Κομμένες είναι οι εξαγωγές κρέατος -όπως ο γύρος- από την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, επειδή η χώρα μας αδυνατεί όλο αυτό το διάστημα να συμμορφωθεί με τις απαιτούμενες προδιαγραφές σύμφωνα με έλεγχο της καναδικής αρχής επιθεώρησης τροφίμων.
«Τις προϋποθέσεις τις έχουμε πάνω από μια δεκαετία όμως κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει τον φάκελο και να τον στείλει», δηλώνει ο Λευτέρης Γίτσας, Πρόεδρος Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος .
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σοβαρός έλεγχος γύρω από τα προϊόντα μας, κυκλοφορούν προϊόντα που δεν πρέπει να υπάρχουν στα καταστήματα και αυτό είναι γιατί ο έλεγχος δεν είναι σοβαρός», σημειώνει ο Λούστας Νίκος, ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορία κρεάτων.
Ο έλεγχος έγινε το 2019, με τον Καναδά να «κλείνει την πόρτα» στα ελληνικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, η έκθεση της καναδικής επιθεώρησης τροφίμων αναφέρει πως «η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, δεν εφαρμόζουν τα συστήματα επιθεώρησης κρέατος βοοειδών, χοίρων και πουλερικών, με τρόπου που καθορίζεται ότι είναι ισοδύναμα με αυτών του Καναδά».
Για τις καναδικές αρχές, προϋπόθεση της άρσης των περιορισμών, είναι η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, ζητούν διευκρινήσεις αναφορικά με την εκτροφή των πουλερικών.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αρμόδιες ελληνικές αρχές με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια ξεκίνησαν το μακρινό 2010 και μέχρι σήμερα δεν έχουν τελεσφορήσει. Μάλιστα, πριν 10 μέρες οι ΗΠΑ απέστειλαν νέο έγγραφο προς το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας διευκρινίσεις και εγγυήσεις προκειμένου να άρουν τους περιορισμούς.
Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζει το ΥπΑΑΤ για να καλύψει τα κενά στις υπηρεσίες ελέγχου και να μπορέσει να συμμορφωθεί στις προϋποθέσεις Καναδά και ΗΠΑ είναι οι απόφοιτοι των Κτηνιατρικών Σχολών να κάνουν υποχρεωτικά το αγροτικό τους στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Δημοσίου.