Και οι 50 κρατούμενοι θα εκτίσουν ολόκληρη την ποινή που τους επιβλήθηκε από τους δικαστές του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Αλβανοί εγκληματίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% των ξένων υπηκόων που βρίσκονται στις βρετανικές φυλακές. Οι κρατούμενοι έχουν προσφερθεί εθελοντικά να μεταφερθούν από τις βρετανικές φυλακές στις αλβανικές στο πλαίσιο μίας νέας συμφωνίας.
Είναι ένα «πρώτο βήμα» από τα δύο κράτη για απομάκρυνση εκατοντάδων φυλακισμένων Αλβανών εγκληματιών, εξοικονομώντας έτσι εκατομμύρια λίρες από τα χρήματα των βρετανών φορολογουμένων. Μέχρι τώρα, οι απελάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών στα Τίρανα αφορούσαν είτε εγκληματίες οι οποίοι είχαν ήδη εκτίσει τις ποινές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε άτομα που πέρασαν παράνομα στη Βρετανία, αφού διέσχισαν τη Μάγχη με βάρκες.
Πηγή της αλβανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης της Βρετανίας και του Αλβανού υπουργού Ulsi Manja οδήγησαν σε συμφωνία για τις πρώτες μεταγωγές. «Έχουμε περιορισμένη χωρητικότητα στις φυλακές μας. Αλλά για να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς το Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνήσαμε να δεχτούμε 50 Αλβανούς που έχουν εκφράσει οι ίδιοι την προθυμία να επιστρέψουν», πρόσθεσε η πηγή.
1.336 Αλβανοί φυλακισμένοι στη Βρετανία
Οι Αλβανοί υπήκοοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των αλλοδαπών που κρατούνται σε αγγλικές και ουαλικές φυλακές. Στην τελευταία καταμέτρηση υπήρχαν περισσότεροι από 1.336 Αλβανοί φυλακισμένοι στη Βρετανία, ο μεγαλύτερος αριθμός εγκληματιών στο εξωτερικό πίσω από τα κάγκελα.
Αν και η πρώτη ομάδα των απελαθέντων έχει εθελοντικά συμφωνήσει να επιστρέψει, η συμφωνία Αλβανίας-Βρετανίας αναφέρει ότι οι κρατούμενοι μπορούν, στο μέλλον, να μεταφερθούν χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι Αλβανοί κακοποιοί, οι οποίοι εκτίουν τις μεγαλύτερες ποινές στη φυλακή είναι δύο δολοφόνοι και τρεις αρχιμαφιόζοι ναρκωτικών, οι οποίοι σήμερα εκτίουν συνολικά 143 χρόνια – με κόστος για το Βρετανικό δημόσιο 6.864.000 λιρών σε σημερινές τιμές.
Οι καταδικασθέντες δολοφόνοι περιλαμβάνουν τον πρώην εργαζόμενο σε γκαράζ, Κότσι Σελαμάι, 37 ετών, ο οποίος εκτίει τη μεγαλύτερη ποινή μεταξύ των 1.336 Αλβανών κρατουμένων. Σκότωσε τη Σαμπίνα Νέσα σε ένα πάρκο του Λονδίνου τον Σεπτέμβριο του 2021 και φυλακίστηκε για 36 χρόνια. Ένας άλλος δολοφόνος, ο Ali Qazimaj, 48 ετών, από το Tilbury του Essex, καταδικάστηκε σε 35 χρόνια το 2017 για τη δολοφονία του Πήτερ Στούαρτ, 75 ετών, του οποίου η σύζυγος Σίλβια, 69, δεν βρέθηκε ποτέ.
Η Βρετανία και η Αλβανία κατέληξαν σε μια αρχική συμφωνία για την απομάκρυνση των Αλβανών κακοποιών τον Ιούλιο του 2021. Το Αλβανικό κοινοβούλιο επικύρωσε την συμφωνία δύο μήνες αργότερα. Όμως, σύμφωνα με αλβανικές πηγές, η γραφειοκρατία παρεμπόδιζε την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Τιράνων πρόκειται να λάβει πληροφορίες για τις καταδικαστικές αποφάσεις Αλβανών εγκληματιών και λεπτομέρειες για τα αδικήματα για τα οποία κρίθηκαν ένοχοι.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο τύπου των Τόρις, Lee Anderson: «Αυτά είναι σπουδαία νέα. Δεν θέλουμε αυτούς τους ανθρώπους στις φυλακές μας και δεν θέλουμε αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα μας. Δεν παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες μας και θα πρέπει να σταλούν πίσω από όπου ήρθαν αντί να τους επιτραπεί να ζουν εις βάρος των Βρετανών φορολογουμένων».
Περισσότεροι από 13.000 Αλβανοί έχουν φτάσει στη Βρετανία από τη βόρεια Γαλλία με βάρκες φέτος και τώρα αποτελούν περίπου 1 στις 3 αφίξεις στο νησί συνολικά.
Μπλόκο στην παροχή ασύλου
Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ περιέγραψε πώς μια πρόσφατη συμφωνία με τα Τίρανα θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. Δήλωσε ότι οι αλλαγές που ετοιμάζονται θα επιτρέψουν να κηρυχθεί το άσυλο προς τους Αλβανούς «προφανώς αβάσιμο. Και συμπλήρωσε «Τους επόμενους μήνες, χιλιάδες Αλβανοί θα επιστρέψουν στα σπίτια τους».
Ο Αλβανός πρεσβευτής στη Βρετανία Qirjako Qirko παραδέχτηκε ότι οι μετανάστες από τη χώρα του «προσποιούνται» ότι είναι θύματα της σύγχρονης δουλείας. Ο Qirjako Qirko είπε στους βουλευτές ότι πολλοί Αλβανοί που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρή βάρκα είναι «απλώς οικονομικοί μετανάστες». Δήλωσε επίσης επανειλημμένα ότι η χώρα του, η Αλβανία είναι «ασφαλής» – που σημαίνει ότι δεν χρειαζόταν να φύγουν οι πολίτες του αιτούντες άσυλο.
Τον Νοέμβριο, ανώτεροι αξιωματούχοι του «FBI της Βρετανίας» προειδοποίησαν ότι οι Αλβανοί εγκληματίες διαπράττουν «κατάφωρη εκμετάλευση» των βρετανικών νόμων για τη δουλεία και μάλιστα έχουν «εκπαιδευτεί» τι να πουν σε περίπτωση που συλληφθούν. Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) δήλωσε ότι αλβανικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος φέρνουν εργάτες στη Βρετανία με μικρά σκάφη για να εργαστούν στο εμπόριο ναρκωτικών, όπως φάρμες κάνναβης.
Το δίκτυο της Αλβανικής μαφίας ναρκωτικών
Το εμπόριο ναρκωτικών που συνδέεται με την Αλβανία έχει απλώσει πλοκάμια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε πόλεις, κωμοπόλεις, ακόμη και σε αγροτικές περιοχές, ανέφερε η υπηρεσία. Αλβανοί δικηγόροι, λογιστές και άλλοι επαγγελματίες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύεται ότι υποστηρίζουν τεράστιες εγκληματικές επιχειρήσεις, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι. Ο πρώην υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις προέτρεψε τους υπουργούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα περισσότερων από δώδεκα ευρωπαϊκών χωρών που αρνούνται όλα τα αιτήματα ασύλου από Αλβανούς.
Ο βουλευτής των Συντηρητικών είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο αποδοχής στις αιτήσεις ασύλου από Αλβανούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 14 ευρωπαϊκά έθνη δεν χορήγησαν ούτε ένα αλβανικό αίτημα ασύλου πέρυσι. Συγκριτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο χορήγησε άσυλο σε ποσοστό περισσότερο από το 55%, από τις 4.754 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από Αλβανούς πέρυσι.