Με μια ελκυστική πρόταση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Περιφέρειας και των αρμόδιων φορέων αυτοδιοίκησης, προσήλθε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Το πρόγραμμα ωστόσο είναι ανταγωνιστικό αντίστοιχου σχεδίου, που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προβλέπει την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου έξω από το Μεσολόγγι, το οποίο όμως δεν έχει προχωρήσει σε υλοποίηση αν και είναι ώριμο, γιατί το υπουργείο δεν έδινε μέχρι σήμερα όρους σύνδεσης.
Για τον λόγο αυτό, το κλίμα που επικρατούσε χθες ήταν βαρύ για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Ο περιφερειάρχης στην αρχική του τοποθέτηση παρουσίασε το σχέδιο ενεργειακών κοινοτήτων της ΠΔΕ, που παραμένει σε αναμονή έγκρισης όρων σύνδεσης ακόμα και σήμερα που επισήμανε και προς την υπουργό. Μάλιστα έκανε και συγκρίσεις απόδοσης μεταξύ των δύο σχεδίων, αλλά και συνδυασμού αυτών, για να τονίσει ότι η πρόταση της Περιφέρειας εξακολουθεί να υπερτερεί του «Απόλλωνα».
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης είπε ότι η ΠΔΕ από αρκετό καιρό έχει εκπονήσει ένα σχέδιο μείωσης του ενεργειακού κόστους με τρεις ενεργειακές κοινότητες αποτελούμενες από τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και τέσσερις ενεργειακές κοινότητες αποτελούμενες από τους ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις. Προβλέπεται η κατασκευή δίπλα στο Μεσολόγγι, ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 100 MW για την παραγωγή και συμψηφισμό των αναγκών των ενεργειακών κοινοτήτων και των ευάλωτων νοικοκυριών της Δυτικής Ελλάδας, με θετική επίδραση σε 300.000 κατοίκους και κυρίως σε 200.000 αγρότες.
Εν τέλει, ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, αναδεικνύεται η αγωνία και η ανάγκη να δοθεί απάντηση στην ενεργειακή κρίση που πνίγει την περιοχή με τεράστια χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρών προς τους παρόχους ενέργειας.
Η κυρία Σδούκου προσήλθε στη σύσκεψη με μια ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία προς στιγμή, αιφνιδίασε ευχάριστα τους παρευρισκόμενους, αν και διατυπώθηκαν κάποιες σοβαρές επιφυλάξεις. Συγκεκριμένα, υποσχέθηκε να δοθούν άμεσα και με απόλυτη προτεραιότητα, όροι σύνδεσης στα έργα ΑΠΕ των ενεργειακών κοινοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την προϋπόθεση να αλλάξει το καθεστώς σύνδεσης, από Net Metering σε Net Billing.
Και ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο καθεστώτων σύνδεσης; Στο Net Metering, οι κιλοβατώρες που παράγονται από φωτοβολταϊκά συστήματα της ενεργειακής κοινότητας συμψηφίζονται με την κατανάλωση. Στο Net Billing, οι καταναλωτές αποζημιώνονται για την πλεονάζουσα ενέργεια που εισάγουν στο δίκτυο, με βάση το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυρία Σδούκου δεν έμεινε μόνο εκεί. Εδωσε τη δυνατότητα τους φορείς να ενταχθούν και στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Απόλλων», για μέρος των καταναλώσεων, με τιμολόγιο 50% φθηνότερο από όσο πληρώνουν σήμερα, γύρω στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα, άμεσα από τη στιγμή επικύρωσης των έργων ΑΠΕ και για περίοδο 12 χρόνων.
Η πρόταση της κυρίας Σδούκου προς στιγμήν εξέπληξε ευχάριστα, με εξαίρεση κάποιους αυτοδιοικητικούς. Ενας εξ αυτών, ήταν η δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος απευθυνόμενος προς την υπουργό της είπε «τα έργα που ζητήσαμε, πάρτε τα εσείς. Σε εμάς δώστε το όφελος σε ενέργεια, όχι σε τιμή». Πρακτικά, ο κ. Παπαναστασίου ζήτησε δωρεάν ρεύμα σε κιλοβατώρες.
«Σας ευχαριστούμε πολύ που μας δίνετε τον ηλεκτρικό χώρο τώρα. Αν μας τον είχατε δώσει από τότε, θα ήμασταν και εμείς στο net metering. Αλλά πόσες επενδύσεις έχουν γίνει από τότε που ξεκίνησε η ΠΔΕ ή ο Δήμος Αγρινίου με τις ενεργειακές κοινότητες; Και έρχεστε τώρα να μας δώσετε ενεργειακό χώρο αλλά όχι στο net metering; Αν είναι τόσο καλός ο «Απόλλων» να δούμε αν θα εφαρμοστεί στην Ευρώπη. Μας λέτε να πάμε σε μια λογική κίτρινων, μπλε και πράσινων τιμολογίων. Εμείς θέλουμε το αποτέλεσμα. Δωρεάν ενέργεια, γιατί αυτή είναι η λογική των ενεργειακών κοινοτήτων για κοινωφελείς σκοπούς. Γιατί εάν μειώσουμε το κόστος θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη, θα μειωθεί το κόστος για τους αγρότες και ταυτόχρονα θα έχουν δωρεάν ρεύμα τα ευάλωτα νοικοκυριά» είπε ο κ. Παπαναστασίου.