«Οφείλουμε να καταδικάσουμε με τον ισχυρότερο τρόπο την εξτρεμιστική Χαμάς για τις ασυγχώρητα βάρβαρες πράξεις της» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, για τη σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας και τη Μ. Ανατολή, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, εκ μέρους της σοσιαλιστικής ομάδας SOC-Σοσιαλιστές,Δημοκράτες και Πράσινοι.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θεσπίστηκε για να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, ως θεμέλιο της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και για αυτό, όσα συμβαίνουν σήμερα, μας αγγίζουν βαθύτατα. «Τις επόμενες μέρες, θα γίνουμε μάρτυρες ακόμα περισσότερων καταστροφών, περισσότερων βασάνων και μεγαλύτερου πόνου και στις δύο πλευρές. Θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες προκλήσεις: Πρέπει να υποστηρίξουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός, που είναι επίσης θύμα αυτής της σύγκρουσης» παρατήρησε και τόνισε ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για να απελευθερωθούν όλοι οι ισραηλινοί όμηροι, ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να επιδιωχθεί η προστασία των αθώων Παλαιστινίων αμάχων, επισημαίνοντας ότι η διακοπή της παροχής ηλεκτρισμού και τροφίμων στη Γάζα τροφοδοτεί μόνο τους εξτρεμιστές.
«Πρέπει να σταθούμε ενάντια σε εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να δουν αυτή τη σύγκρουση να κλιμακώνεται και να αποτελεί απειλή για την ευρύτερη ειρήνη. Ή να γίνει πιόνι σε ένα παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι εξουσίας. Ή εκείνους που θέλουν να πνίξουν κάθε φωνή μετριοπάθειας, ώστε οι εξτρεμιστές να γίνουν στη συνέχεια οι κύριοι παίκτες στις κοινωνίες τους», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις που θέτουν σε κίνδυνο ένα δημοκρατικό μέλλον, τόσο για το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή με ενδεχόμενο κίνδυνο να κυριαρχήσει ο αυταρχισμός και ο φονταμενταλισμός.
«Η απάντησή μας μπορεί να είναι μόνο μία: Εδώ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ως παγκόσμιοι πολίτες, πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανό το όραμα της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Τώρα αντιλαμβανόμαστε ότι η στρατιωτική δύναμη από μόνη της δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια. Γνωρίζουμε ότι η βία γεννά περισσότερη βία», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας ότι είναι αναγκαίο «να πιέσουμε συλλογικά τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ, να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό αυτού του πολέμου. Είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια λύση δύο κρατών και να υποστηρίζουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που πιστεύουν ειλικρινά ότι είναι εφικτό να έχουν ένα κοινό μέλλον. Ένα μέλλον όπου ο λαός του Ισραήλ θα είναι ασφαλής, και ο λαός της Παλαιστίνης θα μπορεί να ονειρευτεί ένα φωτεινότερο αύριο, όπου θα μπορούν να μοιραστούν τους καρπούς της ειρήνης, της ευημερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μια ειρήνη που βασίζεται στις συλλογικές διεθνείς μας συμβάσεις, που θα εγγυάται – αυτή τη φορά – ότι θα είναι μια διαρκής ειρήνη, για όλους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ