Με το θέμα της πανδημίας να έχει αναγορευτεί σε κεντρικό μέτωπο της πολιτικής αντιπαράθεσης, λόγω της τελευταίας έξαρσης, ήταν περίπου αναμενόμενο η κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, να πάρει άγριες διαστάσεις.
Μάλιστα στη σύγκρουση που άνοιξε από προχθές και αφορά στην εξαίρεση που έχουν οι ναοί από την υποχρέωση των πιστών να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για να εισέλθουν σε αυτούς, μπήκαν και οι ίδιοι οι αρχηγοί, ήτοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας με την ανταλλαγή σφοδρών πυρών. Λίγες ώρες μετά τις προχθεσινές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αναδείξει το θέμα των ναών και να προαναγγείλει ότι το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογία, ώστε να συμπεριλαμβάνεται και η είσοδος στις εκκλησίες στην υποχρέωση επίδειξης τεστ. Το γεγονός ότι επέρριψε ψηφοθηρική πολιτική στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «την ώρα που όλοι μετράμε κρούσματα και νεκρούς, είναι αδιανόητο αυτός να μετράει ψήφους», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος του απάντησε μέσω της συνέντευξης, που παραχώρησε χθες βράδυ στο Μέγκα.
«Ήρθαμε σε σύγκρουση με την Εκκλησία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας με έμφαση ότι «εμείς κλείσαμε τις εκκλησίες, δεν κάναμε Πάσχα το 2020. Υπήρξε σφοδρή σύγκρουση τότε με την εκκλησία, η οποία τελικά πείστηκε», ενώ πρόσθεσε αιχμηρά ότι «ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι σε αντίθεση με άλλους χώρους, όπως η εστίαση, είναι δύσκολο να υπάρξει έλεγχος στις εισόδους των τόπων θρησκευτικής λατρείας, ξεκαθαρίζοντας πως «αν υπήρχε τρόπος αυτό να εφαρμοστεί, θα ήμουν πρώτος να το συζητήσω».
Απαντώντας το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού, σχολίασε πως «είναι μνημείο πολιτικού καιροσκοπισμού η απάντησή του ότι στις εκκλησίες δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος για τεστ στους ανεμβολίαστους όπως γίνεται παντού, γιατί δεν υπάρχει υπεύθυνος» και τον κατηγόρησε ότι «βάζει τη δυσαρέσκεια της εκλογικής του πελατείας πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Με πολιτική δειλία, κυνισμό και ανευθυνότητα, αποδεικνύει ότι τελικά δεν έχει τον Θεό του».
Πάντως για το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και με αφορμή σχετικές προτάσεις, που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η προσπάθεια αυτή έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά το μέτρο αυτό για άλλες ομάδες πολιτών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει ένα τείχος άρνησης από μειοψηφίες, εκτιμώντας ότι η επιβολή πιο αυστηρών μέτρων θα έφερναν τα αντίθετα αποτελέσματα.