Η αναζήτηση ενός αγνοούμενου στο ναυάγιο της Πύλου και πώς βρέθηκαν στη μοιραία βάρκα ομάδες ανθρώπων από τα ίδια χωριά της Αιγύπτου και του Πακιστάν

    Ημερομηνία:

    Εμαθε τα νέα από το TikTok. Λίγες ημέρες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου ο Ισλάμ Χεγκάζι, Αιγύπτιος μετανάστης στην Ιταλία, είδε έναν από τους επιζήσαντες να λέει σε βίντεο ποιοι συντοπίτες του σώθηκαν και ποιοι δεν τα κατάφεραν. Ενα από τα ονόματα που άκουσε ήταν του αδερφού του. Καταγόταν και εκείνος από το ίδιο μέρος στο Δέλτα του Νείλου. Δεν γνώριζε ότι θα ταξίδευε, η τελευταία τους επικοινωνία είχε γίνει λίγες ημέρες πριν από τη βύθιση της βάρκας. Προσπάθησε να τον καλέσει στο κινητό του, χωρίς απάντηση και μέχρι σήμερα τον αναζητεί.

    Ο 36χρονος Μοχάμεντ Φαϊσάλ Χεγκάζι κατάγεται από το Αλ Μπατανούν της Αιγύπτου. Δεν ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στο σχολείο και στην πατρίδα του εργαζόταν ως ελαιοχρωματιστής αλλά και σε εργασίες διακόσμησης εσωτερικών χώρων. Ο αδερφός του λέει στην «Κ» ότι ο Μοχάμεντ αποφάσισε να περάσει στη Λιβύη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ποτέ όμως δεν του είχε εκφράσει την πρόθεση να διασχίσει την Κεντρική Μεσόγειο, για να τον συναντήσει στην Ιταλία.

    «Δεν ξέρω πότε ή πώς το αποφάσισε. Δεν περίμενα ότι θα προσπαθούσε να φύγει για την Ιταλία», λέει στην «Κ» ο Ισλάμ. Η πρώτη φορά που άκουσε για το τι μπορεί να συνέβη ήταν όταν είδε ένα βίντεο διάρκειας τριών λεπτών και δώδεκα δευτερολέπτων στο TikTok. Σε αυτό ένας από τους επιζήσαντες, ο οποίος μόλις είχε μεταφερθεί σε δομή της Μαλακάσας μαζί με άλλους ναυαγούς, λέει σε κάποιον συμπατριώτη του ποιοι χάθηκαν αφού βούλιαξε η βάρκα, επισημαίνοντας ότι είχαν καταγωγή από το Αλ Μπατανούν.

    «Τον ρώτησαν εάν γνωρίζει ποιοι είναι ζωντανοί και ποιοι οι πεθαμένοι», λέει για το βίντεο ο Σαλάμ Αμπουσάμακ, Αιγύπτιος μετανάστης στην Ελλάδα από το 2004. Και αυτός κατάγεται από το ίδιο μέρος. Εκτιμά ότι περισσότερα από 50 άτομα από την ίδια περιοχή στο Δέλτα του Νείλου είχαν στριμωχτεί στη μοιραία βάρκα. Μία ημέρα μετά το ναυάγιο άρχισε να δέχεται τα πρώτα τηλεφωνήματα από την πατρίδα του και έπειτα τον καλούσαν μέρα και νύχτα. Ηταν συγγενείς αγνοουμένων που προσδοκούσαν να μάθουν κάποια πληροφορία για τους ανθρώπους τους. Ο Αμπουσάμακ πήρε άδεια από τη δουλειά του για μία εβδομάδα και αρχικά κατέβηκε στην Καλαμάτα για να συλλέξει όσα περισσότερα στοιχεία μπορούσε και να ενημερώσει τους συντοπίτες του.

    «Οι συγγενείς κλαίνε στο τηλέφωνο. Ολοι τους ήταν νέα παιδιά», λέει για τους αγνοούμενους. Οι ηλικίες τους, βάσει όσων του έχουν μεταφέρει από την πατρίδα του, ήταν κυρίως από 14 ή 15 έως 22 ετών. Μόνο δύο άτομα του είπαν ότι ήταν μεγαλύτερα, κοντά στα 36 έτη, ένας εξ’ αυτών ο Μοχάμεντ Φαϊζάλ Χεγκάζι.

    Η τάση να μεταναστεύουν μαζί αρκετοί άνθρωποι από το ίδιο μέρος, να ταξιδεύουν σαν ομάδα άνθρωποι από το ίδιο χωριό ή την ίδια κωμόπολη, δεν είναι κάτι νέο. Ωστόσο στην περίπτωση της βύθισης του αλιευτικού ανοιχτά της Πύλου, φαίνεται ότι έγινε μαζικά.

    Ενδεικτικά, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, από τη μικρή πόλη Μπαντλί του Πακιστάν αγνοούνται 24 νεαροί. «Το χωριό μας έχει τραυματιστεί. Είναι μια καταστροφή. Κάθε οικογένεια έχει και μία κηδεία», δήλωσε στο Associated Press ο Σαμέχ Ελ Γκαμάλ, κάτοικος χωριού στο Δέλτα του Νείλου στο οποίο επίσης υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι. Σε σελίδες του Facebook αναρτώνται αυτές τις ημέρες φωτογραφίες ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής και οι οικείοι τους υποπτεύονται ότι βρίσκονταν στο υπερφορτωμένο αλιευτικό «Αντριάνα» που βυθίστηκε τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου.

    Ο Ισλάμ λέει ότι η μητέρα του στην Αίγυπτο έχει ήδη δώσει δείγμα γενετικού υλικού για να σταλεί στην Ελλάδα και να προχωρήσει η έρευνα για την πιθανή ταυτοποίηση του αδερφού του, εάν βρίσκεται μεταξύ των 82 θυμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής. «Θέλω να μάθω, τι του συνέβη», λέει.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο κρίσιμος ρόλος της νάυλον σακούλας στην έρευνα για τη γιάφκα των Αμπελοκήπων

    Ο χρόνος παραγωγής μίας …νάυλον σακούλας σκουπιδιών –φέρεται να...

    Ντίζελ, μαζούτ και άλλα προϊόντα μεταφέρονται από πλοίο σε πλοίο στο Αιγαίο, κοντά στη Λέσβο και τη Χίο

    Ανησυχία για ενδεχόμενη περιβαλλοντική ρύπανση προκαλούν οι μεταγγίσεις πετρελαίου...

    Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του...
    Best Shop