Ο Ενρίκε Κάστρο Κουίνι είχε πέσει θύμα απαγωγής για 25 μέρες από δύο ένοπλους που ζητούσαν από τον ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα λύτρα. Πώς γλίτωσε.
Πριν από ακριβώς 40 χρόνια, την 1η Μαρτίου 1981, η Μπαρτσελόνα είχε επικρατήσει με 6-0 επί της Έρκουλες στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης και ο Ενρίκε Κάστρο Γκονζάλεθ, πιο γνωστός ως Κουίνι, είχε πετύχει δύο τέρματα και επέστρεφε στο σπίτι του για να αλλάξει και να πάει να πάρει την οικογένειά του από το αεροδρόμιο.
Τότε, ο Ισπανός επιθετικός ήταν από τους σούπερ σταρ της εποχής και τον χαρακτήριζαν η επιτομή της τελειότητας που σκοράρει. Γνωστός ως «el Brujo», «Quinocho» και «Quinigol», ήταν ένας από τους πιο γνωστούς στράικερ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή. Μάλιστα, είχε πάρει μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα υπογράφοντας για 82 εκατομμύρια πεσέτες από την Σπόρτινγκ Χιχόν.
Η απαγωγή με απειλή όπλου
Όταν άλλαξε για να πάει προς το αεροδρόμιο, απήχθη με απειλή όπλου από δύο άτομα που τον ανάγκασαν να μπει σε ένα όχημα. Στη διαδρομή οι απαγωγείς άλλαξαν το αυτοκίνητό τους με φορτηγό.
Η καθυστέρηση του Κουίνι για να πάρει την οικογένειά του από το αεροδρόμιο έθεσε την υπόθεση στα χέρια της αστυνομίας, η οποία δεν έβρισκε κάτι μέχρι που βρήκε μια επιστολή σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο που ανέφερε ότι ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα είχε απαχθεί και ζητήθηκαν λύτρα 70 εκατομμύρια πεσέτες για την απελευθέρωσή του.
Άνεργοι οι απαγωγείς και ζητούσαν λύτρα
Τα νέα για την απαγωγή του την 1η Μαρτίου 1981 έπληξαν μια χώρα που εξακολουθούσε να ζει με τον φόβο στο σώμα λόγω του πραξικοπήματος της 23ης Φεβρουαρίου και φοβούμενη την κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Έπειτα από μια επιστολή από τη σύζυγο του ποδοσφαιριστή, τη Νιέβες, η Μπαρτσελόνα αποφάσισε να παίξει το παιχνίδι των συνομιλιών με τους απαγωγείς.
Οι μέρες περνούσαν και έπειτα από είκοσι πέντε, δηλαδή την 25η Μαρτίου, το ίχνος χρημάτων, μέσω της Ελβετίας, επέτρεψε στην αστυνομία να βρει τους απαγωγείς, τρεις από τους οποίους ήταν άνεργοι.
Τον είχαν όμηρο σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων
Είχαν τον Κουίνι σε ένα κρησφύγετο στο υπόγειο ενός συνεργείου αυτοκινήτων με τηλεόραση όπου μπορούσε να παρακολουθήσει τα παιχνίδια της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Ισπανίας, ενώ τον έτρεφαν με σάντουιτς που του είχαν αγοράσει από ένα κοντινό μπαρ.
Ο Κουίνι μετά την απελευθέρωσή του εμφανίστηκε αδύναμος και με έντονη γενειάδα, μπροστά στις κάμερες του TVE, που ήταν το μόνο κανάλι εκείνη την εποχή και 2.000 άνθρωποι τον περίμεναν έξω από το σπίτι του.
Ο Κουίνι δεν έκανε μήνυση
Μάλιστα, η Μπαρτσελόνα ζήτησε να επαναληφθούν οι αγώνες στους οποίους δεν είχε παίξει ο Quini τις 25 μέρες που ήταν στα χέρια των απαγωγέων. Το θύμα αποφάσισε να μην ασκήσει κατηγορίες εναντίον των απαγωγέων του και δεν διεκδίκησε ποτέ την αποζημίωση που ήταν στα 5 εκατομμύρια πεσέτες, ενώ συναντήθηκε με έναν από αυτούς χρόνια αργότερα, έπειτα από ποινή 10 ετών που τους επιβλήθηκε.
Ξεπέρασε τον καρκίνο και πέθανε από ανακοπή καρδιάς
Ο Κουίνι αντιπροσώπευσε την Ισπανία σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Αναδείχθηκε πέντε φορές πρώτος σκόρερ της Πριμέρα Ντιβιζιόν (1974, 1976, 1980, 1981 και 1982) και άλλες δύο της δεύτερης κατηγορίας (1970 και 1977).
Το 2008 ξεπέρασε τον καρκίνο στον λαιμό. Στις 27 Φεβρουαρίου 2018, πέθανε σε ηλικία 68 ετών έπειτα από καρδιακή προσβολή και μόλις μια μέρα αργότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Χιχόν συμφώνησε ομόφωνα να μετονομάσει το γήπεδο Ελ Μολινό σε «Estadio El Molinón-Enrique Castro “Quini”» στη μνήμη του.
Περίπου 14.000 άτομα παρευρέθηκαν στην κηδεία του.