Γώγος: Τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα έχουμε και το καλοκαίρι, αλλά δεν θα έχουμε lockdown

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, όπως επισήμανε ο καθηγητής Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος τόνισε ότι τα κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη αλλάζουν τα δεδομένα αναφορικά με την επιτήρηση που πρέπει να υπάρχει, προκειμένου να καταγραφεί τι ακριβώς γίνεται. «Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη», είπε.

    Ο κ. Γώγος δήλωσε ότι, εκτός της βρετανικής μετάλλαξης, έχουν εντοπιστεί δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές. Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, ανησυχούν διότι από τη μία μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.

    GYMALL

    Μιλώντας για το εμβόλιο, ο κ. Γώγος τόνισε ότι φαίνεται να καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη, ενώ είναι πιθανό το ίδιο να συμβαίνει και με τις άλλες δύο. Αυτό που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον, όπως είπε, είναι τα ανθεκτικά στελέχη. «το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις. Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις», είπε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες μπορούν μέσα σε δύο μήνες να παράγουν εμβόλια καινούριας στόχευσης πολύ πιο εύκολα.

    Αναφορικά με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, ο Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε ότι η πρώτη δόση αφήνει μια ανοσία της τάξεως του 50% αφού περάσουν 15 μέρες, τονίζοντας ότι «για να είμαστε σίγουροι για την ανοσία θα πρέπει να έχει γίνει και η δεύτερη δόση και να έχουν περάσει 7 μέρες για το εμβόλιο της Pfizer και 14 για της Moderna. Ο κ. Εξαδάκτυλος κόλλησε 10 μέρες μετά τη πρώτη δόση και είναι μεγάλο το διάστημα για να έχει επωαστεί από πριν. Αυτό συμβαίνει και δεν πρέπει ποτέ να είμαστε σίγουροι μετά την πρώτη δόση».

    «Πάντα υπάρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε αλλά αν προσέξουμε τώρα και τηρούμε τα μέτρα, θα πάμε καλύτερα»
    Σε αυτό το σημείο, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τα μέτρα ατομική προστασίας θα τα έχουμε για μεγάλο διάστημα ακόμα δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα περάσουμε και το καλοκαίρι με τέτοια μέτρα. Όμως δε θα έχουμε lockdown και περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας».

    Αναφορικά με το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί η χώρα σε νέο lockdown, ο κ. Γώγος δήλωσε ότι «πάντα υπάρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε αλλά αν προσέξουμε τώρα και τηρούμε τα μέτρα, θα πάμε καλύτερα. Όπως βλέπετε, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε αυτές τις εικόνες, η ροή των κρουσμάτων είναι χαμηλή».

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Περίπου 10.000 θάνατοι καταγράφηκαν σε επαρχιακούς δρόμους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022

    Σχεδόν 10.000 θάνατοι σε επαρχιακές οδούς εκτός αυτοκινητοδρόμων, οι οποίοι αποτελούν...

    Οταν το Flamis.gr αποκάλυπτε ότι ο “μαύρος άγγελος” σκότωσε τα 3 κορίτσια στις 5.2.2022! ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Αυτό είναι το πρώτο δημοσίευμα του flamis.gr το Σάββατο...

    Πάτρα: Επιμένει σε διεκδίκηση της Νομικής Σχολής ο Ανδρέας Κατσανιώτης

    Δεν υποστέλλει τη σημαία της αναθέρμανσης στη διεκδίκηση Νομικής...

    Τι έλεγε η Πισπιρίγκου στον Φλαμή τον Φεβρουάριο του 2022 για το σύνδρομο Μινχάουζεν δι αντιπροσώπου

    Οπως είναι γνωστό το flamis.gr και η εφημερίδα Πελοπόννησος...