Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν πρόταση γάμου πετώντας ένα μήλο στις αγαπημένες τους;

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ο θεσμός του γάμου είναι αρχαιότατος. Στις πιο μοντέρνες κοινωνίες υπάρχουν όλο και περισσότεροι που τον βρίσκουν αχρείαστο.

     

    Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι γάμοι κρατούν όλο και λιγότερο, με πολλούς να πιστεύουν πως γι’ αυτό φταίνε οι πιο γρήγοροι ρυθμοί ζωής.

    Αυτό δεν σημαίνει πως οι γάμοι δεν είναι ακόμα όνειρο πολλών ανθρώπων. Η πρόταση γάμου συγκεκριμένα είναι μια στιγμή που θέλουν να είναι τέλεια. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κι αυτοί τον τρόπο τους να τραβούν την προσοχή και να κάνουν επίδειξη όταν έκαναν πρόταση γάμου στις αγαπημένες τους. Πως; Της πετούσαν ένα μήλο. Αν εκείνη το έπιανε, σήμαινε πως δέχεται την πρόταση.

    Οι ρίζες αυτής της παράδοσης βρίσκονται στην ελληνική μυθολογία. Ο μύθος αυτός ξεκινά στον γάμο της Θέτιδος με τον θνητό Πηλέα, βασιλιά της Αίγινας.

     

    Όλοι οι θεοί ήταν καλεσμένοι εκτός από την Έριδα, η θεά της ζήλιας και της διχόνοιας. Η Έριδα πικράθηκε και θέλησε να πάρει εκδίκηση. Πήγε απρόσκλητη στο γλέντι του γάμου και πέταξε ένα χρυσό μήλο μπροστά στην Αφροδίτη, στην Αθηνά και την Ήρα. Το μήλο έγραφε πάνω «Στην πιο όμορφη απ’ όλες». Το γνωστό δηλαδή «Μήλον της Έριδος». 

    Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν πρόταση γάμου πετώντας ένα μήλο στις αγαπημένες τους;

    Η συζήτηση μετατράπηκε σε καυγά μεταξύ των τριών, για το ποια το άξιζε περισσότερο. Οι υπόλοιποι καλεσμένοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά καμία δεν υποχωρούσε. Ο Δίας διέταξε τον Ερμή να καλέσει τον Πάρη της Τροίας, για να αποφασίσει σε ποια θεά ανήκει το μήλο.

    Και οι τρεις προσπάθησαν να τον δελεάσουν. Ο Πάρις ήταν όμορφος και αφελής ταυτόχρονα και είπε πως θα δεχθεί την καλύτερη προσφορά. Η Αφροδίτη είχε την καλύτερη. Του υποσχέθηκε πως θα κάνει την ωραία Ελένη να τον ερωτευτεί. Κέρδισε το μήλο, αλλά ο έρωτας του Πάρη και της Ωραίας Ελένης ήταν και η αφορμή για τον Τρωικό Πόλεμο.

    Μπορεί η συγκεκριμένη ιστορία από τη μυθολογία να απεικονίζει το μήλο σαν σύμβολο διαφωνίας, πειρασμού και ματαιοδοξίας, αλλά οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το θεώρησαν ως φρούτο που συμβόλιζε την αγάπη, τη γυναικεία ομορφιά και τη γονιμότητα. Τα θετικά του χαρακτηριστικά δηλαδή τη διχόνοια που ήταν εμφανής στην ιστορία με το «Μήλον της Έριδος».

    Αρκετοί ιστορικοί έχουν φτάσει στο συμπέρασμα πως μαζί με το πέταγμα του μήλου ανάμεσα στο ζευγάρι, οι καλεσμένοι πετούσαν μήλα και στους γάμους, όπως εμείς σήμερα ρίχνουμε ρύζι. Μετά τον γάμο, οι νεόνυμφοι μοιράζονταν ένα μήλο, ώστε να εξασφαλιστεί η γόνιμη ένωσή τους αλλά και η οικογενειακή τους ευτυχία. Άλλοι ιστορικοί πάλι διαφωνούν ότι το πέταγμα του μήλου ήταν πρόταση γάμου και υποστηρίζουν πως ήταν απλά ένας τρόπος αποπλάνησης, κάτι το οποίο διαφέρει σημαντικά από τη δήλωση αγάπης.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ο νέος αν. Υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ – Ποιος είναι ο Μιχάλης Ρήγας

    Καταγωγή απ’ το Αίγιο έχει ο Μιχάλης Ρήγας (MichaelRigas)...

    ΠΑΤΡΑ: “Ασπιρίνη για τον καρκίνο” χαρακτηρίζει τα μέτρα για τις Τράπεζες ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

     του Αχιλλέα Ροδίτη «Καμία ‘ανάσα΄ δεν θα δοθεί στους εμπόρους...

    ΠΑΤΡΑ: Κι άλλη ληστεία σε ανήλικο από ανήλικους! Τον στρίμωξαν στην Τρ. Συμμάχων για να του πάρουν το χαρτζιλίκι…

    του Αχιλλέα Ροδίτη Σε «γάγγραινα» έχει εξελιχθεί η υπόθεση εγκληματικότητας...
    Best Shop