Η νότια Αφρική αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ναμίμπια εξάντλησε ήδη το 84% των αποθεμάτων σε τρόφιμα, με περίπου τον μισό πληθυσμό να αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με σοβαρή επισιτιστική κρίση τους ερχόμενους μήνες.
Η κυβέρνηση της Ναμίμπια κρίνει «απαραίτητη» τη λήψη ενός αμφιλεγόμενου μέτρου σε μία προσπάθεια να διαχειριστεί την επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτό δεν είναι άλλο από τη θανάτωση περισσότερων από 700 άγριων ζώων, το κρέας των οποίων στη συνέχεια θα διανεμηθεί στους πολίτες.
Ανάμεσα στα 723 άγρια ζώα, περιλαμβάνονται σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, 83 ελέφαντες, 30 ιπποπόταμοι, 60 βουβάλια, 100 γκνου, 300 ζέβρες, 100 ελάντ και 50 ιμπάλα.
Παράλληλα, οι τοπικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι θα εκτελεστούν ζώα από πληθυσμούς που κρίνονται βιώσιμοι, ενώ ανάμεσα στους στόχους της πρωτοβουλίας είναι η άμβλυνση των προβλημάτων υπερπληθυσμού που επιβαρύνουν τα διαθέσιμα βοσκοτόπια και τους υδάτινους πόρους.
Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 200.000 ελέφαντες εκτιμάται ότι ζουν σε μια προστατευόμενη περιοχή που εκτείνεται σε πέντε χώρες της νοτίου Αφρικής – Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Μποτσουάνα, Αγκόλα και Ναμίμπια.
Το έργο αναμένεται να αναλάβουν επαγγελματίες κυνηγοί, οι οποίοι και στο παρελθόν προχώρησαν στη θανάτωση 150 ζώων από τα οποία προέκυψαν 55.000 κιλά κρέας.
Έντονες, ωστόσο είναι οι αντιδράσεις ακτιβιστών, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν έχει εκτιμηθεί ο οικονομικός ή περιβαλλοντικός αντίκτυπος αυτού του σχεδίου. Αφήνουν να εννοηθεί, μάλιστα, ότι ενόψει εκλογών τον ερχόμενο Νοέμβριο για την ανάδειξη προέδρου και μελών της Εθνοσυνέλευσης, πίσω από την απόφαση κρύβονται πολιτικά κίνητρα.
Σύμφωνα με το All Africa για την εκπόνηση του αιματηρού σχεδίου δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση, καθώς όπως αναφέρει, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα ζώα για τη βόσκηση και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την επιλογή των ελεφάντων ανάμεσα στα θύματα της σφαγής, εξηγώντας ότι το κρέας τους έχει υψηλή απόδοση. Επομένως, εκτιμάται ότι η πρόθεση δεν αφορά τόσο στον έλεγχο του πληθυσμού τους, όσο στην προμήθεια μεγάλης ποσότητας κρέατος για πολιτικούς σκοπούς.
Παράλληλα, η οργάνωση Elephant-Human Relations Aid (EHRA) που παρακολουθεί και μελετά τους ελέφαντες στην περιοχή, προειδοποιεί ότι ακόμα και ο μικρός αριθμός ελεφάντων που θα χαθεί μπορεί να απειλήσει τη μελλοντική τους επιβίωση.
Η Κριστίν Γουίντερ, υπεύθυνη του προγράμματος διατήρησης της EHRA, σύμφωνα με το All Africa, επισημαίνει ότι «απ’ όσο γνωρίζουμε, οι ελέφαντες της ερήμου δεν θα αποτελέσουν στόχο», ωστόσο από το σημείο όπου προγραμματίζεται η θανάτωση των ζώων είναι γνωστό ότι διασχίζουν ελέφαντες της ερήμου. Η Γουίντερ εκφράζει φόβους ότι οι κυνηγοί δε θα είναι ικανοί να αναγνωρίσουν ποια είναι τα ζώα που περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου, με αποτέλεσμα να θανατωθούν και κάποια που απειλούνται. Σε κάθε περίπτωση η οργάνωση θα είναι παρούσα και θα παρακολουθεί την κατάσταση.