H ψηφιακή ΑΑΔΕ φέρνει 2 δισ. πρόσθετα έσοδα τον χρόνο

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Το ψηφιακό «μπουμ» της ΑΑΔΕ το 2025 φέρνει πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία κάθε χρόνο σε μόνιμη βάση. Με αυτά η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει μόνιμες ελαφρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έως το 2027.

    Με τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ, από τη νέα χρονιά κλείνουν μεγάλα παράθυρα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Ο προσωπικός «φάκελος» κάθε φορολογούμενου, τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης για πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών, αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ και έμμεσων φόρων τη στιγμή της είσπραξης -και όχι μετά τη δήλωση- από την επιχείρηση, αλλά και πάνω από μια ντουζίνα νέα εργαλεία και όπλα εκτιμάται ότι θα αποφέρουν άμεσο όφελος:

    – 1 δισ. από το κενό είσπραξης ΦΠΑ: Τα καλά νέα είναι ότι ήδη, στην τετραετία 2019-2022, η τρύπα από την κλοπή του ΦΠΑ μειώθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο σε μόνιμη βάση, ενώ το 2023 περιορίστηκε περαιτέρω. Τα κακά νέα όμως είναι ότι από το 2017 (οπότε η χώρα κατέγραψε ρεκόρ απωλειών 29,1% με βάση τους υπολογισμούς της Κομισιόν) έχασε σωρρευτικά περί τα 30 δισ. ευρώ σε φόρους έως το 2023.

    Πλέον η διαφυγή ΦΠΑ έπεσε κάτω από 14%, αλλά η χώρα εξακολουθεί ακόμη να χάνει περισσότερα από 3 δισ. τον χρόνο! Σε οικονομίες που μπορούν να συγκριθούν λόγω μεγέθους με την Ελλάδα (Τσεχία, Πορτογαλία, Βέλγιο κ.ά.), οι ετήσιες απώλειες είναι 1-2 δισ. μικρότερες. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν βάλει στόχο από το 2026 οι απώλειες να πέσουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το κενό να μην ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Τότε η Ελλάδα θα εξασφαλίζει τουλάχιστον 1 δισ. επιπλέον έσοδα από τη φοροδιαφυγή κάθε χρόνο.

    – 200 εκατ. ευρώ τουλάχιστον από το κενό ΕΦΚ: Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) επιβάλλονται σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, δηλαδή σε προϊόντα τα οποία βάζουν στο μάτι τα κυκλώματα νοθείας και λαθρεμπορίας. Το κενό στους ΕΦΚ θεωρείται ότι ξεπερνά σημαντικά το κενό του ΦΠΑ. Οι απώλειες υπερβαίνουν το 1 δισ. ετησίως. Ρεαλιστικά, το Δημόσιο μπορεί να προσβλέπει σε επιπλέον έσοδα 200 εκατ. από τη μείωση του λαθρεμπορίου.

    – 200 εκατ. ευρώ τουλάχιστον από δασμούς που χάνονται από απάτες τύπου «καρουζέλ», δηλαδή εικονικές «τριγωνικές» και διασυνοριακές συναλλαγές.

    – Πάνω από μισό δισ. ευρώ ετησίως έσοδα από άμεσους φόρους σε «μαύρα» εισοδήματα τα οποία αποκρύπτονται, εισφορές που χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τα αντίστοιχα εισοδήματα, καταπολέμηση της απάτης με κονδύλια ΕΣΠΑ κ.λπ.

    Η μεγάλη ανατροπή έρχεται το 2025 καθώς πέραν των myDATA και των POS, που ήδη έχουν μπει στη ζωή μας, αναμένονται ακόμα:

    – BANCAPP: Πρόκειται για το νέο σύστημα εντοπισμού αδικαιολόγητου πλουτισμού Bank Account Nexus Crosscheck APPlication (ή Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας όπως αποδίδεται στα ελληνικά), το οποίο θα σκανάρει και θα ταυτοποιεί κάθε ευρώ που περνά από τις τράπεζες. Το σύστημα αναλύει τάχιστα τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών. Ενεργοποιήθηκε πιλοτικά φέτος σε 1.100 ελεγχόμενους και θα αξιοποιηθεί πλήρως από το 2025. Στόχο έχει την άμεση άντληση και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο, προκειμένου να καταστεί ταχύτερος ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης και αποτελεσματικότερη η ελεγκτική διαδικασία.

    – Online παρακολούθηση φορτηγών και κοντέινερ σε όλη την επικράτεια: ΑΑΔΕ και τελωνεία θα ξέρουν πού βρίσκονται όλα τα φορτία σε πραγματικό χρόνο με στόχο να μπει φρένο στο λαθρεμπόριο και στις απάτες-«καρουζέλ». Το σύστημα θα κοστίσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο, αξίζει τα λεφτά του, καθώς έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως χάνονται δισεκατομμύρια κάθε χρόνο και περιγράφουν αναλυτικά πώς τα φορτηγά φεύγουν πρωί από την Αθήνα και επιστρέφουν το απόγευμα έχοντας -υποτίθεται- παραδώσει φορτία στη Βουλγαρία ή τα Σκόπια. Το πρόβλημα περιορίζεται μεν έτσι, ανακύπτει όμως άλλο όταν κυκλώματα πραγματοποιούν τυπικά τα δρομολόγια χρησιμοποιώντας άδεια φορτηγά για να δείχνουν πως λειτουργούν νόμιμα. Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι συχνά τα φορτία μεταφέρουν ακόμα και… τσιμέντο αντί τα δηλωθέντα προϊόντα για να μη φαίνονται ελλιποβαρή τα φορτηγά.

    Υπερόπλο τα Big Data

    Αυτά είναι μόνο η αρχή! Το έργο ολοκληρώνεται το 2025-2026 με την προμήθεια ενός συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης για ανάλυση Big Data και Meta Data στοιχείων επιχειρήσεων και όλων των φορολογουμένων. Πρόκειται για το σύστημα Προηγμένης Επιχειρησιακής Νοημοσύνης (ΒΙ) και Ανάλυσης Δεδομένων (Data Analytics) που θα να αναλύει και θα αξιοποιεί στοιχεία τεράστιου όγκου, τα οποία δεν μπορεί να επεξεργαστεί με το χέρι σήμερα ο φορολογικός μηχανισμός.

    Στο πλαίσιο αυτό, το 2025 ολοκληρώνεται η αντικατάσταση και ενοποίηση των Πληροφοριακών Συστημάτων Taxis-Taxisnet-Elenxis, καθώς και του Icisnet των Τελωνείων με το MASP (Multi Annual Strategic Planning). Και όλα αυτά, πακέτο με μια σειρά άλλων νέων εφαρμογών που, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή από το 2025 και θα κοστίσουν πάνω από 200 εκατ. ευρώ στο κράτος, όπως οι εξής – μεταξύ άλλων:

    – Ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών.
    – Δημιουργία προφίλ με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για κάθε φορολογούμενο.
    – Αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ και έμμεσων φόρων σε πραγματικό χρόνο με χρήση των my Data καιδιασύνδεση ταμειακών με POS.
    – Αξιοποίηση και χρήση του Διαδικτύου και της σύγχρονης τεχνολογίας για εντοπισμό κινδύνων μη συμμόρφωσης και προσδιορισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
    – Ανάπτυξη νέων Ηλεκτρονικών Τελωνειακών Υπηρεσιών.
    – Οργάνωση και ψηφιοποίηση των αρχείων που φυλάσσονται σε κούτες, γραφεία, ντουλάπια κ.ο.κ.
    – Λειτουργία συστήματος ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων παρακολούθησης του συστήματος εισροών εκροών στα καύσιμα.
    – Νέο ΟΠΣ στο Γενικό Χημείο του Κράτους, ανανέωση του εργαστηριακού εξοπλισμού του και εμπλουτισμός του με φορητά όργανα για επιτόπιους ελέγχους.
    – Σύστημα παρακολούθησης κίνησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) κατά την είσοδο και την κυκλοφορία τους στη χώρα.

    Από το 2025 θα τεθούν σε πλήρη παραγωγική λειτουργία και άλλου τύπου συστήματα, όπως το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), η διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο, αλλά και παροχή στοιχείων από ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας με κάρτες και POS εξωτερικού.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πλήθος κόσμου και εξέχουσες προσωπικότητες στην κοπή πίτας των ΙΝΑΔΕ και ΠΑΣΕΒΙΠΕ – Φώτο

    Η  ανάπτυξη εκπροσωπήθηκε και «φιλοξενήθηκε» κατά τον καλύτερο τρόπο...

    Απίστευτο χρήμα στα ταμεία της Ρεάλ Μαδρίτης

    Έσοδα ρεκόρ ύψους 1.045,5 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε για την...

    «Έσπασαν» τα ισόβια για δύο από τα αδέλφια που σκότωσαν τον 45χρονο ιδιοκτήτη ψητοπωλείου

    «Έσπασαν» τα ισόβια για δύο κατηγορουμένους στην υπόθεση δολοφονίας...
    Best Shop