Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει με 10 εκατ. δολάρια όταν ήταν γνωστός με το πολεμικό όνομα Αλ Τζολάνι ως μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ Κάιντα και επικεφαλής της ομάδας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ που η Ουάσιγκτον είχε χαρακτηρίσει τρομοκρατική. Χθες, ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ Σαράα συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία και ο αμερικανός πρόεδρος του επιφύλασσε μόνο επαίνους. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση του προς το Κατάρ, μερικές ώρες αφότου ξαφνικά ανακοίνωσε ότι θα άρει όλες τις κυρώσεις προς τη Συρία, ο πρόεδρος Τραμπ είπε πως η συνάντησή του με τον Αλ Σαράα πήγε «τέλεια» και ότι πρόκειται για έναν «νέο ελκυστικό τύπο. Σκληρό καρύδι. Σκληρό παρελθόν. Μαχητής». Και κάπως έτσι ο τζιχαντιστής έγινε μαχητής, με την παρουσία μέσω βιντεοκλήσης στη συνάντησή τους του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ουσιαστικά ελέγχει την κυβέρνηση της Δαμασκού και στον οποίο έκανε ιδιαίτερη μνεία ο αμερικανός πρόεδρος λέγοντας: «Μίλησα με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος είναι πολύ φιλικός μαζί του. Αισθάνεται ότι έχει μια ευκαιρία να κάνει καλή δουλειά σε μια χώρα που έχει διαλυθεί». Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η Συρία θα προσχωρήσει κάποια στιγμή στις Συμφωνίες του Αβραάμ, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο, για να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Η συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Αλ Σαράα επισκίασε πολιτικά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Κατάρ που ακολούθησε και όπου ανακοινώθηκε ότι υπογράφηκαν συμφωνίες οι οποίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, θα «δημιουργήσουν μια οικονομική ανταλλαγή αξίας τουλάχιστον 1,2 τρισ. δολαρίων». Η συνάντηση ήταν το αποκορύφωμα μηνών διπλωματικών επαφών από τους Σύρους, καθώς και από τους τούρκους και σαουδάραβες συμμάχους τους, οι οποίοι πίστευαν ότι η προσωπική συνάντηση με τον Τραμπ θα βοηθούσε στον τερματισμό της διεθνούς απομόνωσης της Συρίας. Η Δαμασκός είχε ετοιμάσει μια πρόταση προς τον Τραμπ που περιλαμβάνει πρόσβαση στο συριακό πετρέλαιο, διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ και μια πρόταση για την κατασκευή ενός πύργου Τραμπ στη Δαμασκό. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε παραδώσει στους Σύρους μια εκτενή λίστα με όρους για τον τερματισμό των κυρώσεων. Ετσι σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Συρίας και της Τουρκίας συναντώνται στην Αττάλεια, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για την άρση των κυρώσεων. Ο τούρκος υπουργός Χακάν Φιντάν χαρακτήρισε την συνάντηση Τραμπ – Αλ Σαράα «ιστορικής σημασίας», αναφέροντας ότι η άρση των κυρώσεων θα επιτρέψει τις χρηματοοικονομικές ροές, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη υποδομών στη Συρία, η οποία είναι πολιτικά διαλυμένη και έχει καταστραφεί από τον 14χρονο εμφύλιο πόλεμο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στη Συρία και το Ριάντ θα υποστηρίξει την οικονομική της ανάκαμψη. Το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί τις ΗΠΑ τον ισχυρότερο σύμμαχό του, αντιτίθεται στην άρση των κυρώσεων για τη Συρία και έχει κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιθέσεις εκεί από τότε που ανατράπηκε ο Μπασάρ αλ Ασαντ, λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί ισλαμιστική παρουσία στη Νότια Συρία.

Η πρώτη ημέρα της τετραήμερης περιοδείας του Τραμπ στην περιοχή του Κόλπου έφερε μια δέσμευση 600 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στις ΗΠΑ και 142 δισ. δολαρίων σε πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ στο βασίλειο του Κόλπου.
Αργότερα χθες ο Ντόναλντ Τραμπ μετέβη στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, όπου επίσης ανακοινώθηκαν συμφωνίες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ είχε απομονώσει το Κατάρ το 2017, όταν έδωσε αρχικά υποστήριξη σε ένα εμπορικό και διπλωματικό εμπάργκο που η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος επέβαλαν στην Ντόχα, μια από τις χειρότερες κρίσεις που αντιμετώπισε ποτέ το Κατάρ. Εκτοτε οι σχέσεις έχουν αποκατασταθεί και οι Καταριανοί επεφύλαξαν χθες εντυπωσιακή τελετή υποδοχής στον αμερικανό πρόεδρο. Επόμενος σταθμός του Τραμπ είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.