Ήταν το 1980 όταν καταγράφηκε η πρώτη φονική επίθεση λύκου σε παιδιά σε προάστιο της πολιτείας Ούταρ Πραντές στην Ινδία, με τη δεύτερη να σημειώνεται μόλις το 1997. Τώρα, 27 χρόνια αργότερα αγέλη πεινασμένων λύκων σπέρνει τον πανικό και το θάνατο, αφού έχει κατασπαράξει συνολικά 10 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους παιδιά, και έχει τραυματίσει 34 ακόμα.
Σύμφωνα με τους Hindustan Times το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα όταν ένα πεντάχρονο κορίτσι δέχθηκε επίθεση ενώ κοιμόταν δίπλα στη γιαγιά της στην κατοικία τους. Η οικογένεια του παιδιού, μαζί με γείτονες, κατάφεραν να τη σώσουν και πλέον νοσηλεύεται σε κοινοτικό κέντρο υγείας. Μόλις μια μέρα πριν, ένα τρίχρονο κορίτσι σκοτώθηκε και δύο γυναίκες τραυματίστηκαν σε παρόμοιο περιστατικό. Ντόπιος μιλώντας στην εφημερίδα δήλωσε ότι πρώτη φορά λύκος πλησιάζει το χωριό, με τις αρμόδιες αρχές να αναφέρουν πως έχουν αιχμαλωτίσει τέσσερις από τους έξι λύκους της αγέλης και έχουν μεταφερθεί σε ζωολογικούς κήπους.
Προς το παρόν, ο επικεφαλής του Ούταρ Πραντές, Γιόγκι Αντίτιαναθ, δεν κρίνει ότι είναι απαραίτητη η επιχείρηση εξόντωσης των λύκων, χαρακτηρίζοντάς την «έσχατη λύση» σε περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες εντοπισμού των ζώων.
«Θα πρέπει να διασφαλιστεί ο συντονισμός μεταξύ της δασοφυλακής, της αστυνομίας, της τοπικής διοίκησης, των τοπικών τμημάτων, ενώ οι κάτοικοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τα περιστατικά και την πρόοδο της επιχείρησης για τη δική τους ασφάλεια», είπε ο Αντίτιαναθ.
Στο μεταξύ, ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Ινστιτούτο Άγριας Ζωής της Ινδίας (WII) επισκέφθηκε την περιοχή για να μελετήσει το μοτίβο των επιθέσεων, συνομιλώντας παράλληλα με τους κατοίκους και παρέχοντάς τους τις απαραίτητες οδηγίες σε μία πρσπάθεια να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.
Την ίδια στιγμή, πολλά είναι τα σπίτια που δεν έχουν κλειδαριές, ούτε καν πόρτες σε ορισμένες περιπτώσεις και όπως αναφέρει το BBC τα παιδιά παραμένουν εντός, με τους άνδρες να περιπολούν στους σκοτεινούς δρόμους τη νύχτα. Οι αρχές έχουν αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κάμερες, έχουν στήσει παγίδες και κάνουν χρήση κροτίδων για να τρομάξουν τους λύκους.
Πολλοί είναι εκείνοι, πάντως, που έχουν καταβληθεί από τον πανικό, με πρόσφατο το επεισόδιο πολιτών να ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου ένα τσακάλι, καθώς νόμιζαν ότι επρόκειτο για λύκο.
Γιατί όμως επιτίθενται;
Οι λύκοι συνήθως τρέφονται με πρόβατα, κατσίκες, ελάφια, ακόμη και ερπετά και τρωκτικά. Όμως, καθώς η κλιματική αλλαγή κι η ανθρώπινη δραστηριότητα επιδρά αρνητικά στο βιότοπό τους, υποβαθμίζοντας τις περιοχές, τα άγρια ζώα αναγκάζονται να κατευθυνθούν σε ανθρώπινες κοινότητες προς αναζήτηση τροφής.
Όταν, λοιπόν, δε βρίσκουν φαγητό τότε, επισημαίνει ο ειδικός, τα μικρά παιδιά μπορούν να γίνουν εύκολη λεία. Και όταν συμβεί αυτό μία φορά, τότε ο λύκος μπορεί να επιστρέψει για να επιτεθεί και πάλι.
Συνολικά στην Ινδία υπολογίζονται περίπου 2.000 λύκοι στη φύση, οι οποίοι ζουν σε λιβάδια και σε θαμνώδεις περιοχές. Ο περιορισμένος αριθμός τους (είναι λιγότεροι από τίγρεις) τους τοποθετεί σε ειδικό καθεστώς προστασίας.
Τη στιγμή, λοιπόν, που η θανάτωσή τους δεν αποτελεί επιλογή, οι ειδικοί τονίζουν ότι για να αποφευχθούν άλλες επιθέσεις σε μικρά παιδιά, πρέπει να ενισχυθούν οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών με κατοικίες που έχουν πόρτες, να συνδεθούν με ρεύμα και να εγκατασταθούν τουαλέτες, χωρίς να αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη ζωή τους όταν χρησιμοποιούν τις υπαίθριες.
Μέχρι, τότε, όμως, ένας ειδικός σύμφωνα με το ινδικό δίκτυο, καλεί τους κατοίκους «να δένουν με ένα σχοινί το χέρι των παιδιών όταν κοιμούνται, γιατί σε περίπτωση που ένας λύκος επιτεθεί τη νύχτα, οι πιθανότητες είναι ότι θα εγκαταλείψει την προσπάθεια όταν δεν είναι σε θέση να αρπάξει το πιθανό θήραμά του, αφού δε θα μπορεί να το αρπάξει από το λαιμό και να το σύρει στους θάμνους».