Guardian: Οι δυο φωτογραφίες από την Ελλάδα στο άλμπουμ για την ιστορία της Ευρώπης τα τελευταία 50 χρόνια

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ένα συναρπαστικό αφιέρωμα του Guardian ξετυλίγει την ιστορία της Ευρώπης τα τελευταία 50 χρόνια, αποκαλύπτοντας στιγμές που καθόρισαν την Γηραιά ήπειρο, διαμορφώνοντας την πορεία της στον κόσμο.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Μέσα από φωτογραφίες, το βρετανικό μέσο θυμάται και παρουσιάζει γεγονότα από το 1973 έως σήμερα. «Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, δικτατορίες έπεσαν και δημοκρατίες αναγεννήθηκαν.

    Τείχη έπεσαν, ομοσπονδίες διαλύθηκαν και ακολούθησαν αιματηροί πόλεμοι. Υπήρξαν πολλές κρίσεις: πολιτικές, οικονομικές, ανθρώπινες. Η Ευρώπη έχει γίνει μάρτυρας τρομοκρατικών φρικαλεοτήτων, ειρηνικών – και λιγότερο ειρηνικών – επαναστάσεων, φυσικών καταστροφών, μιας πανδημίας. Η ΕΕ αυξήθηκε σε 28 μέλη και στη συνέχεια έχασε ένα από αυτά. Πρωτοφανής αριθμός ανθρώπων διακινδύνευσε τη ζωή του για να φτάσει σε αυτήν», περιγράφει ο Guardian.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Η αρχή της ιστορίας των τελευταίων 50 χρόνων για το άλμπουμ του Guardian ξεκινά με την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, το 1973.

    Η εξέγερση των φοιτητών κατά της δικτατορίας το 1973

    «Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973, ένα τανκ έσπασε τις πύλες του Πολυτεχνείου Αθηνών, καθώς μονάδες της αστυνομίας και του στρατού κατέστειλαν βάναυσα μια φοιτητική εξέγερση που θα προμήνυε το τέλος της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα. Το πόσοι ακριβώς έχασαν τη ζωή τους αμφισβητείται. Παρόλο που κανείς δεν έχασε τη ζωή του στην πανεπιστημιούπολη, οι αναφορές για τον αριθμό των πολιτών – συμπεριλαμβανομένων των μαθητών λυκείου – που σκοτώθηκαν κατά την επακόλουθη καταστολή έξω από αυτήν κυμαίνονται από 24 έως σχεδόν τριπλάσιους.

    Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε κομβική στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μια καθοριστική πράξη αντίστασης κατά του αυταρχισμού που έστρεψε το ρεύμα της κοινής γνώμης εναντίον των συνταγματαρχών, οδήγησε τελικά στην πτώση του καθεστώτος τον επόμενο χρόνο», γράφει ο Guardian.

    Φωτογραφία: AP

    Φωτογραφία: AP

    Τα χρόνια περνούν και στο πρώτο μέρος του Guardian παρουσιάζονται στιγμές όπως το απόλυτο 10άρις της θρυλικής Νάντια Κομανέτσι, ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν να επισκέπτονται το 1984 το Βερντέν κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, με αφορμή την 70η επέτειο από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η έκρηξη του Τσέρνομπιλ, η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και το τροχαίο δυστύχημα της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

    Το δεύτερο μέρος ξεκινά το 2000, όταν τον Ιούλιο, το Concorde της Air France που ταξίδευε με 300 χλμ./ώρα, συνετρίβη, κατά την απογείωσή του από το Αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού, παρασύροντας στο θάνατο τους 113 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 4 στο έδαφος.

    Πέντε χρόνια αργότερα, η Άνγκελα Μέρκελ γίνεται η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ το 2007 καύσωνας σαρώνει τη νότια Ευρώπη. Το 2011, η Ευρώπη σοκάρεται από το μακελειό στη Νορβηγία. Ο Άντρες Μπρέιβικ, αφού πυροδοτεί βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο -8 νεκροί, σκοτώνει 69 ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι έφηβοι, στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού κόμματος στο νησί Ούτεγια.

    Μία ακόμη στιγμή που συγκλόνιζε την Γηραία ήπειρο, καταγράφεται το 2015, όταν στα τουρκικά παράλια ξεβράζεται η σορός του Άλαν Κουρντί. Τα καρέ από τη στιγμή έγιναν σύμβουλο ολόκληρης της προσφυγικής κρίσης.

    Το Brexit, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων είναι μόνο μερικά από τα σημαντικά γεγονότα που μεσολαβούν μέχρι η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος να μπει σε lockdown εξαιτίας της Covid-19. To 2020, o κορωνοιός φτάνει στην Ιταλία και η ιστορία συνεχίζεται να γράφεται.

    2021, φωτιές ξεσπούν στην Ελλάδα – Η συγκλονιστική κραυγή της κυρίας Παναγιώτας

    Το 2021, ο Guardian παρουσιάζει τις σοβαρές πυρκαγιές που ξεσπούν στην χώρα μας.

    Η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη, που αποτυπώνει την κραυγή της κυρίας Παναγιώτας που έβλεπε τη φωτιά να σαρώνει την Εύβοια, έκανε τον γύρο των διεθνών μέσων.

    Η συγκλονιστική αυτή η εικόνα αποτύπωσε τον πόνο και την οδύνη των κατοίκων της Εύβοιας, η οποία καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα το καλοκαίρι του 2021.

    Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

    Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

    «Δεκάδες τεράστιες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια εν μέσω ενός ιστορικού καύσωνα που κορυφώθηκε στις αρχές Αυγούστου, όταν στον Λαγκαδά, κοντά στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν 47,1 βαθμοί Κελσίου», αναφέρει ο Guardian.

    «Είκοσι πέντε χώρες έστειλαν πυροσβέστες και μέσα, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, και πολυάριθμοι διεθνείς οργανισμοί αναφέρθηκαν στις πυρκαγιές, για άλλη μια φορά, ως δείγμα των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη», πρόσθεσε.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    «Αν η Τουρκία είχε ενταχθεί στην ΕΕ το 2007 ή το 2008…»

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ζήτησε να επιστρέψουν...

    Αυτό είναι το μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο της Σοβιετικής Ένωσης

    Όταν ο Γκεόργκι Μαλενκόφ έγινε ο επόμενος Γενικός Γραμματέας...

    Οσα φέρνει το 2025 σε τέχνες, σινεμά και βιβλίο

    Η Tate Modern συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας και το...

    Για σκι στα Καλάβρυτα η τραγουδίστρια Μαριάντα Πιερίδη

    Στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων για σκι πήγε η γνωστή τραγουδίστρια Μαριάντα Πιερρίδη...
    Best Shop