H Intel επενδύει στην Ελλάδα – Ο παγκόσμιος κολοσσός επιλέγει και τη χώρα μας στο άνοιγμά του στην Ευρώπη

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Το 2022 μπορεί να έκλεισε με επιδόσεις – ρεκόρ στον τομέα των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ), εν τούτοις φαίνεται πως και το 2023 ξεκινά δυναμικά για τη χώρα μας, παρά τις νέες προκλήσεις στο οικονομικό περιβάλλον. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τρεις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων. Μία εξ αυτών, όπως κατάφερε να ταυτοποιήσει το «b.s.», είναι ο αμερικανικός πολυεθνικός κολοσσός και παγκόσμιος leader στην κατασκευή τσιπ ημιαγωγών, Intel.

    Μια εξέλιξη που αναμένεται να βάλει τη χώρα μας στον χάρτη της αλυσίδας σχεδιασμού και παραγωγής τσιπ ημιαγωγών στην Ευρώπη, σε μια περίοδο κρίσιμη λόγω αφενός των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν σήμερα στην παγκόσμια αγορά, αφετέρου των γεωπολιτικών αψιμαχιών που επιτάσσουν τη διασφάλιση επάρκειας, παραγωγής, αλλά και τεχνολογικής πρωτοπορίας διαμέσου αυτών των προϊόντων, που είναι κρίσιμα για κάθε ηλεκτρική συσκευή!

    «Το 2023 η Ελλάδα οδεύει για νέο, τρίτο κατά σειρά, ρεκόρ όλων των εποχών στις άμεσες ξένες επενδύσεις και πλέον βρίσκεται στο ραντάρ των μεγαλύτερων εταιρειών του πλανήτη», αναφέρει σε δήλωσή του στο «b.s.» ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης. «Αυτό αποδεικνύεται από τις έως τώρα επενδύσεις παγκόσμιων κολοσσών. Απολύτως ενδεικτικά αναφέρω Microsoft, J.P. Morgan, Google, Pfizer, Amazon web services, Digital Realty, με αιχμή την υψηλή τεχνολογία, την ενέργεια, τον τουρισμό και το real estate. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Goldman Sachs αποφάσισε να ξεκινήσει από την Ελλάδα τις επενδύσεις της στον τομέα του τουρισμού.

    H Intel επενδύει στην Ελλάδα – Ο παγκόσμιος κολοσσός επιλέγει και τη χώρα μας στο άνοιγμά του στην Ευρώπη

    Ολες αυτές και πάρα πολλές ακόμη επενδύσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας λειτουργούν ως μαγνήτης για νέες επενδύσεις στο γόνιμο έδαφος του αισθητά βελτιωμένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της ανακτηθείσας αξιοπιστίας και του πλέγματος των διεθνών συμμαχιών της χώρας, καθώς και του ελκυστικού πλαισίου κινήτρων, με τη συνδυασμένη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του αναπτυξιακού νόμου, του νέου θεσμικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις, των αποκρατικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ».

    Η επένδυση

    Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν πως οι συζητήσεις μεταξύ Intel και κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με την αμερικανική πολυεθνική να είναι αυτή που προσέγγισε την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο του τεράστιου επενδυτικού σχεδίου που έχει για την Ευρώπη.

    Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ήδη συγκεκριμένο πλάνο ενισχύσεων, με το οποίο θα μπορούσε να υποστηρίξει τα επενδυτικά πλάνα της πολυεθνικής στη χώρα μας, και το οποίο αναμένεται να κοινοποιήσει στον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Πατ Γκέλσινγκερ. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν επαφές σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών τις προσεχείς ημέρες, με δεδομένο ότι ο κ. Γκέλσινγκερ είναι μεταξύ των κεντρικών συμμετεχόντων στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και στο οποίο θα υπάρξει πολυμελής ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    H Intel επενδύει στην Ελλάδα – Ο παγκόσμιος κολοσσός επιλέγει και τη χώρα μας στο άνοιγμά του στην Ευρώπη
    Πατ Γκέλσινγκερ

    Η κεφαλαιοποίηση της Intel σήμερα είναι άνω των 123 δισ. δολαρίων, με ετήσιο κύκλο εργασιών στα 79 δισ. δολάρια. Το 2021 είχε εξαγγείλει πως από τον Μάρτιο του 2022 και σε βάθος δεκαετίας θα επενδύσει συνολικά 80 δισ. ευρώ σε υποδομές αλλά και στη δημιουργία ενός μεγάλου διασυνδεδεμένου οικοσυστήματος στην Ε.Ε. που θα περιλαμβάνει το σύνολο της αλυσίδας αξίας των ημιαγωγών, από την έρευνα και την ανάπτυξη έως την παραγωγή και τη «state of the art» συσκευασία!

    Η πρώτη φάση αυτού του τεράστιου επενδυτικού σχεδίου, η οποία έχει προϋπολογισμό 33 δισ. ευρώ, ήδη έχει ξεκινήσει, με την Intel να γνωστοποιεί την πρόθεσή της να δημιουργήσει ένα νέο mega εργοστάσιο με δύο ξεχωριστές μονάδες παραγωγής στη Γερμανία, την επέκταση του ήδη υφιστάμενου στην Ιρλανδία, αλλά και τη δημιουργία ενός ακόμη στην Ιταλία. Ακόμη, έχει ανακοινώσει τη δημιουργία ενός μεγάλου R&D και σχεδιαστικού κέντρου στη Γαλλία, καθώς και επενδύσεις σε υφιστάμενες δομές R&D και σε υπηρεσίες χυτηρίου (ώστε να παράγει και για λογαριασμό τρίτων την κατασκευή τσιπ) στην Πολωνία και την Ισπανία.

    Προφανώς στη λίστα αυτή μπορεί να προστεθεί, όπως όλα δείχνουν, και η Ελλάδα! Αξιόπιστες πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Intel και της ελληνικής κυβέρνησης εξηγούσαν πως καθοριστικό ρόλο για την εκδήλωση του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει ο παγκόσμιος leader στην κατασκευή τσιπ ημιαγωγών για τη χώρα μας έπαιξαν τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ανακοινώσει τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Microsoft και η Google και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα είναι ανερχόμενη δύναμη στο κομμάτι των τεχνολογικών υποδομών για το λεγόμενο «Industry 4.0».

    «Η Ελλάδα προσφέρει ασφάλεια και προοπτική. Είναι ευρωπαϊκή χώρα, βρίσκεται σε πολύ καλή τοποθεσία και υπάρχει σταθερότητα. Το τελευταίο, μαζί με το γεγονός ότι προωθούμε δυναμικά την πράσινη ενέργεια, που οι ίδιοι πλέον θέλουν να χρησιμοποιούν κατά προτεραιότητα, είναι τα δύο πράγματα που τους εξιτάρουν περισσότερο», σημείωναν χαρακτηριστικά.

    Οι ίδιες πηγές μάλιστα έλεγαν πως προτού προσεγγίσει η Intel την κυβέρνηση είχε ήδη λάβει σχετικές πληροφορίες για την πρόοδο της χώρας από τα στελέχη και την ηγεσία της Microsoft.

    H Intel επενδύει στην Ελλάδα – Ο παγκόσμιος κολοσσός επιλέγει και τη χώρα μας στο άνοιγμά του στην Ευρώπη

    Σε κάθε περίπτωση, μια επένδυση από την Intel θα είναι εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας, ιδίως καθώς βρισκόμαστε εν τω μέσω ενός άτυπου παγκόσμιου πολέμου για τον έλεγχο της παραγωγής τσιπ ημιαγωγών μετά και την κρίση που έχει προκληθεί τα τελευταία χρόνια από τις μεγάλες ελλείψεις.

    Ο παγκόσμιος πόλεμος των ημιαγωγών

    Ηδη η Ε.Ε. επιχειρεί να μειώσει την εξάρτησή της από την Ασία στον χώρο αυτό βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς απαιτούνται πολλά δισεκατομμύρια για την κατασκευή «χυτηρίων» τσιπ. Η Κομισιόν έχει δεσμεύσει 45 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του «Chips Act» που θα δοθούν ως ενισχύσεις για τη δημιουργία υποδομών οι οποίες όχι μόνο θα προσφέρουν ασφάλεια επάρκειας στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και θα βοηθήσουν να αναβαθμιστεί η ήπειρος σε σημαντική πηγή καινοτομίας σε έναν χώρο όπου σήμερα κυριαρχούν οι Αμερικανοί και Ασιάτες.

    Αντίστοιχο πρόγραμμα (ύψους 52 δισ.) τρέχουν και οι ΗΠΑ, με στόχο να κινητοποιηθούν πολλαπλάσια κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω ΣΔΙΤ. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν συγκροτήσει μια άτυπη συμμαχία της Δύσης ώστε να παράγονται στο έδαφός τους περισσότερα τσιπ για ηλεκτρονικές συσκευές. Ειδικά καθώς η κρίση στην αγορά των ημιαγωγών με τις μεγάλες ελλείψεις μπορεί να χειροτερεύσει περαιτέρω στην περίπτωση επέμβασης των Κινέζων στην Ταϊβάν, όπου σήμερα παράγεται ή συναρμολογείται σε συστήματα το 65% των ημιαγωγών παγκοσμίως.

    Ηδη οι ελλείψεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα προκαλούν σημαντικές οικονομικές απώλειες. Εκτιμάται ότι μόνο πέρυσι στοίχισαν στην αμερικανική οικονομία 250 δισ. δολάρια, ενώ οδήγησαν αρκετά εργοστάσια στην Ευρώπη που παράγουν προϊόντα που εμπεριέχουν τσιπ σε παύση εργασιών για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

    Κι αυτό την ώρα που η ζήτηση για ημιαγωγούς τα επόμενα χρόνια θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Εκτιμάται μάλιστα πως η αγορά ημιαγωγών θα έχει διπλασιαστεί έως το 2030 με καταλύτες τη σταδιακή επέκταση του ΙοΤ και των δικτύων 5G και 6G που ανοίγουν τον δρόμο για νέες αγορές, αλλά και έξυπνα εργοστάσια, νοσοκομεία και κατοικίες, διασυνδεμένα αυτοκίνητα και αυτόνομη οδήγηση.

    Με την παραδοχή αυτή, οι διασυνδεμένες στο Διαδίκτυο συσκευές αναμένεται να φτάσουν τα 125 δισεκατομμύρια. Αν μάλιστα υπολογιστεί ότι καθεμία ενσωματώνει, κατά μέσο όρο, τρία τσιπάκια, ο αριθμός των ενσωματωμένων τσιπ θα ξεπεράσει τα 375 δισεκατομμύρια!

    Κι αυτό τη στιγμή που η κατασκευή/παραγωγή σε ΗΠΑ και Ε.Ε. έχει μειωθεί δραματικά σε σχέση με το παρελθόν: παρότι οι δύο περιοχές εξακολουθούν να κρατούν τα σκήπτρα στον σχεδιασμό των πιο πολύπλοκων τσιπ, με ποσοστά 74% και 20% αντίστοιχα, η παραγωγή και η συναρμολόγηση γίνονται αλλού, και συγκεκριμένα σε Κίνα και Ανατολική Ασία (το μερίδιο των ΗΠΑ στην παραγωγή είναι μόλις 12% και της Ε.Ε. περίπου 9%, ενώ στη συναρμολόγηση και συσκευασία είναι πρακτικά απούσες). Κάτι που δημιουργεί και ζήτημα κυβερνοασφάλειας σε μια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων.

    Εταιρεία – σύμβολο

    Στην προσπάθεια αναστροφής αυτής της εικόνας η Intel έχει βγει μπροστά καταρτίζοντας το μεγάλο επενδυτικό πλάνο της. Η εταιρεία με έδρα στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τσιπ ημιαγωγών στον κόσμο, με βάση τον κύκλο εργασιών. O τελευταίος το 2022, με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, διαμορφώθηκε στα 63-64 δισ. δολάρια.

    Πρόκειται για την εταιρεία που εισήγαγε την αρχιτεκτονική μικροεπεξεργαστών x86, που σήμερα χρησιμοποιείται σχεδόν στο σύνολο των προσωπικών υπολογιστών. Ιδρύθηκε στις 18 Ιουλίου του 1968, με το όνομα Integrated Electronics Corporation (εταιρεία ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών). Ιδρυτές ήταν ο Ρόμπερτ Νόις και ο Γκόρντον Μουρ, οι οποίοι, υπό τη διοικητική εποπτεία και το όραμα του Αντριου Γκρόουβ, συνδύασαν προηγμένες ικανότητες σχεδιασμού τσιπ και σύγχρονες κατασκευαστικές μεθόδους.

    Η Intel, εκτός από μικροεπεξεργαστές, κατασκευάζει μητρικές πλακέτες, κάρτες δικτύου, μνήμες τύπου flash, μονάδες επεξεργασίας γραφικών και άλλες συσκευές που συνδέονται με επικοινωνίες και υπολογιστές. Αρχικά ήταν γνωστή κυρίως σε μηχανικούς και τεχνολόγους, αλλά η επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια της δεκαετίας του 1990 με το όνομα «Intel Inside» καθιέρωσε την ίδια αλλά και τους επεξεργαστές Pentium μεταξύ των οικιακών χρηστών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη

    Την Τρίτη, 28 Ιανουαρίου και ώρα 17:00 θα πραγματοποιηθεί...

    ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ 4 ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: Την χτυπούσε στο κεφάλι, την εξευτέλιζε… της έσπασε το αυτοκίνητο

    Πλέον των 40 γυναικών τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει...

    ΑΧΑΪΑ: Ο Δημήτρης Παλούμπης συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο – ΦΩΤΟ

    Με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση...

    ΠΑΤΡΑ: Κοπή πίτας στην εταιρεία Φώτης Παπαθεοδώρου Autoparts

    Μέσα σε ένα ευχάριστο και ζεστό κλίμα, η εταιρεία Φώτης...
    Best Shop