Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, προήδρευσε στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Ιουλίου, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη.
Στην κεντρική του ομιλία, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία του Ιάπωνα πρώην Πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, μια τραγωδία που αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία σε μια χώρα που δεν είχε γνωρίσει μέχρι τώρα τέτοια φαινόμενα.
Αναφέρθηκε επίσης, στην παράλογη ρωσική εισβολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, με τον αριθμό των θυμάτων να πολλαπλασιάζεται μέρα με τη μέρα και την δυνατότητα μιας εκεχειρίας να μοιάζει όλο και πιο μακρινή. Τόνισε ότι, ο πόλεμος αυτός, δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, αφορά όλο τον πλανήτη που ήδη υφίσταται τις συνέπειες σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, τη διατροφή, τον πληθωρισμό, που έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις και έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.
Ειδική αναφορά έκανε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το προοδευτικό κίνημα, καθώς πολλά από όσα θεωρούμε κεκτημένα τίθενται υπό αμφισβήτηση σε σχέση με τα ανθρώπινα αλλά και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η απόφαση του Αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου για το δικαίωμα της άμβλωσης, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σε ό,τι αφορά την οπισθοδρόμηση που σημειώνεται σε πολλές χώρες στο μείζον ζήτημα της ισότητας των φύλων και είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η προπαγάνδα της άκρας δεξιάς, που χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας προσπαθεί να βάλει στο στόχαστρο όσους έχουν διαφορετική θρησκεία, εθνότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό.
Στην απειλή της οργανωμένης προπαγάνδας της άκρας δεξιάς, αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, περιγράφοντας τα προβλήματα που συναντάει η κυβέρνηση του, που παρά τις δυσκολίες, έχει κατορθώσει να εφαρμόσει στην πράξη τις ίσες ευκαιρίες και την αξιοπρεπή αντιμετώπιση όλων των πολιτών. Τόνισε επίσης, ότι είναι πολύ υπερήφανος για τη μεγάλη μεταρρύθμιση της εργασίας που πέτυχε να γίνει με τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, η πολιτική κατάσταση στη Λευκορωσία, η ένταση στο Νότιο Καύκασο, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, αλλά και η συνεχιζόμενη πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η δυσκολία να επιλυθούν τα σύνθετα αυτά προβλήματα χωρίς παγκόσμια πολυμερή συνεργασία.