα», είπε.

    Το πρώτο μεγάλο νομισματικό ίδρυμα που θα αντιμετωπίσει το μεταβαλλόμενο σκηνικό του πετρελαίου θα είναι η ΕΚΤ την Πέμπτη. Οι αξιωματούχοι της επικεντρώνονται περισσότερο στους κινδύνους που εγκυμονεί ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο οποίος εξακολουθεί να τρέχει με υπερδιπλάσιο ρυθμό από τον στόχο του 2%, αλλά οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη μετατοπίζονται επίσης στο προσκήνιο.

    Το φθηνότερο αργό πετρέλαιο θα έχει ήδη επηρεάσει αυτόματα τις τριμηνιαίες προβλέψεις που χρησιμοποιούν για να λάβουν τις αποφάσεις τους. Την τελευταία φορά, τον Ιούνιο, οι αξιωματούχοι είχαν συνυπολογίσει μια υπόθεση 78 δολαρίων το βαρέλι για το 2025 – γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα αποτέλεσμα 60 δολαρίων θα είχε όντως σοβαρό πτωτικό αντίκτυπο στις προοπτικές τους για τον πληθωρισμό, εάν υλοποιούνταν.

    Στις ΗΠΑ εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε το Σάββατο ότι η κατάσταση που επικρατεί εκεί «είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θα αποκαλούσαν ήπια προσγείωση». Αλλά είναι η ανησυχία για μια οικονομία που έχει υποχωρήσει -μαζί με τη μείωση των κινδύνων για τον πληθωρισμό- που αναγκάζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed να στραφούν προς νομισματική χαλάρωση κατά την απόφασή τους στις 18 Σεπτεμβρίου.

    Η επικεφαλής οικονομολόγος της TS Lombard Freya Beamish, η οποία βλέπει ήδη να ισχύει το σενάριο της «ήπιας προσγείωσης» στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι είναιο παρήγορο ότι όσο πιο χαμηλά πηγαίνει το κόστος του αργού , τόσο μεγαλύτερη τόνωση μπορεί να προσφέρει.

    «Αυτό θα επέστρεφε την αγοραστική δύναμη στον καταναλωτή των ΗΠΑ», βοηθώντας να αμβλυνθούν κάποιες από τις ρωγμές που εμφανίζονται στην οικονομία της χώρας, δήλωσε η ίδια στην τηλεόραση του Bloomberg.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΕΝΦΙΑ: Η διαδικασία για εξασφάλιση της έκπτωσης – Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις

    Λιγότερο από έναν μήνα έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να...

    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Χαμηλοί μισθοί, υψηλό κόστος στέγης

    Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική δύναμη...

    Line sitters: Αυτό είναι το νέο… επάγγελμα που κάνει θραύση

    Κάποτε θα έμοιαζε σαν αστείο. Ωστόσο στην εποχή της...

    Οι μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής – Ολη η Ελλάδα «φοράει» αθλητικά

    Οι εποχές που τα αθλητικά είδη απευθύνονταν μόνο σε...
    Best Shop