Ανησυχία για τo ιικό φορτίο που ενδέχεται να μεταφέρουν οι νέοι από τις δραστηριότητες διασκέδασης στους προορισμούς των διακοπών εξέφρασε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης που επιβαρύνει την επιδημία σε αυτή τη φάση. Όσοι πάνε στα νησιά αυτή την περίοδο και σε κάθε άλλο τουριστικό προορισμό πρέπει να προσέξουν την νυχτερινή διασκέδαση. Είναι η δραστηριότητα που κινδυνεύει κανείς να κολλήσει περισσότερο», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
«Αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος θα πρέπει αν είναι πολύ προσεκτικός από όπου και αν γυρίσει. Δεν είναι τα νησιά φορείς του ιού αλλά οι δραστηριότητες. Και πρέπει κανείς να είναι δέκα φορές πιο προσεκτικός όταν γυρίσει σπίτι του αν ο ίδιος ή οι γονείς του δεν είναι εμβολιασμένοι», πρόσθεσε.
Ο κ. Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για υποχρεωτικό rapid test σε ανεμβολίαστους με την επιστροφή από τις διακοπές εντούτοις πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο του να γίνει υποχρεωτική η διενέργεια rapid test για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί και επιστρέφουν στους εργασιακούς τους χώρους μετά την άδεια τους.
«Εγώ θα έλεγα ότι αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Καταρχήν θα έπρεπε να το ζητάνε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση θα ίσως θα έπρεπε να μπει σαν μέτρο από το ίδιο το κράτος».
Αναφερόμενος, σχετικά ερωτηθείς, στο ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού και για τους μαθητές ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι αυτό αποτελεί μια συζήτηση που γίνεται σε όλη την επιστημονική κοινότητα, παγκοσμίως, αλλά για να ληφθεί μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτερα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα όσο περνά ο χρόνος.
«Δεν βλέπω κάποια κίνηση σε αυτή φάση, για υποχρεωτικό εμβολιασμό, νομίζω όμως ότι σταδιακά, καθώς τα δεδομένα συλλέγονται, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για να δούμε εάν θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως είναι και με υπόλοιπα εμβόλια».
Σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι εάν ως τον Οκτώβριο καταστεί δυνατό να επιτευχθούν επιπλέον δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί τότε η κατάσταση το χειμώνα θα είναι πολύ καλύτερη.
Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα για τον κορωνοϊό και σε άλλα νησιά πλην των περιοχών των Χανίων και του Ηρακλείου, όπου καταγράφεται υψηλό ποσοστό θετικότητας.
Όπως εξήγησε η εφαρμογή μέτρων περιορισμού, θα εξαρτηθεί κυρίως από δύο πράγματα, αφενός από τον αριθμό των κρουσμάτων και την κινητικότητα του ιού τις τελευταίες 15 – 20 ημέρες και αφετέρου από τη δυναμικότητα, η οποία φαίνεται όσον αφορά το σύστημα υγείας τοπικά σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά.
Όσον αφορά στο τι ενδεχομένως θα ισχύει σε αυτές τις περιοχές εάν όντως τεθούν μέτρα για τον κορωνοϊό, ο καθηγητής δήλωσε πως δεν υπάρχει σκέψη για διαφορετικούς, σε σχέση με ό, τι έχει επιβληθεί στο παρελθόν, περιορισμούς. ( Απαγόρευση κυκλοφορίας- μουσικής κτλ).